Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dobar-osjecaj

Marketing

Wellness dijagram


Program prehrane koji koristim potrebno je primjenjivati 90 dana da bi se mogli evaluirati rezultati. Meni je to bilo teških 90 dana, osobito prva trećina. Prvi udar bio je body scan - segmentna analiza tijela, % masnoće, vode, mišića, aktivni i bazalni metabolizam. Nije mi se svidjelo što sam vidio - blago rečeno, zapravo bacilo me u bed. Onda sam odlučio prihvatiti program prehrane da vidim je li to zaista tako dobro kao što pričaju oni koji ga koriste. Nakon 2 tjedna sjajno - izgubio koji kg, smanjuju se masnoće i trbuh, ma bajka i pjesma! Ali nakon još 2 tjedna vratila se kila-dvije, i tak sam se razočarao da sam ljut rekao da odustajem i da su me prevarili i da je to glupost - nakon mjesec dana. Nakon ushićenja i oduševljenja dolazi razočaranje koje je bilo toliko jako da sam potonuo dublje nego što sam prije bio.

Presudni trenutak za mene nije bio onaj kada sam donio odluku početi s programom prehrane koji mi je ponuđen. Svatko može malo riskirati, probati, pa ak ne ide odustati. Kritični, odlučujući i najvažniji trenutak bio je kad sam odlučio NASTAVITI nakon mjesec dana iako sam bio razočaran.

Očekivao sam čudo nakon mjesec dana a ono se ipak nije dogodilo. No uz podršku wellness savjetnika - koji me nije nagovarao nego me pustio da sam odlučim ali me i informirao o svojem iskustvu i iskustvima drugih korisnika - ipak sam uporno nastavio kako sam i počeo, pa je došao i rezultat kojeg sam želio.

Moj rezultat nakon 5 mjeseci je ovaj:
-10kg manje
-12cm u trbuhu manje
-zdravija koža (hrani ju Selen) koja se nije ispekla na moru
-više energije
-i naravno....DOBAR OSJEĆAJ!
Sada je 8 i pol mjeseci nove prehrane i sve ovo se održava, a dobar osjećaj postaje sve bolji!


Moja prehrana zapravo nije ništa revolucionarno novo što medicina i nutricionizam nisu poznavali. Dr. Barry Sears davno je još pisao o prehrani u zoni kao najboljem i najučinkovitijem načinu da se osjećamo dobro i živimo zdravo. Radi se o balansiranju makronutrijenata, a to su ugljikohidrati, proteini i masti. U klasičnoj hrani uglavnom je previše ugljikohidrata i masti a premalo proteina koji su gradivni element našeg tijela. Uravnotežiti prehranu znači dakle povećati relativni udio proteina a smanjiti relativni udio masti i ugljikohidrata.

Osim makronutrijenata bitni su i mikronutrijenti - vitamini, minerali, antioksidansi, itsl. Kako njih u klasičnoj prehrani danas nema dovoljno - tome nije krivo naše neznanje ili nesposobnost nego osiromašeno tlo i namirnice - tijelo reagira jer ih ne dobiva. Uzimati ih dodatno može se u obliku zamjenskih obroka (suplemenata) koji zamjenjuju jedan cijeli klasični obrok (npr. doručak) te dodataka prehrani koji se u vidu kompresa uzimaju uz obrok (npr. uz ručak). Kad sam spomenuo element selen koji hrani kožu, ja ga sa svojim doručkom uzmem oko 20mcg, a toliko ga sadrži npr. 90g jetrice (teško da bih jetrice jeo svaki dan za doručak). Tijelo je prepoznalo dobro gorivo i nagradilo me izostankom opeklina od sunca na moru.

Dodaci prehrani i zamjenski obroci (suplementi) kao koncept nisu mi bili poznati a kamoli da sam ih koristio. Sve je to za mene bila kemija, govorio sam da se ne želim trovati nego jesti prirodno. Sada znam da kroz svoje dodatke i suplemente dajem tijelu prirodno dobivene sastojke koji nedostaju u klasičnoj prehrani koju naravno i dalje koristim.

Od vitamina su možda najvažniji vitamini B kompleksa, osobito za živčani sustav i mišiće. Sintetički proizvedeni B vitamini izazivaju glad, dok se kod prirodno dobivenih kakve uzimam to ne događa. Ako već uzimam dodatke prehrani i suplemente - što sam prihvatio kao suvremeni koncept kompletne prehrane - onda želim da to bude nešto prirodno, provjereno i zdravo.

To je taj - dobar osjećaj!

Post je objavljen 06.01.2013. u 17:57 sati.