Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

Nedopušteni način financiranja političkih stranaka - kupovanje i kontrola stranaka od strane HDZ-a u Zadarskoj županiji

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

Nedopušteni način financiranja političkih stranaka - kupovanje i kontrola stranaka od strane HDZ-a u Zadarskoj županiji

Dostavljamo hrvatskoj javnosti popis političkih stranaka kojima je grad Zadar dodijelio poslovni prostor o najmu. Osim stranke HSP dr. Ante Starčević, niti jedna druga stranka nije dobila prostor javnim natječajem, već izravnom dodjelom.

Kupovanje i kontrola stranaka od strane HDZ-a u Zadarskoj županiji

Na neodređeno vrijeme bez naknade i natječaja poslovni prostor su dobile sljedeće stranke: HDZ, HNS, HSP, HČSP, Hrvatska kršćansko-demokratska unija i Demokratska stranka umirovljenika.
Na određeno vrijeme bez naknade i natječaja poslovni prostor su dobile sljedeće stranke: Hrvatski laburisti-stranka rada, HSS, Hrvatska stranka umirovljenika i HSLS.

SHZ podružnica Zadar je od 2009. godine više puta podnosila zahtjev gradu Zadru za privremeno korištenje poslovnih prostora u vlasništvu grada Zadra, ali nikada nismo dobili odgovor.
Određene političke stranke u Zadru koje su podnosile kasnije zahtjev od Stranke hrvatskog zajedništva, dobile su prije poslovni prostor na korištenje od SHZ-a.
Da li je to kupovanje i kontrola stranaka od strane HDZ-a u Zadarskoj županiji ili nešto drugo utvrdit će nadležne institucije.

Iz izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji grada Zadra za 2011. godinu utvrđene su nepravilnosti da je Grad Zadar prethodnih godina sa šest političkih stranaka zaključio ugovore o korištenju poslovnih prostora na neodređeno vrijeme, a s dvije političke stranke na određeno vrijeme. U 2011. je s jednom te u 2012. s drugom političkom strankom zaključio ugovore na rok pet godina. Plaćanje zakupnine nije ugovoreno.

Prema odredbi članka 15. Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata (Narodne novine 1/07), koji je bio na snazi do ožujka 2011. i odredbi članka 22. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe (Narodne novine 24/11 i 61/11), koji se primjenjuje od ožujka 2011., između ostaloga, zabranjuje se financiranje političkih stranaka od strane državnih tijela, javnih poduzeća, pravnih osoba s javnim ovlastima, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u kojima Republika Hrvatska, odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ima udjele ili dionice te javnih i drugih ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U skladu s navedenim, davanje poslovnih prostora na korištenje političkim strankama bez naknade, predstavlja nedopušteni način financiranja političkih stranaka.

Poslovni prostori su dani političkim strankama u zakup bez provedenog natječaja, što nije u skladu s odredbama Zakona o zakupu i prodaji poslovnoga prostora (Narodne novine 91/96, 124/97, 174/04 i 38/09), koji se primjenjivao do 15. studenoga 2011., odnosno Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora (Narodne novine 125/11), prema kojima se poslovni prostori u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daju u zakup putem javnog natječaja.


Poslano

1. Hrvatskom saboru RH
2. Predsjedniku Hrvatske
3. Vladi Republike Hrvatske
4. Državnom odvjetništvu RH
5. Ministarstvu unutarnjih poslova RH




U Zadru, 9. siječnja 2013. godine




STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


Post je objavljen 09.01.2013. u 11:53 sati.