Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjesnik-istine

Marketing

OTVORENO PISMO ministru MZOS-a ŽELJKU JOVANOVIĆU

U jeku "pregovaranja" između države, udruge GROZD i Crkve (koji zastupaju roditelje) zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u škole dobili smo i pismo jednog roditelja, koji se ne skriva iza pseudonima, kao sto smo mogli vidjeti ovih dana pisma osoba koje se skkrivaju iza pseudonima "VJEROUČITELJ", na nekim portalima, nego potpisuje osobnim imenom svaku napisanu riječ. Pismo prenosimo u cijelosti.

Nije potrebno govoriti o sadržajnoj, odgojnoj i moralnoj vrijednosti spornih dijelova programa Zdravstvenog odgoja da bi vas se prozvalo na odgovornost. Dovoljno je razmotriti način na koji ste ga uveli u škole. Naime, dana 27. kolovoza 2012. godine, na tiskovnoj konferenciji objavili ste odluku o uvođenju Zdravstvenog odgoja u škole. Međutim, program je izrađen i objavljen tek 29. rujna, mjesec dana nakon što je uveden, i nakon što su sve škole donijele Plan i program rada škole za ovu školsku godinu u koji su trebale uključiti program Zdravstvenog odgoja, bez da su ga pethodno vidjele. Dakle, program je iz ruku autora direktno ušao u škole, preskočili ste proceduralno neutralno stručno ocjenjivanje programa i javnu raspravu. I ja se pitam: kako sam ja kao roditelj o programu Zdravstvenog odgoja mogao blagovremeno biti informiran, i kako sam bez javne rasprave mogao sudjelovati u ostvarenju prava zagarantiranog člankom 63. Ustava RH, koji kaže: «Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece». Budući ste program Zdravstvenog odgoja već uveli u škole na prethodno opisani način, povrijedili ste moje i ustavno pravo svih roditelja i zato morate snositi odgovornost. Ako za takvu povredu, zakonskim ili pozakonskim pravnim aktima nije propisana nikakva sankcija, i ako vas vaši stranački istomišljenici ne pozivaju na političku odgovornost, ja vas prozivam, kad se već sami ne znate pozvati, na moralnu odgovornost davanja ostavke. Prozivam vas jer ste sablaznili javnost i izgubili njeno povjerenje. Nastaviti sjediti i dalje u ministarskoj fotelji, i bez obzira na navedene činjenice, značilo bi zauzimanje za vaš vlastiti i stranački interes, a ne interes naroda koji vam je dao povjerenje. Načinom uvođenja programa Zdravstvenog odgoja u škole, povrijedili ste ne samo naše roditeljsko ustavom zagarantirano pravo na slobodno i samostalno odlučivanje o odgoju svoje djece, nego bi Ministarsvo unutarnjih poslova trebalo ispitati i utvrditi jeste li počinili i kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti čl. 337. KZ RH. Ne želim vas kao ministra jer u osobi ministra tražim ugled, čast i autoritet.
Potpuno podržavam nastojanja udruge Grozd i Crkve jer zahtijevaju poštivanje roditeljskih prava, zdrav odgoj djece i moralno društvo. Podržavam ih jer ja sam Grozd i ja sam Crkva.
U dokumentu naslovljenom «Istina o zdravstvenom odgoju» javnost želite upoznati s dezinformacijama Grozda i Crkve i priopćiti nam istinu, a u njemu je već prva riječ laž. On, naime, započinje ovako: «Uvođenjem Kurikuluma zdravstvenog odgoja u Republici Hrvatskoj pokrenuta je rasprava o njegovoj opravdanosti,...». Da vam je stalo do istine umjesto riječi «uvođenjem» napisali biste: Nakon što smo uveli Kurikulum...pokrenuta je rasprava o njegovoj opravdanosti, ali to nikako nije bilo poželjno jer biste na taj način priznali da ste pogriješili, da niste smjeli najprije uvesti, i to na prethodno opisani način, pa tek onda, na inicijativu i pod pritiskom javnosti, raspravljati.
