Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/0svetojanskemazoretkinje0

Marketing

Svečanost povodom 15. godina rada naše udruge

********************************************************************************************************************************************

(*Fotografije i na našem službenom facebook profilu*)



U nedjelju 21. travnja obilježile smo 15 godina rada svečanošću održanoj u kongresnoj sali Princess Centra u Jastrebarskom gdje se okupilo oko 500-tinjak uzvanika. Roditelji, simpatizeri, sponzori, stare i bivše članice udruge, prijatelji mažoret timovi iz Klinča Sela, Karlovca, Krašića, Samobora, Zagreba.
Svojim su nas dolaskom počastili i župan zagrebačke županije gospodin Stjepan Kožić te predsjednik Europskog mažoret saveza i izvršni direktor Hrvatskog mažoret saveza gospodin Alen Šćuric.

Sama svečanost započela je prikazivanjem  promo videa nakon kojeg smo pozdravili himnu Lijepe naše koju je otpjevala Petra Batelja. Svetojanske mažoretkinje osnovane su 5. travanja 1998. na inicijativu predsjednika Nikole Ivčeca koji nam se obratio s nekoliko prigodnih riječi.

Prve na pozornicu su stupile djevojke juniorskog B sastava sa trenericom Antonijom Godrijan koja je predstavila odore u kojima su djevojke nastupile. „...U ovoj uniformi seniorke su plesale do 2005.godine. U početku su imale kapu koju su od milja nazvale ˝lonac˝, ali takva vrsta kape je bila nespretna prilikom plesanja pa su nakon 4 godine djevojke dobile šešir. Iznimna mi je čast da moj tim pleše u prvim seniorskim odorama sa „de gol kapama“ koje su izvorni oblik kapa koje su na samim začecima nosile sve mažoretkinje. ...“
U početku smo djelovale samo u seniorskom sastavu koji se sastojao od 23 članice - 4 su bile iz Malunja, 3 iz Jastrebarskog, a ostale iz Svete Jane. Prva trenerica bila je Mihaela Marceljak, inače članica baletne skupine Zagrebačkog kazališta "Trešnja". Juniorski sastav Svetojanskih mažoretkinja osnovan je već sljedeće 1999.g., sastojao se od 23 djevojčice, a prva trenerica bila je Kristina Krajna. 

Zatim smo vidjeli naše najmlađe članice - djevojčice koje su svoje prve plesne korake napravile ove sezone, a neke od njih imaju samo 4 godine! Njihova voditeljica Matea Lovasić predstavila je dječji sastav koji broji 7 članica,  a s njom su na pozornici bile Adrijana Petretić i Zara Ljubica Sharp. Djevojčice su nosile juniorske uniforme iz 1999. godine- rozi sako i bijeli šos na preklop.

Od svojeg osnivanja uljepšavamo i uveseljavamo svaku manifestaciju, svečani događaj i otvaranje važnih sportskih natjecanja u našem gradu. Još od 1998. ne postoje Jaskanske vinske svečanosti, Fašnik u Jaski, Božić u Jaski, Kestenijada, otvorenja i događanja od državne važnosti na području grada Jastrebarskog koje nismo s veseljem popratile. 

Uslijedio je nastup juniorskog C sastava koji djeluje od 9.mjeseca prošle godine, a čine ga djevojčice uzrasta od 12 do 15 godina, trenira ih Antonija Godrijan. U uniformama juniorskog C sastava tadašnji juniorski sastav je ostvario svoj najznačajniji rezultat. Na državnom prvenstvu u Osijeku 2004. djevojke su osvojile 5. mjesto i tako se po prvi puta plasirale na Europsko prvenstvo koje je održano u Jastrebarskom. Bio je to pravi događaj, a cijeli je grad živio i veselio se s brojnim mažoretkinjama koje su tih dana došle u Jasku iz cijele Europe te ostale oduševljene prijaznošću i gostoprimstvom domaćina.

Prikazan je i film prekrasnog razdoblja od osnutka do danas. 

Zahvaljujući svojim nastupima i natjecanjima proputovale smo cijelu Lijepu našu, ali i Europu, no uz osvajanje vrijednih priznanja i nagrada, možda je i bitnije da se s tih putovanja vraćamo pune lijepih dojmova i priča o zabavnim druženjima, a u svakom gradu stekle smo nova prijateljstva, od kojih neka traju i do današnjih dana. Više o tome čuli smo od  trenerice juniorskog sastava Mateje Baltorinić koja je dio Svetojanskih mažoretkinja od njihovih početaka. Prve tri riječi koje je asociraju na 15 godina druženja sa mažoretkinjama su : Prijateljstvo, Ljubav prema plesu i Ponos kad sve ovo vidi. Spomenula je i pogled iz perspektive trenerice kao autoriteta, ali i prijateljice i kao podrška, no sada je sve puno teže jer je dosta velika odgovornost brinuti o toliko djevojaka. Vidjeli smo nastup najstarijih juniorki koje najduže plešu od svih juniorskih sastava te uspješno sudjeluju na Regionalnim i Državnim natjecanjima. 

