Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivabeti

Marketing

Tragedija koja je utjecala na mnoge živote

-Kada nekome kažete: "Ana Rukavina", svi znaju da se radi o Zakladi koja je osnovana u studenom 2006. Ali, da nije bilo hrabrog poteza preminule novinarske Vjesnika, ništa se ne bi pomaknulo s mjesta.

Za spas života
-Sve je započelo hrabrom porukom mlade žene, Ane Rukavine. U svojoj 28. godini oboljela je od leukemije, te, unatoč naporima liječnika, nije mogla dobiti potrebnu njegu u Hrvatskoj. Međutim, liječenje namijenjeno njoj u SAD-u bilo je preskupo, pa je dirljivim pismom htjela prikupiti sredstva za svoje ozdravljenje. Nažalost, taj dan nije dočekala. Preminula je u 29. godini, a njezine riječi "Želim život", ostale su visjeti u zraku. Iako može zvučati kao klišej, ali njezina smrt stvarno nije bila uzaludna. Potaknula je osnivanje "Zaklade Ana Rukavina" kojom se nastojalo potaknuti prikupljanje sredstava za razvijanje registra donora koštane srži, s obzirom na to da u Hrvatskoj nije postojao razvijen sustav dobrovoljnog davanja koštane srži, a na postupak traženja darivatelja izvan Hrvatske čekalo se i više od 6 mjeseci.



Mnoštvo okupljeno na ovogodišnjem koncertu "Želim život"

Rad Zaklade
-16. prosinca 2006. godine Zaklada je organizirala prvo vađenje uzoraka za tipizaciju koštane srži kako bi se lakše pronašli donori. Cijela akcija održana je na Cvjetnom trgu, a pritom se u Registar upisalo dvjestotinjak Zagrepčana. U to vrijeme već su u tijeku bila završne pripreme za humanitarni koncert. Održan je u zagrebačkom klubu Macao, ali nije prikupio dovoljno zainteresiranih. Drugi koncert, pod nazivom "Želim život" održan je drugi dan na Trgu bana Jelačića, a već 2007. Zaklada je dobila 15.000. darivatelja za tipizaciju. 2011. godina je ipak premašila sva očekivanja: u registar krvotvornih matičnih stanica upisano je bilo oko 33.000 darivatelja, od čega je više od 26.000 uzoraka bilo tipizirano. Na već tradicionalnom humanitarnom koncertu na Trgu bana Jelačića okupilo se tridesetak tisuća ljudi.


Klapa Rišpet na pozornici koncerta za Zakladu Ana Rukavina

Humanitarni koncert
-Prvi humanitarni koncert održan daleke 2006. godine bio je tek sjena ovogodišnjeg, sedmog po redu, na kojem je nastupilo 16 izvođača i koji je posjetilo više od 15.000 ljudi. Glavni razlog održavanja koncerta svake godine jest postupak tipizacije matičnih stanica koštane srži. Sam laboratorijski proces je skup, iziskuje oko 1.000 kuna, a odnosi se na jedan uzorak krvi. Međutim, ovakvim načinom spašena su 24 života, što je mala cijena za tako veliku stvar. Ove godine Zaklada je humanitarnim koncertom prikupila milijun kuna potrebnih za daljnji rad. Građani od 1. prosinca napokon mogu cijele godine donirati 6,25 kuna pozivom na broj telefona 060 9000, broj koji je do sada bio aktivan isključivo u vrijeme trajanja humanitarnog koncerta. Za vrijeme trajanja koncerta otvoren je call centar s osobama iz javnosti za telefonima koji neumorno odgovaraju na svaki poziv.


Na velikom ekranu smještenom na Trgu bana Jelačića građani su mogli vidjeti tijek koncerta i poneki kadar iz call centra

Na koncertu su nastupili izvođači poput Maje Šuput, Franke Batelić, Opće Opasnosti, Klape Rišpet i ostalih, a sav tramvajski promet je bio preusmjeren prema Trgu kralja Tomislava. Naravno, koncert nije mogao proći bez baklji koje su postale neizostavni dio svakog javnog događaja u Zagrebu.



Upaljena baklja na humanitarnom koncertu "Želim život"

Post je objavljen 23.12.2012. u 09:55 sati.