Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Mariji Nimčević nagrada za jaslice izrađene od slame na Međunarodnoj izložbi u Rimu

Hrvatska umjetnica – slamarka Marija Nimčević dobitnica je posebne nagrade stručnoga ocjenjivačkog sudas, za jaslice izrađene od slame, na velikoj međunarodnoj izložbi jaslica održanoj od 22. studenoga 2012. do 6. siječnja 2013. u Rimu. Na izložbi koja je pod naslovom „100 jaslica" 37. puta održana u sklopu bazilike Santa Maria del Popolo pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Talijanske Republike i Talijanske biskupske konferencije ove je godine bilo izloženo oko 170 jaslica malih dimenzija od vrlo različitih materijala. Jaslice Marije Nimčević, rodom iz Subotice, a koja živi i radi u Zagrebu, osvojile su posebnu nagradu u kategoriji jaslica pristiglih iz inozemstva.

Nagradu je u ime nagrađene Nimčević, na svečanoj dodjeli nagrada održanoj 7. siječnja preuzeo veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Filip Vučak. Posebna stručna komisija za nagrade gore navedene izložbe obrazložila je dodjelu nagrade Nimčević riječima:
„Hrvatski Božić je eksplozija radosti, veselo klicanje svjetlu i zvijezdama u jednom nestvarnom ugođaju, biserne boje, pune blještavosti i radosne razigranosti. Vješte ruke autorice su uspjele od krhkog materijala napraviti nježno djelo puno senzibiliteta i sjaja, koje odiše životom koji se rađa pretvarajući ga u pokret koji se u konačnici pretače u vatrene zrake nebeske. Ne više siromaštvo i tama nego svugdje blještavost i čarolija: Božić je".

Na navedenoj smotri, na kojoj predstavnici iz Hrvatske, u suradnji s Veleposlanstvom RH pri Svetoj Stolici, izlažu i vrlo zapaženo nastupaju od 1993. godine, uz Nimčević, Hrvatsku je zastupalo još sedam izlagača: Rozalija Kurjaković, Verica Kovač, Marija Tomić iz Zagreba, udruga jasličara iz Jastrebarskog, Margareta Krstić (prva nagrada za strance na prošlogodišnjem izdanju izložbe) iz Dražica i Mario Braškić iz Splita. Izložbu je posjetilo više desetaka tisuća posjetitelja što je bila dobra prigoda da se upoznaju i s hrvatskom pučkom kulturom koja svjedoči o tradiciji pripreme i proslave Božića u Hrvatskoj. Nastup jasličara iz Hrvatske i ove je godine financijski i organizacijski potpomoglo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i hrvatsko Veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.

Izvor: IKA

Post je objavljen 11.01.2013. u 13:24 sati.