Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theunique

Marketing

9. 12. - MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE



HRVATSKA NA VISOKO KORUMPIRANOM 62. MJESTU – IMAMO LI PREMALO ZVIŽDAČA?

Korupcija je danas globalni fenomen, jedan od najvećih problema modernog društva s ogromnim posljedicama za cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Prva pomisao na riječ „korupcija“ jest da je to nešto nepošteno, nezakonito i nemoralno. Možemo je odrediti kao kršenje moralne ili pravne norme s ciljem ostvarenja privatnih na štetu javnih interesa, a proizlazi iz zloupotrebe dodijeljene moći.1

Najčešće korišteni pokazatelj percepcije korupcije jest Indeks percepcije korupcije (u javnom sektoru) Transparency International-a.2 U 2012. godini u istraživanje je uključeno 176 zemalja, a Hrvatska je na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 100 (bez korupcije) dobila ocjenu 46, što je daleko ispod prosjeka EU. Lošiju ocjenu imaju samo Rumunjska, Italija, Bugarska i Grčka.3 Istraživanje „Percepcija korupcije i stvarni doticaj građana s korupcijom u Hrvatskoj“ iz 2012. godine pokazuje kako 50% ispitanika smatra da su najveća prijetnja društvu korumpirani političari koji imaju najviše koristi od korupcije, 30% - korumpirani suci, 23% - korumpirani policajci. Ispitanici smatraju da je korupcija više uobičajena među zaposlenicima carine, sucima i liječnicima.

Korupcija u Hrvatskoj dovela je do gubitka povjerenja građana u institucije državne vlasti, nesigurnosti stranih ulagača koji su odustali od investicija, sumnje građana u postojanje jednakosti, pravednosti, ravnopravnosti i sigurnosti, do veće dohodovne nejednakosti i siromaštva. Sve je to negativno utjecalo na cjelokupni gospodarski razvoj naše zemlje. Za razotkrivanje i suzbijanje korupcije u Hrvatskoj potrebna je volja vladajućih ali i volja i hrabrost građana. Suzbijanju korupcije svakako pridonose tzv. zviždači - ljudi koji su spremni otkriti istinite i vrijedne informacije za boljitak cjelokupnog društva. Međutim, zašto ih je tek nekolicina u Hrvatskoj? Mnogi članci govore kako su upravo zviždači najveće žrtve.4 Posljedice takvog postupka su narušeno zdravlje, reducirana primanja i često uništene karijere. Prva zviždačica u RH bila je Ankica Lepej, zaposlenica Zagrebačke banke koja je 1998. godine otkrila kako je Ankica Tuđman oročila 239.000 tadašnjih njemačkih maraka, a da njezin suprug Franjo, tadašnji hrvatski predsjednik, nije taj novac naveo u svojoj imovinskoj kartici. Na nezakonite radnje INA-e ukazala je zaposlenica Vesna Balenović. Obje su u svojim tvrtkama dobile otkaz. Biste li vi bili toliko hrabri i žrtvovali svoj život za boljitak cjelokupnog društva?

Hrvatska je proteklih nekoliko godina poduzela određene aktivnosti na suzbijanju korupcije, no, da li je to dovoljno? 53% ispitanika smatra da bi za suzbijanje korupcije trebali biti doneseni stroži zakoni i presude, 37% smatra da bi trebali biti stroži nadzori i kontrole, a 16% smatra da bi trebalo pružiti i dobar primjer. Tko je zakazao u provođenju antikorupcijskih mjera u RH? Smatrate li da se korupcija može u potpunosti iskorijeniti i koje bi mjere trebalo provoditi kako bi se smanjila trenutna razina korupcije? Da li je upravo korupcija dovela do 330 400 nezaposlenih u Hrvatskoj?



1 Derenčinović D, Mit (o) korupciji, str. 2, Zagreb, 2001.
2 Budak, "Korupcija u Hrvatskoj: percepcije rastu, problemi ostaju“, Privredna kretanja i ekonomska politika, br. 106, str. 68.
3 Službena stranica Transparency International Croatia, dostupno na: http://www.transparency.hr/
4 Klauški T., Zviždači su najveće žrtve, dostupno na: http://www.poslovni.hr/after5/zvizdaci-su-najvece-zrtve.72121



Post je objavljen 09.12.2012. u 10:17 sati.