Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

OSNOVAN LAG NERETVE - PREDSTAVNICI GRADA METKOVIĆA NAPUSTILI SKUPŠTINU !

U ponedjeljak 17. prosinca u Gradskom kulturnom središtu održana je Osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe Dubrovačko-neretvanske županije za područje gradova Metkovića, Opuzena, Ploča i općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablja. Skraćeno „LAG Neretva“ je vrlo bitna organizacija koja, vrlo pojednostavljeno rečeno, doprinosi boljem bodovanju i statusu projekata koji će se iz doline Neretve kandidarati za projekte koje financira Europska unija u sklopu IPARD programa.

Skupštini je prethodilo 7 radnih sastanaka koji su bili vrli slabo posjećeni. No kada je sazvana osnivačka skupština pojavio se popriličan broj ljudi iz svih sektora iz cijele Neretve – čak 63 predstavnika općina, gradova, poduzeća, udruga, javnih tijela, ustanova, OPG-ova i fizičkih osoba. Uvjet za sudjelovanje u skupštini je bila samo punoljetnost za fizičke osobe, a za pravne osobe sudjelovanje predstavnika te pravne osobe, ustanove ili tijela.

Grad Metković je predstavljao dogradonačelnik Mato Mustapić koji je predložio Meri Rogošić za predsjednicu LAG Neretve, dok je ispred Grada Ploča Goran Kovač predložio za predsjednika Željku Bjeliša inače Opuzenca. Nakon podužeg i ponovljenog glasovanja (zbog nesporazuma oko broja glasača) u oba kruga glasovanja je izabran Željko Bjeliš, što je bilo svjevrsno iznenađenje jer je Meri Rogošić slovila za favorita obzirom na njeno veliko iskustvo u radu s međunarodnim fondovima.

Ovakav razvoj događaja je vidljivo uzrujao metkovačkog dogradonačelnika koji nije bio zadovoljan načinom organizacije skupštine. Potom se pristupilo izboru dopredsjednika, a kako Meri Rogošić nije prihvatila prijedlog Grada Metkovića da ista bude dopredsjednik (iako su to prisutni podržavali) izabrani su za dopredsjednike Nikolina Mrdalj iz Grada Opuzena te Ivanka Pažin iz Javne ustanove Izvor Ploče.

Dogradonačelnik Grada Metkovića je potom napustio Skupštinu vidno uznemiren, a s njim još nekoliko osoba iz poduzeća i javnog sektora kojim upravlja Grad Metković, pa je propuštena prilika da se predlože i izaberu kvalitetne osobe iz Metkovića u Upravni odbor. Propuštanjem predlaganja (i izbora) kvalitetnih predstavnika iz Metkovića, Grad Metković je dobio težak udarac u pribavljanju novca iz EU fondova. Iako pristup nije onemogućen, svakako je propuštena važna prilika da Metković dobije dodatne bodove u fondovima ulaskom u tijela LAG Neretve.

Inače izbor Upravnog odbora se vrši po strogo određenom ključu. Upravni odbor ima 9 članova (3 čine predsjednik LAG-a Neretva i 2 dopredsjednice) pa se pristupilo izboru preostalih 6 članova. Od toga najmanje 20% moraju biti iz javnog sektora (općine i gradovi), najmanje 50% moralo biti iz civilnog sektora (fizičke osobe, obrtnici, poduzeća i udruge), te najmanje 30% žena, a postoje i dobni cenzusi. Nakon što se kandidarao poveći broj ljudi, da bi se zadovoljila stroga forma strukture članova, razvila se poduža rasprava te je nakon povlačenja dijela kandidatura, jednoglasno izabrano 6 članova Uprave LAG-a.


Članovi Upravnog odbora
1. Željko Bjeliš kao fizička osoba
2. Ivanka Pažin kao predstavnica Javne ustanove „Izvor“ Ploče (iz Ploča)
3. Nikolina Mrdalj kao predstavnica Grada Opuzena (iz Opuzena)
4. Nikolina Jakić kao fizička osoba (iz Momića)
5. Monika Bezer Sršen kao predstavnica Općine Slivno (iz Blaca)
6. Meri Doko kao predstavnica Općine Kula Norinska (inače iz Metkovića)
7. Branko Vidović kao fizička osoba
8. Zrinka Antunović – Čotić kao fizička osoba (iz Otrić-Seoca)
9. Tomislava Bule - Radaljac kao predstavnica Klub športova na moru, Reful (iz Ploča)


Potom se pristupilo izboru Nadzornog odbora u koji su jednoglasno izabrani
1. Ana Vlahov ispred Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića,
2. Miodrag Kiridžija ispred Udruge voćara Mandarina
3. Drago Sršen kao fizička osoba (iz Metkovića)

Sve osobe rade na volonterskoj bazi, a jedini profesionalac će biti tajnik Udruge za kojeg će se raspisati natječaj kada LAG Neretve u skorom razdoblju postane potpuno funkcionalan.


Post je objavljen 21.12.2012. u 20:37 sati.