Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

ŠKOLSKO DOBA

ŠKOLSKO DOBA
Sa šestom godinom završava se bezbrižno doba djeteta. Sa školom nastupaju nove dužnosti i brige. Mlađa školska dob traje od sedme do desete godine života. 1 u tom razdoblju neprimjetno se dijete duševno i tjelesno razvija. Tada se razvija osjećaj za dobro i zlo, sposobnost samostalnog mišljenja, zaključivanja i rasuđivanja. Tjelesno rast je malo usporen, ali zato dobiva na težini. Do desete godine kostur djeteta je veoma savitljiv. Ukoliko nepravilno sjedi, kralješnica se lako iskrivi. Tada se javljaju i kratkovidnost, nervoza i smetnje u ishrani.
Zbog kralješnice učitelji i roditelji treba da neprekidno upozoravaju djecu na položaj kako sjede te na hod. Važno je pripaziti na visinu stola na kojemu djeca pišu. Ukoliko je stol prenizak, djeca će se pregibati i svijati leđa, a to će im škoditi i pisanju i vidu. Kod nepravilnog sjedenja česta je pojava da im krvari iz nosa, zbog prevelikog pritiska krvi u mozak. Ako je stol previsok, djeca se suviše koso nagibaju te time iskrivljuju kralješnicu.
Nervoza je opća pojava u životu suvremenog čovjeka. Ona je u mnogome prisutna i u djece. Uzrok nervozi može biti naslijeđen ili stečen. Od naslijeđenih uzroka nervoze ponajveću ulogu igra majčino uživanje alkohola. Uzrok stečenoj nervozi je u duševnom prenaprezanju djeteta u školi. Nerazboriti roditelji često prisiljavaju djecu da neprekidno uče i da postignu što bolji uspjeh u školi. Kadšto ti zahtjevi nadilaze dječje mogućnosti — i tu je izvor nervozi i prenapregnutosti.
Najveća je, pak, pogreška roditelja što pribjegavaju »batmi« kako bi »istjerali« nervozu iz djeteta.
Za liječenje boljetice s uspjehom se može koristiti Čaj koji se priprema na slijedeći način: u 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 15 listića ružmarina, 6 listova pitome nane i 6 listova matičnjaka. Ujutro staviti na vatru da provri a zatim odmah skinuti. Dodati 6 žlica meda, jako promiješati i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj procijediti u bocu i 6 puta dnevno piti po 1 dcl (dakle, ukupno 6 dcl). U svaki decilitar čaja ucijediti po 1 jušnu žlicu soka bilo kojeg voća, limuna, naranče, jabuke i dr.
Roditelji treba da prestanu pretjerano zahtijevati od djece želeći uspjeh po svaku cijenu. Djeci je potrebno pristupati s punom pažnjom i Ijubavi, vodeći računa da im se, poslije nastave, omogući dovoljno vremena za odmor i igru na čistom zraku, gdje će im se širiti prsni koš i pluća. Osim toga, valja ih prilično rano poslati u postelju i omogućiti im miran san. To je jedini način da im se omogući pravilan tjelesni i duševni razvoj.
No postoji priličan broj djece koja se pretvaraju da su nervozna, a u stvari, ništa im ne nedostaje. To je posebno slučaj u »boljim« obiteljima u kojima su djeca razmažena te im je prilično pušteno na volju. Ta »nervoza« posljedica je lošeg odgoja.
Novi način života, što počinje sa školom, smanjeno gibanje i povečani broj sati sjedenja, uzrok su prilično čestih smetnji u ishrani. Najučestalije su slabokrvnost i probavne smetnje.
Slabokrvnost je boljetica kojoj roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje, iako može biti uzrokom vrlo ozbiljnih zdravstvenih pore-mećaja i bolesti. Tu se ne radi o smanjenoj količini krvi nego o smetnjama u kemijskom sastavu krvi koja postupno gubi moć upijanja kisika. Poznato je da je kisik nužan i potreban za sagorijevanje hrane i za podržavanje razmjene tvari u organizmu. Smanji li se dovod kisika, dijete će izgledati umorno, oslabljeno, izgubit će tek, srce će mu lupati jače, javljat će se nesvjestice itd. Slabokrvna djeca u školi su mlitava i turobna, brzo se zamaraju i ne mogu savladavati zadatke. Naime, zbog slabokrvnosti trpi mozak te ne može pravilno vršiti svoje funkcije.
Liječenje
Usitniti i smiješati po 20 g komorača, dubčaca, vrijeska i vrbove kore. Kuhati lagani čaj i piti 3 puta dnevno po 1/2 dcl prije i poslije jela. Caj se pije gorak. Osim toga, između obroka, prije i poslije podne, popiti po 1 dcl čaja s dodatkom svježe cijeđena voćnog soka (od jabuke, kruške, šljive, grožđa, naranče i sl., ali ne limuna) i zasladiti medom. Ukoliko nema svježeg voća, može se zasladiti samo medom.
Ishranu pojačati naribanom mrkvom i ciklom. Sto više jesti voća, ali ne limune. Igrati se i šetati što više na svježem zraku.


Post je objavljen 13.12.2012. u 09:35 sati.