Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

2013 - GODINA ZA RAZUMNIJU I MORALNIJU NERETVU

Dolina Neretve, kao i drugi dijelovi RH, proživljavala je u 2012. godini teške trenutke. Nezaposlenost koja doseže najniže grane u zadnjih nekoliko desetljeća dijelom je uvjetovana i samom krivnjom Neretvana. Loše odluke u pitanjima izbora raznih vodstava tijekom zadnjih desetljeća, veliko nezalaganje od strane političkih elita koje smo sami birali, sklonost korupciji i nepotizmu, doveli su dolinu Neretve na rub propasti iz koje se gotovo i ne vidi izlaz.

Razne vlasti na državnoj razini očito nesposobne nositi se sa problemima koji se nakupljaju desetljećima, nisu se puno zamarale dolinom Neretve, pa upiranje očiju i vapaja prema Zagrebu ili Dubrovniku više ne pije vode. Jednostavno se pokazalo pravilo „ako ne znaš sam, ne traži ni od mene pomoć“. Svako Ministarstvo i svaka fondacija EU pita za svaki projekt prvo „što ste vi dosada sami napravili i koliki će vaš udio biti u tom projektu?“ Neretvani se na ova pitanja u pravilu samo crvene u licu (oni koji imaju malo obraza).

Političke, rodbinske i „prijateljske“ „elite“ doline Neretve koje su godinama instalirale po principu podobnosti, rodbinstva, stranačke pripadnosti i prijateljstva svoje poslušnike na raznorazne položaje, od čistačice do raznih ravnatelja i drugih čelnika, nanijele su strahovitu štetu narodu Neretve koja će im se na onom svijetu zasigurno naplatiti ako ne na ovom.

Pored toga i strah koji je prilikom imenovanja i instaliranja ljudi na pozicije, kao i tijekom njihova djelovanja, ušao u kosti većine tih postavljenih, unio je atmosferu u kojoj slobodna riječ, slobodna misao i dobra ideja ne smiju postojati, niti pokušati se realizirati ako vladajuće elite nisu dale svoj blagoslov i svoj znak na ideju.
.
„Bogovi“ Neretve su pomno planirano doveli stanje svijesti Neretvana u status u kojem um vrlo ograničeno razmišlja na principima:
„ne postoji nitko tko će bolje od njega/njih raditi taj posao“
„znam da nevalja, ali i meni bi mogao koristiti“
„ne isplati se boriti za bolje“
„ne valja biti dobar“
„šuti i bit će ti dobro“
„ne valja se njemu zamjeriti“
„moj glas ionako ne može ništa promjeniti“
„svi su oni isti“
„on je bar naš“
„oni/on mi mogu/može valjati“

U 2013. godini je svakako najpotrebniji Neretvanima razum (kao i svakom drugom čovjeku), a na svima nama je da sebe – a ne drugoga(!) dižemo na višu moralnu stepenicu jer ćemo tek onda moći očekivati da će naš izbor biti moralan.

Stara je poslovica „Narod ima vlast kakvu zaslužuje“, a ona se može slobodno pretočiti i u poslovicu „Društvo u kojem živimo je onakvo kakvi smo sami“ jer društvo nije sastavljeno od vjeverica, nego nas ljudi.

Nadam se da ćemo u 2013. godini biti razumniji i moralniji jer se dosada nismo pokazali takvima.

Sretna Vam svima Nova Godina.


Post je objavljen 31.12.2012. u 22:03 sati.