Najviše volim sama ispeći svoj kruh jer od onih stvari koje pročitam na sastojcima na kupovnom kruhu mi se zavrti u glavi i pola toga ne znam što je. Pečenje u pećnici troši puno struje. Imam i pekač, ali sam ga neko vrijeme odlučila ostaviti sa strane zbog računa za struju. I što sad? Plin mi je još uvijek najpovoljniji. Može li se skuhati kruh na pari? MOŽE!
Sastojci od oka:
Pola crnog, pola integralnog brašna
Malo soli
Sjemenke lana, sezama, buče
Voda
Malo maslinovog ulja
Kvasac
Izmiješati suhe sastojke i dodati toplu vodu te maslinovo ulje. Zamijesitii rukom i ostaviti pokriveno da se diže. Nakon pola sata do jednog sata staviti u lonac za kuhanje na pari da zakuha voda. Od tijesta kidati komade i zarolati u loptice. Svaku lopticu staviti na komadić papira za pečenje pa u lonac za kuhanje na pari. Kuhati na najjačoj vatri 15 minuta, a potom još na slaboj 8 minuta. Kada je gotovo ostaviti da se ohlade na rešetki (ne na tanjuru ili sličnom jer se ispod stvori vlaga).
Ove loptice se mogu i razvaljati pa ih se napuniti (npr. gljivama koje su prije izdinstane) i tako kuhati na pari na isti način (ovaj recept sam prije napisala na svom blogu pod nazivom NIKUMAN).
Post je objavljen 21.12.2012. u 12:42 sati.