Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Sinister (2012)

Zla Kob (2012)

Photobucket

Produkcija: Alliance Films / Automatik Entertainment / Blumhouse Productions / IM Global / Possessed Pictures
Redatelj: Scott Derrickson
Scenarij: Scott Derrickson i C. Robert Cargill
Glazba: Christopher Young
Uloge:
Ethan Hawke (Ellison Oswalt).....................Juliet Rylance (Tracy Oswalt)
Fred Dalton Thompson (Šerif).....................Vincent D'Onofrioc (prof. Jonas)

Film je izašao u kina 11. ožujka, 2012 godine
Trajanje: 110 minuta
Budžet: oko 3 milijuna $
SAD zarada: 46 578 686 $ (još igra u kinima)
Zarada u prvom vikendu (samo SAD): 18 007 634 $ (u 2 527 kino dvorana)
Službena stranica filma
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ FILMA:
"- Ethan Hawke se nalazi u ulozi Ellisona, pisca koji se specijalizirao za teme vezane za stvarne zločine. Nakon jednog vrhunskog bestsellera ostao je bez ideja koje će ga potaknuti na pisanje pa je zato krenuo tragati za slučajem koji će ga ponovno proslaviti. Tako s obitelji seli u mali gradić u kojemu je nedavno serijski ubojica objesio cijelu jednu obitelj. Tajeći od svoje žene, Ellison useljava obitelj upravo u kuću u kojoj se to dogodilo. Prilikom useljavanja, na tavanu pronalazi kutiju punih kućnih filmova koje odluči detaljno istražiti..."

Photobucket

RECENZIJA:
- Skeptičan sam kad vidim hrvatski (valjda ga i u drugim zemljama tako reklamiraju) tagline "- Budite među prvima koji će pogledati najstrašniji film godine!"...hmmm. Dobro pogledao sam ga i znate što? Bogme me film ugodno iznenadio, no da je baš straaašan? Nikako. No, kao prvo vidimo nabrzinu pozitivne i negativne strane ovog filma:


Što valja kod filma:
- glazba, atmosfera i ugođaj
- 70% filma režija
- dvije bu scene
- tehnički odličan film
- veći dio karakterizacije glavnog lika (vezana uz njegovu osobnost); dramski element u kojem zbog svoje pohlepe lik sam sebe vodi u očiglednu propast
- Vincent D O'nofrio odličan u epizodnoj ulozi, kao i James Ransone (zamjenik šerifa) u sporednoj ulozi, te Juliet Rylance kao Tracy Oswalt (šteta što nije dobila više prostora, no Hawke je napravio odličan dio pošto ju je preporučio redatelju)
- 8mm snuff filmovi kojeg gleda Oswalt, koji su bolji od samoga filma
- uspio sam se cimnuti čak tri puta i od toga 2 puta sam znao da će nešto biti ali su me iznenadili kašnjenjem tih 'bu' scena jer je sve nekako išlo prepolagano i razduljeno (čitaj: malo su se igrali sa gledateljevim živcima)


Što ne valja kod filma:
- karakterizacija sporednih likova
- manji horor klišeji 2-3 bu scene
- izgled duhova i glavnog negativca
- 30% filma režija
- predugo traje (skoro 2 sata)
- naslov filma bi trebao biti "Griješnik", a ne "Zla Kob"
- već duže vrijeme nisam vidio tako glupog lika u pogledu njegovog shvaćanja situacije i odgonetanja misterija, a koje bi i malo dijete shvatilo u prvih pola sata filma (trebao je odmah pobjeći, a još je gore da nije uspio pogoditi tko ubija...mila majko!!!)
- scena trčkarija djece duhova sa jadnom šminkom na licu iza Hawkovih leđa

Photobucket


Završna riječ:
- Redatelj Scott Derrickson je najpoznatiji po odličnom "The Exorcism of Emily Rose" (2005), no i po "Hellraiser: Inferno" (2000), koji je iako najbolji od usranih Hellrasier nastavaka počevši od 4 dijela isto tako nepotreban i jedva gledljiv film. Scott je režirao i blijedi rimejk "The Day the Earth Stood Still" (2008), no kako se još nisam natjerao da ga pogledam...neću ništa reći.
Sa druge strane C. Robert Cargill (bivši filmski recenzent na Spill.com- u) u svom je prvom scenarističkom pohodu (uz Derricksonovu pomoć), te je obavio sasvim solidan posao no i ne najbolji, iako je pokušao (tako se priča po netu) izbjeći klišeje...jer je on ipak pogledao i recenzirao mnogo filmova, pa je znao gdje stoje zamke u horor žanru.
Da li ih je izbjegao?

