Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivabeti

Marketing

Toy Story

Animirani film „Priča o igračkama“ znamo svi, no rijetki od nas znaju s kakvim su se to igračkama igrale naše bake i djedovi, ili njihovi djedovi i bake. Upravo je to tema izložbe "Svijet igračaka" koja je izložena u zagrebačkom Etnografskom muzeju od 1. prosinca, pa sve do 31. svibnja.


Plakat u Etnografskom muzeju

Neka druga vremena
Priča o hrvatskim igračkama započinje sredinom 19. stoljeća, kada je evidentirana prva igračka, zipka iz Letovanića, sela blizu Siska. Pretpostavlja se da je izrađena oko 1840. godine, a prve igračke izrađivali su stariji za djecu u prvoj polovici 20. stoljeća. Najčešće se radilo o zipkama, krevetićima, saonicama i sl. Također, djeca su isto koristila svoju kreativnost i maštu da bi izradila vlastite igračke, pa se moglo naći malenih puški, lukova i strijela, te lutaka od kukuruzovine.



Drvene igračke

Vještina izrade određenih igračaka upisana je i na popis UNESCO-ve svjetske baštine, posebice starije igračke iz Zagorja, Prigorja i Dalmatinske zagore. Za razliku od današnjih igračaka, izložene igračke izgledaju puno kvalitetnije i prirodnije, odnosno, nema nekih umjetnih materijala poput plastike, većina toga izrađeno je od drva ili raznih tkanina. Također, u fundusu muzeja čuva se dokumentacija "Prve hrvatske seljačke zadruge za izradbu i prodaju dječjih igračaka s.o.j. Vidovec", što predstavlja rijedak sačuvan trag organizirane izrade igračaka.


Kolica izrađena u prigorskom selu Vidovec

Zanimljivo iskustvo
Ono što je meni osobno bilo zanimljivo jest to što je izložba posjećena i nedjeljom ujutro, a svaki vikend se na zadnjem katu muzeja održavaju radionice i predstave. Zaštitarka Ljerka koja je zaposlena u muzeju kaže kako je izložba lijepa, što se vidi i iz interesa djece koja su najviše fascinirana putujućim vlakićem.


Na ovoj platformi može se pogledati dokumentarac o izradi igračaka

Svima preporučam odlazak na izložbu, jer osim gledanja maštovitih igračaka, prolaženjem kroz prostor ispunjen djecom i šarenilom, te slušanjem dječjih pjesmica možete se vratiti u prošlost kada je jedina briga bila kojom igračkom ćete se danas igrati.





Post je objavljen 16.12.2012. u 13:55 sati.