Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Energija Sunca: globalna revolucija se upravo događa

Neke vijesti tijekom prosinca o tome što se događa s fotonaponskim solarnim elektranama u svijetu (na blogu "Ekološka ekonomija").

Ukratko: u Španjolskoj razmišljaju o prvoj FN elektrani, 150 MW, građenoj bez subvencija, koja ja bi proizvodila po cijenio do 6 eurocenta po kWh.

Visoke garantirane cijene otkupa za elektriku iz FN panela u desetak zemalja potakle su proizvođače panela, kao i polikristaličnog silicija, širom svijeta da od 2008. naglo povećavaju kapacitete. Naravno, zbog ekonomije obima i tehnoloških poboljšanja, cijene proizvodnje su padale. Međutim je ponuda na svjetskom tržištu brzo postala veća od potražnje, pa je došlo do još većeg pada cijena. Brojne tvrtke propadaju, tržište se "čisti", opstat će samo najbolji.

Kineska vlada sad radi na tome da ubrza ono što bi se na tržištu i inače dogodilo: da velika većina malih proizvođača propadne i ostane desetak najvećih.

Kućni fotonaponski sustavi postigli su mrežnu konkurentnost (grid parity) na Havajima. Američki Institute for Local Self-Reliance predviđa da će se to slijedećih godina događati u sve većim dijelovima SAD.

Izgleda logično da se solarna energija počne primjenjivati u zemljama blizu ekvatora. Tako je sad Južnoafrička republika pokrenula ambiciozne projekte.

Indijska vlada će 2013. raspisati tendere za 2.470 MW fotonaponskih i 1.080 solarnih termalnih projekata. Cilj za 2022. g. je 22 GW solarnih kapaciteta ukupno. Međutim, mnogi misle da će to biti premašeno, jer će 2017. ili čak ranije solarna energija troškovno postati ravna ugljenu.

Post je objavljen 23.12.2012. u 00:24 sati.