Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

HOT NEW ALBUM: The Rolling Stones - GRR!


(ABKCO/Interscope/Universal Music, 2012), žanr: rock’n'roll, blues rock

Kada bend ima tako dugu karijeru, čak i duplo kraću od rock’n’roll legendi The Rolling Stonesa, obično je publika tijekom godina zatrpana hrpama raznoraznih kompilacija koje, kada sve zbrojite i oduzmete, zvuče sve jednako, a sastavljene su od manje više istih pjesama bilo da se radi o stvarno vrijednim pjesmama ili superpopularnim hitovima. I taj trend se nastavlja na svakom sljedećem izdanju a la ‘Best Of’.

50.-godišnju obljetnicu The Rolling Stones su zabilježili albumom “GRRR!” koji je površno rečeno iznimka koja potvrđuje pravilo, ali samo naizgled. Već smo doživjeli sličnu kompilaciju “40 Licks” ali s jednom velikom razlikom: “40 Licks” je zaista fantastičan komad “Best of-ova” – sadrži 40 odličnih pjesama napisanih od tandema Jagger/Richards i po mome je najbolji prikaz autorskog rada The Rolling Stonesa. “GRRR!” je međutim, u biti posve druga priča, s potpuno drugačijom idejom (barem tako ispada) i upravo radi toga je najvjerojatnije najbolja kompilacija koju su ikad napravili.

Kažem najvjerojatnije, jer standardno izdanje od 3 CD-a “GRRR!” nema specijalne bonuse, nema onaj poseban začin nečeg drugog, intenzivnijeg, od klasične “greatest hits” kolekcije.

No, super deluxe edition od 80 pjesama i 5 diskova je remek-djelo gledajući kompilacije generalno rečeno. Ne samo da pažljivo prati fantastičnu karijeru Stonesa tijekom godina, nego vam se s njime odvrti i detaljna i posve osobna priča benda. S onim 5. diskom koji sadrži bonus demo snimke, ovo je izdanje biografija The Rolling Stonesa - ne treba vam nikakva knjiga koje će vam ispričati priču o bendu.

Čovjek bi očekivao da će jedan slavljenički album, naročito koji obilježava 50-godina rada biti prezentiran na „adekvatan“ način: pomalo (ili jako) konzervativno, staromodno ili jednostavno ali nemaštovito i najčešće posve nekreativno. Naime od izvođača u tim godinama se već očekuje da je neke vrste establišmenta (što Stonesi i jesu, barem britanskog). No, onog časa kada ugledate naslovnicu albuma “GRRR!” odmah znate s kim/čim imate posla – nečim posve drugim. Ni “pod stare dane” Stonesi ne prihvaćaju uobičajene (i dosadne) forme. Ona gorila na omotu reći će vam sve što trebate o albumu znati – što ćete dobiti kada ga kupite. I to je jedna od činjenica zašto su The Rolling Stonesi veliki u svakom pogledu.


Druga činjenica je njihovo glazbeno putovanje u tih 50 godina sve do danas (predstavljajući i dvije nove pjesme “One More Shot” i “Doom And Gloom”): što je odlično prezentirano i na standarnom 3 CD izdanju: Stonesi su započeli svoju karijeru izvodeći covere drugih, u to doba velikih izvođača: blues legendi poput Chuck Berrya, Muddy Watersa… i ostalih. Radeći svoje odlične verzije tuđih pjesama postali su toliko uspješni da im se umalo desilo da tamo i zapnu, dok su The Beatlesi istovremeno već naveliko zauzeli poziciju broja 1 rock’n’rolla i to ne samo tada u svoje vrijeme.

Oduvijek me je kopkalo što bi se dogodilo da su The Rolling Stones imali mogućnost i vlastitu zrelost kao grupa individualaca da snime i izdaju autorske pjesme odmah u počecima kao što su to učinili Lennon/McCartney. Možda bi rock’n’roll povijest bila ispisana nešto drugačijim riječima. Ili barem tko je prvi stigao tamo, ne računajući Elvisa naravno.




Standardna 3 CD kompilacija:

DC1
1 “Come On” (Chuck Berry)
2 “Not Fade Away” (Charles Hardin/Norman Petty)
3 “It’s All Over Now” (Bobby Womack/Shirley Jean Womack)
4 “Little Red Rooster” (Willie Dixon)
5 “The Last Time”
6 “(I Can’t Get No) Satisfaction”
7 “Time Is on My Side” (Jerry Ragovoy)
8 “Get Off of My Cloud”
9 “Heart of Stone”
10 “19th Nervous Breakdown”
11 “As Tears Go By” (Jagger/Richards/Andrew Loog Oldham)
12 “Paint It, Black”
13 “Under My Thumb”
14 “Have You Seen Your Mother, Baby, Standing in the Shadow?”
15 “Ruby Tuesday”
16 “Let’s Spend the Night Together”
17 “We Love You”
18 “She’s a Rainbow”

CD2
1 “Jumpin’ Jack Flash”
2 “Honky Tonk Women”
3 “Sympathy for the Devil”
4 “You Can’t Always Get What You Want”
5 “Gimme Shelter”
6 “Street Fighting Man”
7 “Wild Horses”
8 “Brown Sugar”
9 “Happy”
10 “Tumbling Dice”
11 “Angie”
11 “Rocks Off”
12 “Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker)”
13 “It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It)”
14 “Fool to Cry”

CD3
1 “Miss You”
2 “Respectable”
3 “Beast of Burden”
4 “Emotional Rescue”
5 “Start Me Up”
6 “Waiting on a Friend”
7 “Undercover of the Night”
8 “She Was Hot”
9 “Streets of Love”
10 “Harlem Shuffle” (Earnest Nelson/Robert Relf)
11 “Mixed Emotions”
12 “Highwire”
13 “Love Is Strong”
14 “Anybody Seen My Baby?” (Jagger/Richards/k.d. lang/Ben Mink)
15 “Don’t Stop”
16 “Doom and Gloom”
17 “One More Shot”


sretanyes:sretan

Legenda: sretanyessretan - mrak mrakova, cereksretan - a dobar je nema šta, sretanbeljzujo - tu ima svega al je uglavnom dobro, tuzancry - ne znam jel bi plakao ili pobjego, burninmad - i pakao je bolji od ovoga albuma


Post je objavljen 07.01.2013. u 01:47 sati.