2009. godina bila je vrlo značajna za našu povijest. Antonija Godrijan je u kategoriji juniorke solo štap na Državnom prvenstvu održanom u Jastrebarskom osvojila drugo mjesto i plasirala se na Europsko prvenstvo u Francuskoj. Antonija je u domovini mažoretkinja osvojila srca sudaca i publike te se popela na stepenicu više i kući se vratila sa zlatnom medaljom oko vrata.

Tada je osnovan kadetski sastav koji se već iste godine natječe na Državnom prvenstvu koje je održano u našem gradu. Za natjecanja se pripremaju pod stručnim vodstvom trenerice Ane Drašković. Prošle godine na Državnom prvenstvu u Rijeci, nakon samo četiri godine postojanja u konkurenciji čak 14 timova, zauzele su 4. mjesto. Nakon velikih gradova: prvog Zagreba, drugog Vukovara te Pule naše djevojčice našle su se u samom vrhu mažoret plesa. Postignuti rezultat je ujedno i najznačajni koji su postigle. Uslijedio je nastup kadetskog sastava.

Nikolina Godrijan, djevojka koja je čak 13 godina plesala, a posljednjih nekoliko godina aktivno je uključena u rad uprave osvrnula se na popularizaciju plesa u našem gradu za što su zaslužni značajni rezultati koji su odjeknuli gradom i okolicom, dobro pripremljene audicije, upoznavanje samih djevojčica sa mažoret plesom putem dana otvorenih vrata te nastupa na brojnim manifestacijama gdje su se djevojke i zaljubile u mažoret ples, a roditelji prepoznali rad udruge i sigurnost u ruke u kojima se nalaze njihova djeca. Spomenula je i povećanje brojnog stanja udruge tako da sada udruga broji 110 čanica koje djeluju u 8 sastava i to redom dječji sastav, kadetski B i C te juniorski B i C koji funkcioniraju na godišnjem nadopunjavaju novim djevojkama. Tu su naravno i natjecateljski kadetski, juniorski i seniorski sastav. 
Djevojke trenira 5 trenerica, tri licencirane i dvije pomoćne, na treninzima provedu i do 200-tinjak sati mjesečno.  Napomenula je važnost trenerica te im uručila zahvalnice; to su redom Maja Žigman, Sabina Krkić, Ines Vojvodić, Matea Lovasić, Valentina Tončić, Antonija Godrijan, Ana Drašković, Mateja Baltorinić. (Djevojke su tokom godina trenirale i Mihaela Marceljak, Mirna Ricov, Petra Sovulj, Ana Nikolić Žugaj i Katarina Severinac.)

Na pozornicu su se popeli i kadetski sastavi B i C koji su tek početnici u mažoret plesu, ali od njih očekujemo velike rezultate! Naravno, na njima i ostaje budućnost Svetojanskih mažoretkinja te su ove godine prekrasne djevojčice postale još ljepše jer ih krase haljinice boje ciklame koju i same obožavaju. Te sastave čine djevojčice od 8 do 11 godina. Neke od njih bave se plesom samo pola godine, a trenerice su im Ana Drašković i Valentina Tončić. 

Sa svakog natjecanja i prvenstva vraćamo se  bogate novim iskustvima, ali i s nagradama! Tako su se naše seniorke na Državnom natjecanju 2011. godine plasirale na Europsko prvenstvo koje se te godine održalo u Zagrebu. Dosad najveći uspjeh formacije naših mažoretkinja svakako je treće mjesto osvojeno na tom Europskom prvenstvu. 

Osim u formacijskom programu djevojke su se natjecale i u neformacijama solo i duo gdje se nakon osvojenih bronačnih medalja na državnom prvenstvu u Oroslavju plasiraju na Europsko i postižu odlične rezultate. Anita Celinščak i Ines Dolanjski osvajaju srebrnu medalju u konkurenciji od 19 djevojaka. Seniorke danas čini 17 djevojaka od 15 do 25 godina. Njihova voditeljica Mateja Baltorinić predstavila ih je našoj dragoj publici.

