Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Agencija za odgoj i obrazovanje "pritišće" ravnatelje zbog ZO-a

Potaknuti reakcijom roditelja i Crkve, Agencija za odgoj i obrazovanje uputila je pismo ravnateljima škola u kojima ih poziva i obvezuje da roditeljima distribuiraju letak pod nazivom „Istina o zdravstvenom odgoju“ s dodatnim pojašnjenjima na najčešće postavljana pitanja u javnosti.

Koliko je Agencija odlučila zalupiti vrata obrazovnih ustanova roditeljima i neistomišljenicima govori i njihovo upozorenje ravnateljima da u odgojno-obrazovnim ustanovama nije primjereno organizirati skupove i tribine te da u školama onemoguće udrugama, organizacijama i skupinama ljudi da organiziraju tribine za ili protiv zdravstvenog odgoja. Paradoksalno,ističu da škole nisu mjesta za promoviranje ili nametanja bilo čijih stavova i ideologija.

Također, iz Agencije poručuju da ih ne zanimaju i da im se ne dostavljaju bilo kakve pisane izjave roditelja, u kojima roditelji izjavljuju da njihova djeca neće pohađati sate zdravstvenog odgoja ili u kojima roditelji izražavaju neslaganje sa Kurikulumom zdravstvenog odgoja.

Roditeljima poručuju da će izostanak djeteta sa zdravstvenog odgoja tretirati kao neopravdan sat.

I, šećer na kraju, upozorenje ravnateljima: Agencija smatra neprimjerenim što kod nekih ravnatelja postoji nepovjerenje u ciljeve koje promovira Kurikulum zdravstvenog odgoja. Prenosimo citat: „Skrećemo pozornost svim ravnateljicama i ravnateljima da je provedba Kurikuluma zdravstvenog odgoja obvezna i da se u slučaju onemogućavanja njegove provedbe radi o kršenju propisa kojih se ravnatelji moraju pridržavati.“ Je li to prijetnja otkazom ili suspenzijom?

A, sad koji su 'famozni' odgovori Agencije na pitanja zabrinutih roditelja. Donosimo dijelove:

Koliko se uči o seksualnosti na zdravstvenom odgoju?

U okviru Zdravstvenog odgoja cjelina Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje odnosi se na petinu sadržaja u osnovnoj školi i trećinu u srednjoj školi što ukazuje na veću zastupljenost sadržaja vezanih za zdravlje, prevenciju nasilničkog ponašanja i prevenciju ovisnosti u cijelom programu...

Zašto bi djeca imala spolni odgoj u školama? Nije li to nešto što treba ostaviti obiteljima?

Obitelj ima važnu, uglavnom i ključnu ulogu u oblikovanju stavova i vrijednosti. Međutim, država ima obvezu osigurati obrazovanje za svu djecu te provoditi aktivnosti sprečavanja nasilja i javnozdravstvenih problema. Ovdje valja uzeti u obzir i činjenicu da mnogi roditelji na razgovaraju sa svojom djecom o spolnosti...

Po tome se može zaključiti da je država ocijenila kako roditelji ne odgajaju dobro svoju djecu, pa ona preuzima stvar u svoje ruke. Znači, ne radi se o nametanju stavova i ideologije?!

Za kraj ostavljamo svima da se i sami uvjere o čemu se radi: Letak o 'Istini', Pitanja i odgovori o ZO, Pismo ravnateljima.

Izvor: Laudato

Post je objavljen 15.01.2013. u 14:01 sati.