Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

PRESUDA - PEZER DRINA (DRINA STOJKOVIĆ)



Broj: 468/1944
PRESUDA
U ime naroda Jugoslavije

Sudsko vijeće vojnoga suda X. korpusa vojne oblasti Zagrebačke NOV i POJ pri komandi Bjelovarskog područja, pod predsjedanjem Lončar Ivana, zamjenika komandanta Bjelovarskog područja, te članova vijeća Leskovar Slavka, komandanta mjesta Virije i Kitarnaš Đure, redova NOV u KBP. u prisustvu sekretara suda Podobnjak Božidara, kao zapisničara, u krivičnom predmetu protiv Pezer Drine iz Lasovca, radi špijunaže u korist neprijatelja, na glavnom usmenom pretresu 1. rujna 1994.

presudilo je

Pezer Drina, seljanka iz Lasovca, hrvatica, udata, majka jednog djeteta, rođena 1920. godine u Donjim Mamićima, neosuđivana.

KRIVA JE

Što je odlazila u Bjelovar i tamo se satajala sa svojim mužem ustašom, kao i Zglavnikom i sa Bačijom namještenicima ZEMPRA i davala im podatke o partizanima, te odbornicima NOO-a u njenom selu. Time je počinila djelo narodnih neprijatelja iz čl. 14. Uredbe o vojnim sudovima, te je zločin špijunaže u korist neprijatelja, iz čega se temeljem čl. 5 i 16 citirane Uredbe,

presuđuje

Na imovinsku kaznu podavanja jedne svinje u korist NOP, te 6 mjeseca prisilnog rada i gubitak građanskih prava u trajanju od 1 godine dana. Ova presuda postaje izvršena odmah.

OBRAZLOŽENJE
--------------------------

Prijava opisuje inkriminirano djelo.

Okrivljena se brani da je podatke o partizanima davala sporadično, da je svega par puta bila s navedenim licima, kojima je na njihovo interesovanje o partizanima rekla što je znala, da nije mislila da time škodi NOB. Sud je stekao uvjerenje, da okrivljena nije svjesno i planski špijunirala u korist neprijatelja, što se vidi i iz činjenice da je navedenim namještenicima ZEMPRA svakome po jednome pričala o partizanima, a mužu radi toga da ga obavijesti kakvo je stanje kod kuće, pa da se prema tome znade ravnati, tj.da ne dolazi kući, jer bi ga partizani mogli uhvatiti.

Sud je uzeo u obzir, što je okrivljena majka 19 mjesečnog djeteta, te joj
je stoga i odmjerio gornju blagu kaznu.

Smrt fašizmu - sloboda narodu!

Položaj 1. rujna 1944.

ZAPISNIČAR
Podobnik Božidar

PREDSJEDATELJ:
Lončar Ivan, v.r.

Da je ovaj prijepis vjeran
originalu tvrdi:
Velagić Savo



--------------------------------------------

NAPOMENA: Ovu presudu od Drine Pezer, javno objavljuje sin Branko Stojković iz Bjelovara.

HRVATSKI POKRET ŠTIT

--------------------------------------------


Post je objavljen 14.12.2012. u 09:37 sati.