Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Kako stoje Vrgorčani u Registru hrvatskih branitelja?



Ministar branitelja Predrag Fred Matić danas je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu svečano objavio Registar hrvatskih branitelja. On je, zajedno sa kolegama ministrima Antom Kotromanovićem i Rankom Ostojićem, prvi objavio svoj prošireni registar, u kojem je uz broj dana provedenih u ratu, naveden i njegov ratni put. Kako je istaknuo ministar, ovaj Registar je najčasniji popis u hrvatskoj povijesti, na čast svima koji se na njemu nalaze.

Svi koji žele vidjeti tko se nalazi na popisu branitelja, to mogu učiniti u trenu na stranici www./registar.branitelji.hr, i to kratkom pretragom u kojoj trebaju navesti ime i prezime osobe, te eventualno godinu njegova rođenja (što je posebno važno ako se na popisu nalazi više osoba istog imena i prezimena). Potrebno je zatim navesti i kôd koji je naveden u tražilici i kliknuti "traži".

Ukoliko se traženi branitelj nalazi u Registru, nakon pretrage će biti navedeno njegovo ime i prezime, ime oca i godina rođenja, mjesto rođenja, te broj dana provedenih u borbenom i neborbenom sektoru MORH-a, odnosno MUP-a Republike Hrvatske.

Kada se na raznim svečanostima govori o vrgorskim braniteljima, onda se kaže kako je 15% stanovnika našega kraja sudjelovalo u ratu (po popisu stanovnika iz 1991. godine 15% stanovništva je oko 1120 ljudi). Što mislite je li ta brojka približno točna ili ne? Neki mi branitelji kažu da se brojka vrti između 700 i 800 ljudi. Ima li i koliko ljudi u Registru koji su lažirali broj dana, odnosno lažirali prisustvo u borbenom ili neborbenom sektoru u Domovinskom ratu na području našega Grada? Ima li kukolja u žitu? Odnosno, jeste li svoja saznanja voljni prijaviti institucijama? Nakon objave Registra odmah su se u javnosti čule kritike da je isti manjkav, odnosno da se radi o najobičnijem spinu i predstavi za javnost, jer je nemoguće na takav način otkriti tko spada u Registar, a tko ne. Što mislite o tome?

Ova rasprava je čisto teorijska i molim vas da ne pišete ničija imena, ako se i sami ne mislite potpisati. A ako imate saznanja da je netko sa popisa lažni branitelj, imate u registru poveznicu "Pišite nam", pa sa Ministarstvom branitelja razmjenjujte svoja razmišljanja koliko želite.

REGISTAR HRVATSKIH BRANITELJA (poveznica za Registar)

Post je objavljen 19.12.2012. u 20:31 sati.