Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

STARACKA SLABOUMNOST

STARACKA SLABOUMNOST

Ta se duševna bolest pojavljuje u starih Ijudi, uglavnom iznad 70 godina, u tzv. četvrtoj životnoj dobi. U mnogim slučajevima povezana je s aterosklerozom krvnih žila mozga. Kod te bolesti mozak je u cijelosti smanjen a kora velikog mozga stanjena. Bolest se očituje u tjelesnim i duševnim poremećajima. Od tjelesnih poremećaja javljaju se drhtanje glave i ruku, pognuto držanje, sitan hod. slab i bolestan glas, drhtavo pismo i sl. Duševni poremećaji su raznoliki. Bolesnici pokazuju veoma velike srnetnje u pamćenju, zamjenjuju osobe i stvari. Ne sjećaju se naročito novijih događaja pa ih nadomještaju izmišljajući druge (konfabulacija). Tvrdoglavi su, škrti i bezosjećajni. Nepovjerljivi su, a zbog sitnica padaju u teška, uzbuđena stanja. Poslije izvjesnog vremena trajanja bolesti, posljednji deceniji njihova života potpuno im se izgube iz pamćenja. Ne prepoznaju vlastitu djecu, bračnoga druga, a zaboravljaju i gdje su se rodili. Pohlepni su za hranom, a noću neoprezni sa svjetlom i vatrom.
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike ive trave
40 g listova hrasta
40 g hrastove kore
40 g žila koprive
40 g stabljike majčine dušice
40 g bijele imele
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj procijediti u bocu i dodati svježi sok od polovice limuna. Dnevno piti 5 dcl čaja, 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela, a 2 dcl između obroka, u 10 i 16 sati.
Hranu pripremati na biljnom ulju sa što manje soli. Jesti što više divljeg zelja, zatim voća te piti svježe voćne sokove.
Zabranjeno je uzimati alkoholna pića, konzervirane prerađevine i svinjetinu. Sto više vremena provoditi u vrtu u laganom radu i šetnjama na čistom zraku.


Post je objavljen 13.12.2012. u 09:50 sati.