Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Zbog obnove vodovoda Komunalno će tražiti uvođenje naknade za razvoj od 1,5 kuna po kubiku vode



Iz tvrtke Komunalno dobili smo priopćenje slijedećeg sadržaja, koje prenosimo u cijelosti:

Puknuća glavnog cjevovoda u naselju Rašćane, koja su učestala u zadnje vrijeme, sprječavaju redovitu opskrbu stanovništva vodom iz cjevovoda. U zadnjih mjesec dana, na području Rašćana u predjelu od Lendića do igrališta imali smo 4 puknuća koja su prouzrokovala troškove sanacije u iznosu od 15.000,00 pa do 20.000,00 kuna po puknuću, računajući utrošeni rad, materijal i izgubljenu vodu.
Analizirajući nastalo stanje, stručna služba Komunalnog d.o.o. Vrgorac, konstatirala je da su nastala puknuća uzrokovana loše izrađenim cjevovodom, koja se kod sanacije mogu prepoznati kroz cijev neodgovarajuće kvalitete (PVC 10PN – 600 cm) kao i neadekvatno postavljene posteljice i lošeg finalnog zatrpavanja cijevi. Nastala puknuća nastaju u zoni gdje su nazivni tlakovi 9-10 bara.
Ovakvo stanje koje je već odavno prepoznato i na drugim dijelovima vodoopskrbnog sustava Vrgorac zahtjeva hitnu sanaciju određenih dijelova vodovoda.
Na tu temu razgovarano je u Hrvatskim vodama, Vodnogospodarskim odjelom za slivove južnoga Jadrana Split, gdje su upoznati sa svim problemima te je zaključeno da se postepenom sanacijom otklone nedostaci. U tu svrhu će se izraditi projekt sanacije spornih mjesta i ući u daljnju proceduru sanacije.
Novčana sredstva se mogu osigurati iz raspoloživih sredstava Hrvatskih voda, koje koriste sredstva međunarodnih fondova i iz vlastitih učešća i to u omjeru 90% sredstva Hrvatskih voda i 10% vlastita sredstva.
U tom smislu Komunalno d.o.o. Vrgorac će poduzeti određene radnje kako bi u cijenu vode ugradilo naknadu za razvoj koja bi trebala iznositi oko 1,5 kn po potrošenom m3 vode, što preračunato po potrošnji vode iznosi oko milijun kuna, te bi na sebe mogli vezati oko 9 milijuna kuna sredstava Hrvatskih voda, što bi u svakoj godini omogućilo da se izvrši sanacija određenog – prioritetnog dijela cjevovoda.

Direktor:
Boris Erceg, ing.

Post je objavljen 16.01.2013. u 14:18 sati.