Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaeru-gurubici

Marketing

Sretna nova godina 2

Nažalost, moj pohod na zoru novoga dana je višestruko propao iz tehničkih razloga (oblačno vrijeme i ograničen broj posjetitelja na toranj koji sam odabrao za lokaciju). Međutim, zato sam posjetio još jedan šinto hram. Ovaj se zove Yasukuni i nalazi se u četvrti Chiyoda (iliti Chiyoda-ku). Bilo ga je malo problematično naći jer je zakriven velikim zgradama, no posjeta se svakako isplatila i savjetujem svakom putniku da ne propusti ovaj biserčić Tokija.



Kad sam kasnije malo prokopao po internetu našao sam da Yasukuni hram ima veliki broj aktivnosti tokom godine i budući je sve smješteno u relativno mali prostor cijeli doživljaj bude poprilično prijateljski i topao. Na površini koja nije pokrivena pločnikom ili građevinama je posađeno stotine stabala trešnji i ovaj hram je dom stabla trešnje koje meterološka agencija koristi za službeno označavanje cvjetanja trešnji u Tokiju.
Ono što me privuklo ovdje prvih par dana nove godine jest demonstracija tradicionalnog natjecanja u streličarstvu (niže su slike, a video je ovdje), iako sam našao i drugih "Jap-jap" detalja.


Poput zaštitničkog lava (shishi ili jishi) koji ima magične moći i štiti od zlih sila. Obično se kip shihi-ja može naći ispred ulaza u hram, i uvijek dolazi u paru - jedan s otvorenim i drugi sa zatvorenim ustima. Otvorena usta označavaju "Ah" a zatvorena "Un", što su prvo i zadnje slovo Japanske abecede. To simbolizira početak i kraj, rođenje i smrt i sl. Shishi baš i ne nalikuje na lava. A priča iza jest sljedeća: jednom je bio redovnik koji je sanjao noćne more o budućnosti punoj bolesti i katastrofa. Molio se bogovima da ga nauče kako se zaštititi od takve sudbine. Bogovi su mu rekli da će poslati lava koji će biti zaštitnik. Redovnik je tada počeo crtati lava, no budući da tu životinju nije nikad vidio, nacrtao je stvorenje sastavljeno od najmoćnijih životinja koje je dotad poznavao. I tako se materijalizirao shishi.
U ovo doba se može vidjeti kako redovnik obučen kao shishi hoda po prostoru hrama i "grize" djecu i odrasle za glavu. Smatra se da se ugrizom shishi-ja prenose njegove magične moći na osobu koju grize, što pomaže u zaštiti od zlih sila i nesreće.


Zadnja slika je preuzeta s ovog bloga.

I ovdje sam našao pločice za molitvu, no ovdje su one bile izložene tako da prije kupnje možete izabrati onu koja vam se čini najprikladnija:



Puno mladih ljudi je došlo obučeno u tradicionalna kimona kako bi se pomolili ispred memorijala ratnih žrtava (onih iz II. svjetskog rata). Dok je kimono djevojaka vrlo raskošan, i bogat detaljima (i skup) muški kimono je puno jednostavniji. Riječ kimono doslovno znači "stvar za nošenje" i postoje različiti za razne prilike. No o tome jednom drugom prilikom (a ta prilika će biti tijekom siječnja ^_^ ). Zasad, samo uživajte u prizorima:



I za kraj, još jedan lijepi detalj koji sam uočio, je štand s mačkicama:


Ovi slatki kipići su zapravo srećonoša i najčešće prikazuju dvobojnu mačku (bijela i crna) s crvenom ogrlicom. Podignuta šapa simbolizira prizivanje sreće i bogatstva u kuću u kojoj je. Stoga se ova srećnonoša zove maneki-neko ( neko = mačka, maneki = poziv). Mačka obično u drugoj šapi drži mali zlatni novčić ili škrinjicu s bogatstvom. Položaj šape naliči kao da se mačka umiva, što se da povezati sa starom japanskom izrekom: ako se mačka umiva, netko će doći. Tako da je ova srećonoša dosta popularna među trgovcima koji žele što više posjeta svojih mušterija. U svakom slučaju, ove male figurice su izrazito popularne među Japancima i turistima, i lako ih se može naći prilikom smucanja po Tokiju.



Post je objavljen 04.01.2013. u 02:54 sati.