Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvonkakelis

Marketing

Dok mačke nema miševi kolo vode...ili kako izgledaju Zagrebovi dani bez Goluže

Točno u vrijeme kada se cijela rukometna javnost na ovaj ili onaj način preselila u Španjolsku gdje u petak, 11. siječnja 2013., počinje Svjetsko rukometno prvenstvo te se uz to posvetila negodovanju oko Balićeva nepozivanja na taj isti turnir, na parketu zagrebačke Sportske dvorane Trešnjevka, poznatije kao Kutija šibica, 11 veličanstvenih i preostalih igrača Rukometnog kluba Croatia Osiguranje Zagreb započelo je pripreme za drugi i nadolazeći dio sezone.

Bez trenerskog tandema Slavko Goluža/Željko Babić te fizioterapeuta Damira Kajbe, daleko od njihovih očiju, ali ne i ušiju, Zagrebovi su dečki 7. siječnja zasukali rukave, obukli svoje trenirke te se uputili na lagano popodnevno zagrijavanje i uhodavanje u ono što ih čeka narednih mjesec dana.

kutija2

Pod trenerskom palicom Andrije Nikolića te kondicijskog trenera Marina Krespija Zagrebovi su momci krenuli vraćati snagu i brzinu za ono što slijedi, a to su nimalo laki dvoboji kako u natjecanju za prvaka Europe koje na domaća vrata kuca već 9. veljače, tako i za nove regionalne dvoboje koji startaju tri dana kasnije u Slovačkoj. No, nije forma jedino čemu se vraćaju ovi momci, tu su i brojne druge stavke od taktike do zajedništva u koje se sada nanovo mora priključiti i oporavljeni Luka Šebetić koji će svoju priliku da zasjaji zasigurno dobiti vrlo brzo.

Stoga, većeg predaha za ove momke, ali ni njihove vodilje nema, jer nakon što im se za tjedan dana pridruže i igrači '94. godišta, a u međuvremenu i Josip Valčić, jedan od rukometaša izostalih s popisa putnika na svjetsku smotru u Španjolskoj, na treninzima neće biti lako jer sve treba biti spremno za povratak onih glavnih koji ovih dana koračaju velebnim Madridom, a koji se u pogon vraćaju tik u zadnji čas. Upravo to znači i da neće biti lako ni fizioterapeutu Slobodanu Škoriću koji će zasigurno imati pune ruke posla kako s onim teškim i umornim nogama koje će krajem mjeseca stići s velikog natjecanja tako i s vrućim tijelima koja će ubrzo osjećati posljedice povratka na rukometne terene.

Lagani pogled unatrag

12 je utakmica CO Zagreb u prvome, zimskom dijelu sezone odigrao u Regionalnoj ligi u kojoj je uz učinak od osam pobjeda, jednog remija te tri poraza na kraju kalendarske godine osigurao vodeću poziciju u ovome natjecanju pred sam nastavak sezone i borbu za Final Four SEHA lige.
S druge strane, iza ove mlade ekipe jest i sedam utakmica najelitnijeg europskog klupskog natjecanja u kojem su ostvarene tek jedna pobjeda i jedan neriješen rezultat te je upisano čak pet poraza što je bilo dovoljno za trenutno petu poziciju, tik iza one posljednje četvrte koja vodi u osminu finala Lige prvaka.

2012

Na samom otvaranju sezone ne može se reći da je momčad izgledala loše, no možda s obzirom na (ne)očekivanja izgledala je solidno i dokle god je tamo gdje se očekivalo koračala k dobrom plasmanu, na onom polju gdje je postojao najveći upitnik, u Europi, nije pokazala ono što je ipak trebala.

Ne može se, naime, reći kako je za ovako novu i pomlađenu ekipu kojoj je gotovo cijeli kostur izmijenjen pred sam početak nove sezone, sve bilo lako, no nakon slavlja kod kuće nad mađarskim Pick Szegedom znalo se koliko će biti teško na gostovanjima koja slijede, a na kojima su bodovi ipak bilo prijeko potrebni. Dinamo Minsk očekivano je pokazao kako na svom terenu debelo grize, Kadetten je uzvratio za prijašnje poraze, a Barcelona i Füchse Berlin unatoč poteškoćama osigurali su bodove koje su željeli.

kutija

No, ono što je bilo prikazano jest upravo ono za čime treba najviše žaliti. Uvijek korak do, stepenicu do, deset minuta do, pa manjak sreće, pa vratnica pa suci pa ozljede pa kriva taktika pa...izgovori.

Izgovori ili ipak realnost?

Iako se čini kako se ovim uvijek iznova vraćamo na tu temu što je momčad učinila dobro, što loše, koliko je tu krivo (ne)iskustvo, što je trebalo i moglo drugačije, zašto baš posljednjih deset minuta nestane koncentracije za taj presudan korak dalje, za stepenicu više, koliko je tu važna (ne)stručnost trenera i/ili ljudi oko njega i tako dalje i tako bliže, činjenica jest i da se takva pitanja i preispitivanja ne mogu izbjeći. Jer ona sigurno ne bi postojala da je sve u redu, da su bodovi osvojeni kako treba te da je ekipa sada sigurno u osmini finala te već gleda moguće protivnike u nastavku natjecanja. Zašto tomu nije tako mislim da smo prokomentirali, barem u onim najvažnijim crtama, u jednom od prijašnjih posteva gdje je naišao i zaključak da je jednostavno potrebno vrijeme. A ono će na koncu pokazati sve.

kutija3

Pogled u budućnost

Je li svjetla Zagrebova budućnost, preispitala sam to i u jednom od svojih Sportnet tekstova. Dakako da jest, no to je ona dugoročno gledana ukoliko stvari nastave ovim ili boljim tokom.
Međutim, kako u hrvatskim rukometnim krugovima ne možeš biti za ništa siguran tako ne možeš ni za ovo stoga je bolje baciti oko što donosi ona bliža budućnost.

Vrlo skoro Zagreb pred sobom ima one najvažnije utakmice u europskom klupskom natjecanju u kojima na svom terenu mora naprosto zablistati i jednostavno nema pravo na pogrešku jer će ga ista jako skupo koštati. Naime u goste u Hrvatsku stižu Dinamo iz Minska te švicarski Kadetten Schaffhausen, dok već drugu godinu zaredom oko Valentinova bijelo-plavi putuju na gostovanje kod katalonskog diva Barcelone. Ono što je stoga najvažnije jest zadržati mirne glave, razraditi taktiku, odmoriti reprezentativce i smisliti način kako u domaćim ogledima zadržati sve bodove kod kuće kako bi se oni Barci mogli ostaviti u Blaugrani.

kalendar

Međutim, rukomet je igra, a lopta je okrugla i dokle god Zagreb korača nesigurnim putevima nesigurno će mu bit na svim poljima stoga preostaje nada u sigurnost u hrvatskoj ligi koja slijedi tek kasnije te onoj Regionalnoj koja je tu s nama, dok će Europa biti ili znanje ili sreća ili iskustvo. Vrijeme će pokazati.

Na koncu, oni su Zagrebaši i sreća jest ono što im, vjerujem, svi mi želimo. Jer osmina finala je san koji ne mora samo biti odsanjan, može se pretvoriti i u javu. Potrebno je tek malo sportske sreće, znanja i jedan sasvim dobar rukometni dan. :)


...evo kako to izgleda kada Zagrebaši treniraju pod vodstvom "miševa"...

Post je objavljen 09.01.2013. u 17:53 sati.