Nemam namjeru, a ni vremena, osvrtati se na svaku vašu laž u dokumentu. Sve što vam želim reći učinit ću osvrtom na vaše mišljenje o homoseksualnosti.
U predmetnom dokumentu navodite: «Kurikulum iznosi znanstveni stav prema kojem homoseksualnost nije bolest. Također, u skladu s demokratskim načelima, odredbama EU i stavu Katoličke crkve, nastoji potaknuti toleranciju spram osoba različite seksualne orijentacije i razumijevanja njihovog prava na dostojanstven život. Umjesto nametanja ideje o (ne)prirodnosti, Kurikulum informira mlade ljude odruštvenim stavovima prema homoseksualnim osobama tijekom povijesti te pruža uvid i u religijsku perspektivu i u perspektivu pobornika ljudskih prava». Ja vam poručujem da ne želim da moja djeca budu odgajana u tom duhu, duhu laži. Meni nije potrebno nikakvo znanstveno istraživanje , ni znanstveni stav o homoseksualnosti. Normalnu čovjeku je i bez toga jasno razvidno da je homoseksualnost neprirodna, razvratna i nastrana, da je seksualna devijacija. Da, dobro ste pročitali. To su pravi izrazi za homoseksualnost, a ne „pravo na različitost, gey... Ako govorimo o spolnom i seksualnom odgoju djece nije ih dovoljno samo poučiti o različitim društvenim stavovima i toleranciji, nego ponajprije o Istini. Zašto? Zato što sva društvena ponašanja nisu u skladu s Istinom, a sve što nije u skladu s njom ne bi smjelo biti dobrodošlo u društvu jer ga razara. Odgoj koji u svakom konkretnom slučaju ne poučava što je Istina nego odgajanika upoznaje samo s različitim društvenim ponašanjima, tolerancijom i demokracijom kao vrhovnim društvenim vrijednostima i mjerama, nije odgoj. Odgoj koji odgajanika jasno ne poučava što je dobro, a što zlo, nije odgoj. Istina je jedna jedina. Ona je iznad tolerancije i demokracije, koje joj trebaju biti u službi. Istinu ne smijemo prilagođavati svojim trenutnim željama, prohtjevima i interesima, nego svoje misli i ponašanja trebamo usklađivati s njom. To je odgoj. U skladu s tim logično je zaključiti: neprihvatljivo je homoseksualno ponašanje, pogotovo javno, ali homoseksualnim osobama smo dužni pomoći da shvate svoju seksualnu zabludu i počnu živjeti normalno. Ako ovo MZOS ne razumije, nije stručno, i nije odgojeno. Ako djeca kroz odgoj ne postanu sposobna razlikovati dobro i zlo, ako ih se uči da su sva moguća različita ponašanja prihvatljiva i jednako dobra, nije ni čudno da je homoseksualaca sve više. Odgoj bez Istine je manipuliranje čovjekom, svejedno zbog kojega i čijega interesa.
Istina je jedna jedina. Jednostavna i jasna. Potpuna i nepromjenjiva. Ona je iznad nas i trebali bismo joj služiti. Koliko god se to nama sviđalo ili ne. Nema privatnih istina, ni moje, ni vaše, ni EU – na koju se volite pozivati. I rasprava o bilo kojem pitanju je konstruktivna samo toliko koliko sudionici u svjetlu istine nastoje preispitivati koliko su im trenutni stavovi u skladu s njom. Te želje kod vas, na žalost, ne primjećujem. Svojim bahatim ponašanjem doveli ste me u situaciju da se moram boriti za ono što mi Ustavom već pripada. To što ne razumijete što je Istina još vam i mogu oprostiti jer vas, možda, nije imao tko valjano poučiti, ali što mi uskraćujete ustavna prava ne mogu, jer su vam poznata i jer ih namjerno kršite, na moju štetu a u korist ostvarenja nekih vaših snova. Stoga kao roditelj inzistiram da mi djeci u školi omogućite program zdravstvenog odgoja koji će biti u skladu s odgojem koji imaju kući, a ne preodgoj u skladu s vašim interesima.

roditelj
Ivan Bašić, SplitPost je objavljen 27.12.2012. u 23:16 sati.