Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Silent Night (2012)




Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Policijska patrola omanjeg američkog gradića traga za ubojicom u božićnom odjelu koji nalazi žrtve uoči božićnih blagdana...




Vjerojatno vas je ova jednostavna radnja podsjetila na neke starije božićne horrorce, a meni je recimo odmah na pamet pala ideja za 'Silent Night, Deadly Night', a i ostale njegove nastavke. No, božićnih horrora je na (ne)sreću dosta, pa se radnja može susresti i negdje dalje. Kako se radnja bazira na temeljnim stvarima i ne ide u neku srž i dubinu, kreatorima je postavljen prilično kompliciran zadataka, a taj je da od nekakve očekivane rutine pokušaju napraviti nešto novo i inovativno. Ne mogu reći da su u ovome filmu oko toga potrefili u potpunosti, ali smo dobili nekoliko novih prizora s kojima se nismo imali prilike susretati. Ne znam koliko ima ljudi koji su si spremni, poput mene, upotpuniti božićni ugođaj sa nekoliko bizarnih horror filmova te tematike, ali ako ste jedan od takvih filmoljubaca, onda je ovo sasvim ok film za vas. Silent Night je jedan od boljih slashera koji je izašao u posljednje vrijeme. Stvarno mu nemam puno toga za zamjeriti, ispao je solidan slasher film sa nekoliko rupa, nekoliko nezanimljivih likova i par nerazjašnjenih situacija i motiva, ali za horror film jednostavnost je prednjačila uvijek, pa se tako nemamo ni pravo previše žaliti na to. Nekako mi je odlično pasao za ubiti sat i pol vremena dosadnih i tmurnih zimskih trenutaka, ali to ne znači da bih ga pogledao opet, jer je film sam po sebi jedinstveno iskustvo i ne treba ga se previše proučavati, jer nije ni namijenjen za to. Ne razumijem nekakve oštrije kritike na film, ali ne možemo se svi slagati oko svega.




Ubojica je još jedan od djedova Božićnjaka, ogromna mrcina koja pod ljudskom maskom vreba svoje žrtve koje, na prvi pogled, izgledaju nasumce odabrane, no tu se ipak krije nešto dublje, što nisam očekivao. Nije da me kraj nešto posebno očarao, ali nije loš. Nadalje, ubojica se koristi zanimljivim metodama ubojstava, imamo prilike vidjeti neke scene ubojstava koje još ja osobno nisam vidio, recimo guranje žrtve u drobilicu, a opet možemo naići na neke old school scene kao što je nabijanje žrtve na jelenje rogove. Brzina filma me ugodno iznenadila, gotovo da svakih 7-8 minuta svjedočimo nekom ubojstvu, nema previše kompliciranja, pobliže se upoznamo eventualno sa glavnom glumicom i to je to. Što manje kompliciranja, to bolje, barem za ovakav tip slashera. Likovi, kako sam rekao, nisu razrađeni, dobili smo nekoliko mlađih i nekoliko starijih žrtava, a policijske snage na kraju postanu i simpatične i sazdane su od prilično dobrih glumaca. Kako film ne bi ostao nagomilan besciljnim ubojstvima i interakcijama protagonista, scenarist je ubacio i mekakve besmislene poveznice i nekoliko nebitnih likova koji sam popunjavaju kvotu umrlih, ali u filmu nisu odigrali nikakvu bitnu ulogu.




Uglavnom, ako ste ljubitelj slashera, svakako vam preporučam ovaj film, pogledajte ga s nevelikim očekivanjima i mogao bi vam biti prilično solidan. Mene je ugodno iznenadio, očekivao sam nekakvo crappy copy/paste ismijavanje, no dobio sam horror potpuno ozbiljnih namjera. Sa nekoliko nedostataka, ipak zaslužuje solidnu trojku.

Post je objavljen 31.12.2012. u 13:24 sati.