Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/leonardos

Marketing

Sudovi masovno brišu tvrtke i nitko se ne buni




Kao što naslov govori, Trgovački sudovi masovno brišu tvrtke iz sudskog registra po čl. 70. Zakona o sudskom registru kao sankcija za njihovo kršenje obveze iz Zakona o računovodstvu (jer Fini nisu predali godišnja financijska izvješća). Tako bi barem trebalo biti ali u praksi je to presedan. Ne pamti se slučaj zakonskog rješenja kojem mnogi izmigolje (besplatno i bez ikakvih troškova riješe se problema), što nam potvrđuju podaci Visokog trgovačkog suda.

Glasnogovornica VTS-a Nevenka Baran kaže da je postupak brisanja obustavljen samo za 90 tvrtki, a još je u postupku njih 23.749 od ukupno 37.144 tvrtki. Pripremljena je i objava za ostalih 13.305 koja kreće ovih dana, kaže Baran. Većina tvrtki još nije izbrisana nego se nalazi u pripremoj fazi (postoji rok od 6 mjeseci u kojem je dana mogučnost vjerovnicima da se očituju i navedu svoja potraživanja, na što bi ih trebao upozoriti "savjesni" vlasnik ili bi trebali sami doznati tako da satima pregledavaju liste njihovih vjerovnika koji su možda navedeni u registru ili web stranici NN-a).

Dosadašnji tijek pokazuje da prevladava interes vlasnika tvrtki da ih država izbriše. Rijetko kad dolazi do obustavljanja postupka iako to može zatražiti i same tvrtke i njezini vjerovnici. Prava je rijetkost da je to zatražila Porezna uprava koja je pronašla da tvrtka ima imovinu ili kojoj navedena tvrtka duguje. Nitko ne provjerava te tvrtke kao ni (imovinu) njihovih vlasnika koji su ipak odgovorni za poslovanje, zar ne?

Zabilježeno je nekoliko slučajeva da je Ministarstvo financija dostavilo sudu prigovor protiv brisanja pozivajući se pritom na nekretnine koje postoje u vlasništvu društva ili postoje primjeri koje traže tvrtke radi spašavanja poslovanja, ali oni su rijetkost. Za manji broj tvrtki obustavljen je postupak brisanja jer je sam sud utvrdio da je tvrtka već ugašena po stečajnim pravilima donesenim za tzv. fantomske tvrtke.

Nažalost nitko ne govori o izbjegavanju plaćanja i rješavanju tereta vlasnika za tvrtke koje su namjerno ili slučajno obrisane, bez ikakvih troškova i naplate dugovanja i kaznenih sankcija, što je u većini slučajeva praksa i nažalost zeleno svijetlo vlasnicima da naprave isti scenarij ubuduće.

Izvor: T-portal

Post je objavljen 21.01.2013. u 13:35 sati.