Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brigita3

Marketing

Novogodišnji simboli sreće

„“Sreća je „kako“ a ne „šta“... jedan talent a ne objekt“ rekao je H. Hesse. Sopstvena sreća leži najvećim dijelom u sopstvenim rukama. Pa ipak se svaki puta na prelasku u Novu godinu, svakome i na svakom koraku, želi sreća i poklanjaju mu se njeni simboli. A zbog čega se jedan, crnom sa čađi umazani dimnjačar ili izgubljena potkovica smatraju donosiocima sreće?




Dimnjačar nije uvijek smatran simbolom sreće. U davna vremena se, zbog svoje, uvijek crnom čađi umazane odjeće, smatrao prijateljem vraga. U srednjem stoljeću se već znalo da žeravica, koja izlazi iz dimnjaka, može da uzrokuje požar, uništi dobra i uzme ljudske živote. I samo je dimnjačar mogao, da, čisteći dimnjake, spriječi ove gubitke. Zato se već tada smatrao donosiocem sreće. Poslije je postalo uobičajeno da dimnjačar na kraju godine donese račun za svoj rad i kalendar u kojem su stajali datumi dolaska u slijedećoj godini i već od tada više niko nije vezao crnu boju čađi sa vragom. Naprotiv, smatralo se da rukovanje s dimnjačarem obezbjeđuje sreću i blagostanje cijelu slijedeću godinu.

Djetelina sa četiri lista je bila još kod Kelta zaštitni simbol. Njena četiri lista označavaju  četiri strane svijeta kao i  četiri elementa: vodu, zrak, vatru i zemlju i danas je simbol poznat u cijelom svijetu. 
Povjest o njoj kao o simbolu sreće je još starija jer je navodno Eva, kada su ona i Adam bili protjerani iz raja u novi svijet, ponijela jedan list djeteline sa četiri lista kao uspomenu. I baš zbog toga što potiče direktno iz raja, djetelina sa četiri lista se smatra najvećim simbolom sreće.
Prije svega cjenjena je djetelina sa četiri lista kada se osobno pronađe u masi trolistaka. Prema vjerovanju, djetelina sa četiri lista protjeruje zlo i štiti od nesreće. Suhi list djeteline sa četiri lista stavljene u udžbenik donosi bolje ocjene ( ja bih ovdje dodala: ako se dovoljno uči onda je to 100% siguran talisman), a ako se stavi ispod jastuka na kojem se spava donosi lijepe snove. Prema jednoj legendi je pronalazak djeteline sa četiri lista spasio jednom iseljeniku život. On je, naime zatečen na tuđem zemljištu i upravo u trenutku kada je pronašao djetelinu sa četiri lista uhićen je i odveden u zatvor, čime je propustio ukrcaj na brod. Poslije je saznao da je brod doživio nesreću i niko od putnika nije preživio.

Potkovica je simbol koji donosi sreću onome ko je pronađe. Nije ni čudo jer je konj uvijek bio vrijedan sluga čovjeku a njegova kopita štitila je potkovica. Sreću donosi samo ona potkovica koja je nađena. Kupljena potkovica ne donosi sreću. Prema vjerovanju, potkovicu treba objesiti tako da se vidi njena otvorena strana jer na taj način sreća ne može pobjeći.

Svinja je na lošem glasu i nema dobar image. Zašto... nije nikome jasno. Njenim mesom se hranimo, ona pronalazi svojim njuhom tartufe, jednu od najskupljih vrsta gljiva koje uspjevaju duboko u zemlji. Ona kod hrane nije izbirač pa je nije teško držati. Smatralo se da svinja u štali znaći bogato domaćinstvo a u antička vremana je bila i simbol plodnosti. Sve ovo doprinosi tome da se svinja u današnje vrijeme smatra simbolom sreće.

Biti sretan... zavisi više od toga da li se u sreću vjeruje i šta se čini da se sretan postane i ostane!?

Pa...uradite nešto za svoju sreću u nastupajućoj godini... ili se barem okitite simbolima koji donose sreću, možda pomognu. U svakom slučaju... neka vam je sretno!

Post je objavljen 29.12.2012. u 19:46 sati.