Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oslobodjenjemiljevaca

Marketing

Predsjednik RH Ivo Josipović primio izaslanstvo 142. brigade HV-a Drniš

U povodu 20. obljetnice 142. brigade Hrvatske vojske iz Drniša, predsjednik Ivo Josipović primio je u Uredu predsjednika izaslanstvo postrojbe te odlikovao nekoliko istaknutih pripadnika brigade koja je prošla značajan ratni put u oslobađanju Hrvatske.

"Kao i mnoge druge brigade formirane 1991. imali ste tu nesreću da morate gledati svoj okupirani grad iz neposredne blizine, ali niste sjedili prekriženih ruku. Najbolji sinovi i kćeri Dalmatinske zagore organizirali su se i tražili način da što prije oslobode svoje krajeve od neprijateljske okupacije"- naglasio je predsjednik Josipović.

Ratni put 142. brigade, a kasnije Domobranske pukovnije obilježilo je oslobođenje miljevačkog platoa, sudjelovanje na dubrovačkom i hercegovačkom ratištu te u Oluji gdje je postojba bila sastavni dio operativne grupe Šibenik na južnim prilazima Kninu. Imala je 39 smrtno stradalih pripadnika te mogo ranjenih i oboljelih, a pohvaljivana za junaštvo u Domovinskom ratu.

"Hrvatska je danas slobodna i u najvećem dijelu visoko pravno uređena zemlja, članica smo NATO saveza i gotovo punopravni dio zajednice najnaprednijih država. Zasluge za to u najvećem dijelu imaju upravo hrvatski branitelji i na tome vam hrvatski narod neizmjerno zahvaljuje"- rekao je predsjednik Josipović te uručio odlikovanja četvorici pripadnika postrojbe.

Odlikovanja Red Hrvatskog križa za teško ranjavanje primili su Ivica Reljanović i Josip Tomić, a odlikovanja Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH Ivica Aleksić i Ivica Buljević.

Jedan od ratnih zapovjednika 142. drniške brigade, Roko Mijić rekao je kako je brigada bila specifična po tome jer su njezini članovi bili istodobno branitelji i prognanici. "Ponosni smo jer smo, kada su nam svi okrenuli leđa, pa i Europa u koju danas ulazimo, sami uzeli sudbinu u svoje ruke. Mislim da to što smo tada učinili danas treba biti putokaz hrvatskim političarima"- rekao je Mijić.




Post je objavljen 18.11.2011. u 21:21 sati.