Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

MINERALNE TVARI

MINERALNE TVARI

Mnoge mineralne tvari neophodne su za izgradnju tkiva, stvaranje raznih tjelesnih sokova, fermenata i hormona, te za održavanje normalne koncentracije tekućine u tkivima. Najpotrebnije od njih su kalcij, fosfor, natrij, magnezij, bakar, kobalt, kalij, sumpor, klor i jod. Sve te minerale organizam dobiva iz miješane hrane, ali se, ipak, događa da ponestane, primjerice, željeza čime nastupa slabokrvnost. Mineralnih tvari najviše ima u biljnoj hrani, zatim mesu i jajima. Izuzetak je kuhinjska sol koja se izravno unosi u tijelo. Sol se pojačano gubi putem bubrega, želučanih sokova, suza, znoja. Bez soli, organizam ne bi mogao zadržavati u tkivima potrebnu količinu tekućine.
Voda, odnosno tekućina neobično je važna za prirodan rad orga-na u čovjekovu organizmu. Njezino je veliko značenje u ishrani. Ona nema energetsko i zaštitno značenje, ali je važna jer služi kao otapalo za razne tvari i sokove. Voda (tekućina) sačinjava dvije trećine težine čovječjeg tijela. Raznim putovima, kao što su bubrezi, crijeva, znoj i suze, dnevno se izlučuje do 1 1/2 litre tekućine što se redovito mora nadoknaditi. To se vrši raznim živežnim namirnicama, čistom vodom ili drugim tekućinama, kao što su čajevi, sokovi, juhe, mlijeko i sl. Posebno naglašavamo da se izgubljena tekućina ne smije nadoknađivati alkoholnim pićima, kao što su vino i pivo i sl.
Kad se pije, voda rnora biti čista i dobre kvalitete. Ukoliko postoje sumnje u njezinu čistoću, potrebno je vodu prokuhati, ohladiti i začepljenu držati u staklenim bocarna ili emajliranirn posudama.


Post je objavljen 13.12.2012. u 09:40 sati.