Nije...no barem jeste većinu, pa tako možemo reći da film ima vrlo malo klišej trenutaka što je za ovakvu vrstu horora odlično. Ipak, scenarij nam daje tu i tamo neke već milijardu puta viđene bu scene koje spadaju pod teški horor klišej (ali ako se malo bolje pogleda to je horor standard zar ne?).
Recimo kad vidimo lice demona u kompjuteru kako se okrene i ona scena bu scena na kraju samog filma (prva može i proći, ali druga je bila skroz nepotrebna).
Scenariju zamjeram slabu karakterizaciju likova, jer se nije baš mnogo obazirao na sporedne likove (junakova žena i šerif se samo reda radi pojave da popune prostor, ona je svakako trebala dobiti više prostora), nego jedino na glavnog lika tj. našeg junaka kojeg glumi Ethan Hawke (jako solido odrađeno), koji opet nema onu dubinu u svom karakteru, osim što su mu osobnost lijepo prikazali (glavnog junaka vodi pohelpa za slavom i bogatstvom, te dobro pokazuje gledatelju kakva je osoba kad snimke koje je našao nije pokazao policiji nego je hinio da samo pomaže u slučajevima nerazjašnjenih ubojstava kako bi istina došla na vidjelo, a pravda bila zadovoljena...te njegovo bezobrazno ponašanje prema ljudima koji mu pomažu prvenstveno mislim na zamjenika šerifa).

Photobucket

Hawkov lik vodi cijeli film što ponekad zna biti pomalo dosadno, no dobra režija vadi te djelove.
Kad smo već kod režije redatelj je odlično iskorstio glazbu u filmu koja "Zloj Kobi" daje na atmosferi i jezi, zbog čega film hipnotizira, pogotovo kad Ellison Oswalt gleda filmove na projektoru a u pozadini svira hororična i klaustrofobična glazba...svi ti djelovi izazivaju neku nelagodu kod gledatelja što je predivno.
Ima tu i blagih naznaka dramatizacije zbog čega se film doima više kao obiteljska drama sa povremenim elementima trilera.
Ono što je samo djelomično uspjelo su tzv. 'bu' scene koje su dobro poraspoređene po filmu, no koje također ne pale uvijek kako bi trebale stoga izdvajam od 2 dobre onu najbolju - scena sa kutijom, te od od onih loših i predvidljivih pa tako i nepotrebnih u tim trenucima izdvajam - pojavu negativca na kraju film (oni koji su film gledali znat će o čemu pričam). Najoštriju kritiku bih ipak uputio izgledu djece duhova i glavnog negativca, jer po meni nisu nimalo jezoviti (djeca izgledaju kao da su se pripremili za Noć Vještica (vidi gore zadnju sliku u recenziji), a demon izgleda kao netko tko je navukao masku Slipknota)...što nanosi veliku štetu filmu (vidi zadnji dio u grupi 'Ono što ne valja kod filma').

Što reći nego da je film s tehničke strane predobar, da ima odličnu mjuzu i neke dobre horor elemente, no to sve nije dovoljno da ga se proglasi najstrašnijim filmom godine (šteta da se oni negativni djelovi filma nisu sredili ili nekako ispolirali...ali što je tu je imamo gotov proizvod)... K vragu meni je osobno bio mnogo bolji slični ''Insidious" nego ovaj film, no potonji nije imao jebenicu od glazbe kao "Sinister". Uglavnom dobar pokušaj, no svakako je film više za DVD gledanje u svom toplom domu, nego da se zbog njega ide u kino. Krajnja ocjena filma bi bila... da je on doista solidno horor ostvarenje i mnogo bolje od mnogih drugih sličnih, te se svakako treba jednom pogledati.

Post je objavljen 10.12.2012. u 18:51 sati.