Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Stigao nam popis!


Je li ovo uzrok pada nataliteta u Hrvata?
(karikatura Damira Novaka u listu 'Međimurje')


Svojevremeno, kad se najavljivao popis pučanstva, pa kad se počeo provoditi, komentirao sam zlurado kako taj popis nema NIKAKVE druge svrhe nego da se utvrdi koliko u Hrvatskoj ima katolika a koliko Hrvata. Sve ostalo je za ovu Državu, a posebno za katoličku Crkvu potpuno, apsolutno, sveobuhvatno etc - NEVAŽNO.

Svojevremeno, u travnju 2001. godine, pisao sam prijateljici:

U pitanjima iz popisa stanovništva postoje pitanja tipa: kakav imate vodokotlić, koliko imate pilića i tome slično. Da li imate mobitel, televizor, videorekorder ili ne daj Bože kompjutor, e o tome se u popisu stanovništva na početku 21. stoljeća ne pita. Kako je rekao Šuvar u emisiji o tom popisu (naravno HRT takvu emisiju emitira tek nakon što je popis počeo): sastavljači su pitanja uzeli iz popisa 1951. Onda je stvarno vodokotlić u WC (točnije zahodu, jer zahod bez vodokotlića nije WC) bio raritet i znak visokog standarda.

Neka slična, uz manje izuzetke, pitanja postavljali su popisivači i 2011. godine. Popis je završio, podaci su prikupljeni a onda su prolazili dani, mjeseci pa i godina a od rezultata popisa ništa, nula, zero, nothing, nichts! Grci su, primjerice, imali popis u svibnju a rezultate objavili u srpnju. ISTE godine! Kinezi su samo koji mjesec bili sporiji, a ima ih milijarda i kusur.

Ovijeh dana konačno dočekasmo i mi da saznamo najnovije/najsvježije (sic!) podatke o nama samima. I što smo saznali iz popisa? Vrlo važne stvari o pučanstvu Lijepe naše:
1. - spol
2. – dob
3. – prosječni životni vijek
4. – nacionalnost
5. – vjeroispovijest
6. – državljanstvo
7. – broj stanovništva

To su podaci koje je DZS objavio nakon godinu i po 'intenzivnog rada' na brojenju, sređivanju i „sređivanju“, namještanju i preslaganju podataka dobivenih popisom.

Barem jedan podatak koji je od bitne važnosti za stanje i napredak društva bit će obznanjen tijekom slijedeće godine a hoće ili zaista i biti, ne zna se! Obrazovna struktura, obiteljski sastav, migracije, aktivnosti i zaposlenosti stanovništva, glavni izvor zarade, invalidnost stanovništva, sastav i opremljenost kućanstva, etc., etc. pitanja koja su postavljena u upitniku i za čije je prikupljanje odgovora potrošeno brdo love poreznih obveznika, sve su to podaci koji Državu a pogotovo Crkvu ne zanimaju, posljedično, misle oni, ne zanimaju ni puk. Pobrojanim institucijama bitne su jedino pobrojane točke podatke kojih su i objavili. S tim da je Crkvi i Državi najbitnija četvrta točka, samoj Crkvi peta, a Državi još i sedma. Ostale točke su za zamagljivanje, da ne bi bilo previše napadno što ih najviše zanima.

Govori se da je uzrok tom aljkavom popisu nestručno, amaterski, diletantski, bez profesionalnih demografa obavljen popis. Kao primjer diletantizma J.L. navodi slučaj: dobiven je podatak da je neki petogodišnjak doktor znanosti. I? Je li to uopće stvarni podatak ili je to netko izmislio? Radi li se o petogodišnjaku koji nije doktor ili pak se radi o doktoru koji nije petogodišnjak?

Ili: ovi podaci koji su objavljeni; dob, spol, nacionalnost etc. nisu lako provjerljivi i ne ukazuju automatski na grešku kao prethodni primjer. Oni su bazični. Kad bi bilo objavljeno sve, počeli bi se otkrivati nedopustivi propusti. Primjerice, kao karikirani slučaj, da u Hrvatskoj ima više majki nego žena ili više oženjenih muškaraca nego udanih žena.
A takvih je primjera, piše J.L. puno.

I zato sam duboko uvjeren, a bio sam, ponavljam, i na početku popisa, da je on obavljen samo i isključivo zato da se ima 'službeni podatak' kako u Hrvatskoj ima 90% katolika (važno Crkvi) i 90% Hrvata (važno Državi), t.j. da smo gotovo pa 100% jednonacionalni i jednoreligijski narod.

„Kad čujem riječ multikulturalnost ili multinacionalnost mašim se za revolver“, rekli bi objavljivači (i mjerodavne vlasti) komentirajući rezultate popisa.


Post je objavljen 18.12.2012. u 14:18 sati.