Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Miro Gavran: "Kako smo lomili noge"

Na prvi pogled: treće izdanje – znači, knjiga je popularna.

Na drugi pogled: ljubavno-životna priča o tome kako je na jednu obitelj bačena kletva tako da se svaki muškarac iz te obitelji može oženiti samo ženom zbog koje je slomio nogu.

Na treći pogled: evolucija hrvatske povijesne zbilje, o kojoj je toliko toga rečeno.

E sad, knjigu sam čitala prije Nove godine, tako da možete povjerovati da mi i nije u najfriškijem sjećanju (što je uvijek loša preporuka već samo po sebi), ali sam srećom (jer bi inače ovaj tekst bio vrlo suh i neinformativan), u međuvremenu pogledala i jednu predstavu u izvođenju Kazališta Gavran („Pacijent doktora Freuda“ mislim da se zvala), koja je ostavila isti dojam kao i ovaj roman, pa ću vam to pokušati dočarati.

Je li stvar u tome da Miro Gavran nije dobar zanatlija? Vjerojatno je i u tome stvar, da se koristi općim mjestima, klišejima i usporedbama kad to uopće nije potrebno (dakako, govorim samo o knjizi koju sam čitala i kazališnoj predstavi koju sam gledala), ali nije sasvim u tome. Je li to neka prizemna vrsta humora koja mi ne odgovara? Vjerojatno i to, jer me kazališna predstava itekako podsjetila na „Nad lipom 35“, što je, kako me izvještavaju starci koji još nisu bacili TV kroz prozor, za razliku od yours truly, vrhunac televizijske zabave u Hrvata. A ni knjiga nije daleko. Daleko od toga da želim biti bezobrazna, jer za razliku od Mire Gavrana koji je napisao i objavio na desetke knjiga i sudjelovao u osmišljavanju nekoliko kazališnih predstava, ja nisam učinila ništa od navedenog, ali ipak moram reći da je njegov rad populistički u mjeri u kojoj mi to prestaje biti ugodno, kao što je i Jelena Rozga toliko blizu cajki da mi to postaje odbojno. I pomalo mi vrijeđa inteligenciju.

Evo, ne znam zašto je tome tako, ali nisam se osobito oduševila, iako je lako, pitko i čitko i mjestimično utješno. Vjerojatno zato jer su neke istine u životu ipak jednostavne i što se isplati nekim ljudima prenijeti te istine upravo na najjednostavniji mogući način.


Post je objavljen 11.01.2013. u 18:27 sati.