Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Bakalarije

Za pripremu tradicionalnog blagdanskog bakalara, omiljenog božićnog jela svih Hrvata, kao prvo i najosnovnije, potrebne su vam kvalitetne sirovine, a potom vam je potrebno i znanje kako te sirovine ukusno spremiti. Možete znati kuhati, ali bez ribe nažalost nemati što kuhati, možete ribu i imati, ali bez znanja ne znati kako je skuhati, bez jednog i drugog ne možete baš ništa - ni znati ni imati, sa jednim i drugim možete pak svašta - imati i znati. A spremati ga se može na sto načina, na bjanko, na crveno (oliti mornarski), na brudet, s krumpirom, manistrom, rižom, purom, u bijelom vinu, zapečenog, na lazanje ili nekako po svome (i ni jedan nije ispravniji od drugog, jer svi su bakalari na svoj ukusan način pravi).
Pretpostavljajući za ovaj put da imamo i znamo, recimo da bez obzira kako ga radili, svako jelo počinje od glavnog sastojka, temeljne namirnice, a u ovom slučaju to bi bio spomenuti bakalar oliti uhata smrdljiva riba "Gadus morhua", sušena ili friška.



Nemojte da vas njegovo ime zavara, u imenu nije sve, jer bezglavi bakalar specifičnog vonja uopće nije gadna riba, osim po cijeni. Neki kažu da se po njegovim takozvanim ušima poznaje je li bakalar pravi oli falši. Svaka njemu ušna čast, ali ja ga i dalje biram raspoznavati po nosu.

U slučaju sušenog bakalara, majstori od kužine u postupku pripreme preporučuju obavezno natapanje u vodi par dana prije samog kuhanja, da meso bakalara fino omekša. A neki čak savjetuju da je prije kuhanja, u svrhu omekšavanja i činjenja probavljivijim, bakalar dobro i istući.

Za to će vam pak biti potrebna snažna ruka...



Par mjeseci teretane, upornost i volja, ta što je to za jednog bakalarca. A nakon što ste ispunili sve preduvjete za pripremu kvalitetnog bakalara, to jest, nakon što ste nabavili sušeni ili friški bakalar i zavrnuli rukav na mišićavoj ruci - balkanske bakanalije od bakalara slobodno mogu započeti.

Seriozno pristupimo sljedećem koraku u ovom kulinarskom pothvatu. Po preporuci svih eksperata za pripremu bakalara, bakalar (sušeni ili friški) dakle treba:

a) jednom rukom čvrsto uzeti za njegov rep...

b) potom valja snažno i energično zamahnuti bakalarom visoko iznad glave i...

c) dooooobro ga istući o nešto dokazano tupo i tvrdo...



Tako je! Učinite to kako spada, nemojte se štediti, ni ruku ni njega, dobro ga izudarajte, nemajte milosti - pobrojite mu sve riblje kosti, jer sjetite se, biti će ukusniji...

Ako ocijenite potrebnim, ponovite postupak i nekoliko puta, zlu ne tribalo!

Na taj način fino omekšan i kondiciono pripremljen bakalar tek sutradan stavite kuhati, po receptu koji vama najviše odgovara. A hvalabogu recepata ima bezbroj, za svačije nepce, osim za sirotinjsko (ali tko u blagdansko vrijeme misli na sirotinju, na one koji nemaju, kad je onima koji imaju recimo preča kampanja po supermarketima kontra onih koji znaju).

No mi se osiromašeni narode ipak obrazujmo, baš o svemu, čak i o bakalaru (pa zvao se on i oslić):

• 500 g bakalara
• 1 kg krumpira
• 4 glavice kapule / crveni luk
• 1 pelate / pomidore
• 4 češnja češnjaka
• 100 ml bijelog vina
• 30 ml prošeka
• lovorov list
• usitnjeni peršin
• maslinovo ulje
• sol i papar
• ljuta / slatka crvena paprika


Prvo u čistoj vodi skuhati bakalar, kad se skuha očistiti ga od kostiju i odvojiti mu meso (piplavo, ali vridi truda), vodu u kojoj se bakalar prethodno kuhao ne bacati! Na maslinovom ulju (i ne škrtariti na njemu, ako je bakalar suh - posupat će) izdinstat sitno najsjeckanu kapulu (ne škrtarit ni na njoj) dok ne zacakli, pa dodati i češnjak (po novome ga je bolje samo zgnječkati da pusti sok), peršin, lovorovog lista i mljevene ljute paprike (tko voli na ljuto, a tko ne voli može staviti slatku). Miješajući, da ne zagori, dinstat minut i onda dodati očišćeni bakalar. Još ga minutu-dvi mišati na suvo, a onda dodati pelate i konšervu i dec` vode u kojoj se kuhao, sve skupa zasolit i popaprit, pa dok ne zakrčka. U čistu teću potom slagati red krumpira (narezanog na ploške), red bakalara i tako dok se teća ne napuni. Na kraju podlit bijelim vinom, prošekom i vodom u kojoj se bakalar kuhao (toliko da prekrije krumpire i bakalar) te ostaviti da se krčka na laganoj vatri još sat, bez miješanja (samo povremeno tresnuti teću).

Ukusne vam bakalarije.


Bojng!




Post je objavljen 23.12.2012. u 19:15 sati.