Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

Ćirilica se nije koristila ni prije devedesetih godina u Gračacu, a sada se uvodi u Republici Hrvatskoj

Ćirilica se nije koristila ni prije devedesetih godina u Gračacu, a sada se uvodi u Republici Hrvatskoj



Ćirilica neće proći u Gračacu?!

http://www.057info.hr/vijesti/2013-01-03/cirilica-nece-proci-u-gracacu

Jedina jedinica lokalne samouprave Zadarske županije u kojoj bi se, prema Ustavnom zakonu, mogla uvesti „ravnopravna službena uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma" je Gračac. Naime, prema Ustavnom zakonu ovo pravo imaju nacionalne manjine čiji pripadnici čine najmanje trećinu u ukupnom stanovništvu grada i općine, a u Gračacu je prema rezultatima posljednjeg popisa 45,16 posto Srba.

U izjavi za Zadarski list načelnik Općine Gračac Goran Đekić iz redova SDSS-a kazao je kako će ponovno pokušati s tom inicijativom, iako nije pokazao optimizam jer je sličan pokušaj već propao prije godinu i pol dana.
- Prijedlog nije prošao prije godinu i pol dana, jer nas HDZ, odnosno HNS, nije podržao, kazao je Đekić za Zadarski list dodajući kako će vjerojatno opet pokušati s tim prijedlogom.

Tadija Šišić, predsjednik HDZ-a Općine Gračac istaknuo je kako su oni protiv uvođenja dvojezičnosti te nam je rekao i zbog čega.

- Uvođenje dvojezičnosti izazvalo bi dodatnu polarizaciju među stanovništvom, a pitanje je da li nam je to potrebno. Činjenica je da se ovdje i prije devedesetih nije koristila ćirilica, a tada je u Gračacu živjelo 90 posto Srba, kratko je rekao Šišić.

Ministar Arsen Bauk nedavno je izjavio kako je Zakon o uporabi jezika i pisma je jasan i da želi iskazati spremnost Vlade da se i u tom dijelu zakon provede, no prema svemu sudeći u Gračacu tako neće biti zbog sastava Općinskog vijeća u kojemu po 5 vijećnika imaju SDSS i HDZ, dva DPS , dok tri vijećnika s predsjednikom vijeća ima HNS, a za ovaj prijedlog prošli put nisu glasovali.


Post je objavljen 03.01.2013. u 17:21 sati.