Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/leonardos

Marketing

Obavijest o brisanju tvrtke vjerovniku na uvid samo na webu




Život trgovačka društva/tvrtke počinje upisom u sudske registre trgovačkih sudova i traje do brisanja iz njega.

Načini prestanka postojanja tvrtke u RH su:
- stečaj (kad nema imovine),
- likvidacija (kad ima imovine ali vlasnici ne žele da tvrtka nastavi postojati) i
- brisanjem iz trgovačkog registra.


Brisanje trgovačkog društva / tvrtke također je jedan od načina prestanka postojanja društva. U tu skupinu ulaze tvrtke u kojima se tri godine zaredom nije poštovala zakonska obveza objave godišnjih financijskih izvješća (s propisanom dokumentacijom) i u kojima se ni u daljnjem roku od šest mjeseci nakon što mu je sud priopćio nakanu brisanja pokazalo da ima imovinu. Naime, ako je društvo ima, trebala bi nastupiti likvidacija ili stečaj, a ako nema jednostavno se briše iz registra bez bilo kakve provjere, što je apsurd, zar ne!?

Tvrtka se briše na temelju rješenja o pokretanju tog postupka koje se objavljuje na internetskoj stranici sudskog registra.

Postupak brisanja tvrtke iz registra:
1. na web stranicama objavljuje se upozorenje da će se izbrisati tvrtka i daje se rok za ulaganje prigovora zainteresiranih osoba / tvrtki tj. u pravilu vjerovnika. Jednaki postupak brisanja vrijedi za društva koja ili nemaju imovinu ili imaju imovinu neznatne vrijednosti!?
2. zainteresirani vjerovnici mogu reagirati u roku od šest mjeseci od objave rješenja o pokrenutom postupku brisanja,
3. ukoliko se nitko od vjerovnika ne javi pokreće se postupak brisanja tvrtke/društva iz Registra i ona više ne postoji.

Postoji problem da zakonodavac tj. Trgovački sud očekuje da će tvrtka i/ili zainteresirani vjerovnici u tom roku imati uvid u web-stranicu, što se u pokazalo pogrešnim,(jer onaj tko zanemari svoju tvrtku i/ili izbjegava vjerovnike teško je očekivati bilo kakav dodatni napor u skladu s dobrim poslovnim običajima). Problem s dostavom tj. uručenjem pošte (jer tvrtka se ne nalazi na sjedištu već je nedostupna i nije joj moguće dostaviti poštu) potaknuo je zakonodavca/sud na ‘dostavu’ na web-stranici.

Institut brisanja jako dugo se nije provodio, a onda se bez ikakvih zakonskih izmjena, to posve promijenilo pa sad i onaj tko prati web-stranicu među gomilom objava ima problema uočiti pojedini slučaj.

Ako se društvo izbriše iako ima imovinu, nastaje situacija u kojoj postoji imovina bez subjekta jer tvrtke više nema. Pravomoćno okončan postupak brisanja iz sudskog registra više se nikad ne može vratiti u prijašnju fazu, što znači ako se društvo likvidira (jer je naknadno otkrivena imovina), likvidator zapravo ima vezane ruke, likvidator formalno nije ovlaštena osoba koja bi mogla raspolagati tim nekretninama.

Struka je već dignula svoj glas o tom problemu, ali iskustvo daje velike razloge za strah ili dvojbu hoće li taj glas itko poslušati. Drukčije bi bilo da se npr. propiše odgovornost za kasnu reakciju ili općenito nereakciju ovlaštenih, ali za sada je to samo teorija.

Ovako ovlaštene osobe bez ikakva objašnjenja često su pasivne i ne čini ništa što bi moralno bilo očekivati (javiti vjerovnicima) i u pravilu bez ikakvih troškova rješavaju se svojih dugovanja prema vjerovnicima. Naravno ima izuzetaka. Nakon likvidacije, vjerovnici ostaju bez potraživanja jer ih nitko nije obavjestio da je društvo/tvrtka od koje potražuju brisana i više ne postoji!?

Do sada je unatrag godinu dana izbrisano je iz Sudskog registra 13.277 tvrtki a 10 285 je u postupku. Izbrisane su tvrtke koje ujedno imaju dugovanja prema Poreznoj upravi a nitko od nadležnih nije podnio prigovor?!

Prijedlog vjerovnicima - pratite web stranice Narodne Novine

Post je objavljen 21.01.2013. u 11:50 sati.