Dugogodišnja članica udruge i trenerica Ana Drašković kao članica uprave uručila je zahvalnice našim vrijednim sponzorima koji na razne načine pomažu radu udruge i velika su potpora djevojkama; Gradu Jastrebarsko, Zagrebačkoj županiji, Zajednici kulturno-umjetničkih udruga grada Jastrebarsko, Etno udruzi Sveta Jana, Udruzi vinara i vinogradara Sveta Jana, Pekarnici „Katarina“, Tomislavu Pavliću, Vinskom podrumu „Mazana“, DVD-u Belčići, Vjenčanicama i haljinama „Gala“. Posebno zahvaljujemo NOVA video studiju na izradi vido promo materijala koji su prikazani na svečanosti. Priznanja su uručena i osobama koje su svojim radom godinama pridonosile razvoju i rastu udruge; Snježana Dolanjski, Silvana Godrijan, Margareta Grahovac, Marijana Kurtalj, Renata Petruša, Manuela Plečko. 

Uslijedio je prvi nastup seniorki. 
Početak rada udruge obilježila je i suradanja s drugim mažoret sastavima, a posebno Zagrebačkim mažoretkinjama. Njihovo vodstvo i licencirane trenerice koje su godinama trenirale Svetojanske mažoretkinje uvelike su doprinjeli daljnjem napretku i razvoju. Uručena je zahvalnica Zagrebačkim mažoretkinjama, velikim prijateljima udruge koju je kao predstavnica preuzela Maja Žigman.

Plakete najdugovječnijim plesačicama uručio je Nikola Ivčec te napomenuo; „...djevojke dođu, provedu lijepo vrijeme u udruzi i steknu prijateljstva, ali one koje dođu i ostanu to je ljubav...“ Mažoretkinje koje su članice 10 godina - Margareta Celić, Anita Celinšćak, Sara Celinšćak, Ines Dolanjski, Antonija Godrijan. 
Grad Jastrebarsko oduvijek je pomagao djelovanje Svetojanskih mažoretkinja i prepoznavao njihovu vrijednost, a nadamo se da će tako biti i ubuduće. Velika nam je čast što je među nama bio i gradonačelnik Jastrebarskog, gospodin Zvonimir Novosel, koji se obratio s nekoliko riječi te uručio plakete najzaslužnijima za dugovječnost i uspjehe Svetojanskih mažoretkinja. Plakete za 15 godina vjernosti dobili su dopredsjednica i trenerica Mateja Baltorinić i predsjednik i osnivač gospodin Nikola Ivčec. 

Iznimno nam je drago da nas je svojom prisutnišću počastio gospodin Alen Šćuric koji se kao izvršni direktor Hrvatskog mažoret saveza i predsjednik Europske mažoret asocijacije obratio s nekoliko prigodnih riječi. 
Zagrebačka županija prepoznala je naše djevojke i rad udruge tako da je svečanost svojim dolaskom uveličao župan Zagrebačke županije gospodin Stjepan Kožić, čestitao na obljetnici i poželio sve najljepše u daljnjem radu. 
Svečanost je završila još jednim nastupom senioskog sastava Svetojanskih mažoretkinja.

Zahvaljujemo Zagrebačkim, Krašićkim, Karlovačkim, Klinčaselskim mažoretkinjama i Mažoret klubu Unity S što su se odazvali pozivu i došli na proslavu naše godišnjice. Posebno hvala gospodinu Tomislavu Matulinu koji nas je ugodno iznenadio pripremljenim poklonom. Kombinacojm slika seniorskog sastava sa nastupa povodom osnivanja Klinčasleskih mažoretkinja.


Veliko hvala svim sponzorima koji su nam pomagali u proteklih nekoliko godina, a to su redom; 
Grad Jastrebarsko, Zagrebačka županija, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Jastrebarsko, Sportska zajednica grada Jastrebarsko, Centar za kulturu Jastrebarsko, Cvjećarnica „Kalina“, Cvjećarnica „Malunjčica“, DVD Belčići, Etno udruga Sveta Jana, Graditeljstvo Rožić, Ivica Ćupac, Ivan Volarić Zak, Juicy Jastrebarsko, Kokot Agro, NOVA video studio, pekarnica „Katarina“ , Posebne gradnje „Possehl“, Punionica izvorske vode „Jana“, studio, Tomislav Pavlić, Udruga vinara i vinogradara Sveta Jana, Vjenčanice i haljine „Gala“, Vinski podrum „Mazana“.
 

********************************************************************************************************************************************
Najmlađe članice dječjeg sastava sa Mateom Lovasić


********************************************************************************************************************************************



********************************************************************************************************************************************

Službene fotografije izradili:
Sara & Vedran

Promo film te film o povijesti Svetojanskih mažoretkinja izradio:
NOVA video studio


Post je objavljen 22.04.2013. u 15:00 sati.