Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Najveci su komformisti intelektuaci

Najveći su konformisti intelektualci
Objavljeno: 08.12.2012 | 16:55
Zadnja izmjena: 08.12.2012 | 20:46
1 komentara


Uz izravan radijski prijenos iz Pule, na visokoj profesionalnoj razini, uz zanimljive stavove i izlaganja pisaca Miljenka Jergovića, Andreja Nikolaidisa, Dragana Velikića te arabista i geopolitičkog analitičara prof. Daniela Bućana kao i vještog moderatora Bojana Munjina, danas je, predzadnjeg dana Sajma knjiga, ekipa Trećeg programa Hrvatskog radija upriličila skoro dvosatnu tribinu o slobodi govora na Mediteranu.

Uz uvodne pokušaje definiranja nejasnih granica Mediterana unutar kojih rastu maslina i smokva, a koje sežu i Crnog mora kao "unutarnjeg mediteranskog mora", prof. Bućan je kazao da je Mediteran danas pretvoren u turističku destinaciju i da je već odavno, puno stoljeća unazad, prestao biti središte svijeta i, kako na arapskom doslovno zvuči - "bijelo središnje more".

Prema Jergoviću, danas u Hrvatskoj ima neusporedivo manje slobode govora nego u Tuđmanovo vrijeme, i još mnogo manje nego u posljednjoj fazi jugoslavenskog socijalizma. "Danas izlazi par tabloida s nešto malo ozbiljnog novinskih priloga", dodao je.

Slično je i u Srbiji, nastavio je beogradski pisac Dragan Velikić (koji je odrastao u Puli), kazavši da danas, uz obesmislene medije, "naprosto ništa više nije važno". Kad u medijima ukinete prostor za kulturu, vi dobijete jedno poslušno biće, jednog "McDonalds čovjeka".

Dobar dio rasprave zatim se usmjerio u odnos kršćanskog zapada i istočnog islama, a usmjerio ju je Bućan, kazavši da su nedavni razgovori predsjednika SAD-a Obame i egipatskog predsjednika Mursija pokazali da je Obami prvo načelo sloboda govora, da bi mu Mursi odgovorio da je u Egiptu dopuštena sloboda govora, ali da se ne može dopustiti sloboda vrijeđanja islama.

- Slobode ima jako malo i na jednoj i na drugoj strani, kazao je Bućan, zaradivši pljesak punog Crvenog salona pulskog Doma hrvatskih branitelja.

Osvrnuvši se na nedavni američki film koji je uvrijedio brojne Muslimane u svijetu, crnogorski pisac Andrej Nikolaidis rekao je da taj film, ako uopće postoji, Muslimani nisu ni gledali. "Film je bio tek okidač, a pravi razlog prosvjeda je imperijalistička američka politika, koja ih bombardira, nameće režime i otima naftu.

U vezi suzdržanog (ne)glasanja Hrvatske u UN-u o pridruženom članstvu Palestine, Jergović se složio s danas objavljenom tezom prof. dr. Mirjane Kasapović u Večernjem listu da je Hrvatska - američka pudlica.

- Takvo me glasanje vrlo vrijeđa, bolje da su glasali protiv, bar bi pokazali lice, kazao je Jergović.

Daniel Bućan, inače bivši hrvatski veleposlanik u danas nemirnom Egiptu, govoreći o Arapskom proljeću, rekao je da je on, dok je još na vlasti bio Mubarak, pisao i predviđao da će u Egiptu, budu li slobodni izbori, pobijediti islamske snage, što se i dogodilo.

- Taj je narod neslobodan; svjestan svoje obespravljenosti, no mi mislimo da njima alternativa treba biti zapadna parlamentarna demokracija, no za 90 posto njih alternativa je idealno islamsko društvo, kazao je Bućan, koji važnost upoznavanja druge kulture, vjere i tradicije smatra ključnim u raspravi o slobodi govora i misli. "A da biste upoznali druge, morate imati suverenitet, moć, vjeru u sebe; morate biti sigurni, a islam s obzirom na cijelo 20. stoljeće, to danas nije", dodao je.

Nikolaidis tvrdi da je nekad cenzura bila zabrana objavljivanja informacije, a da se danas informacija objavi, ali i istodobno zatrpa gomilom posve besmislenih informacija. Bućan, pak, smatra da nema većih konformista od intelektualaca. Za njega se prosječni intelektualac niti ne usudi razmišljati svojom glavom; ne usudi se razmišljati drugačije od stava većine intelektualaca.

Dok je Nikolaidisova utopija opći otpis dugova svima, Bućanov recept za bolju budućnost dobio je na koncu velik pljesak publike, a glasi: "Dok nam ne otpuste dugove, ostaje nam znanje, ostaje nam da čitamo knjige". Optimalan i za odjavu pulskog Sajma knjiga. (Napisao i snimio Zoran ANGELESKI)



Komentar
Najveci moralni teret za danasnje podcinjeno stanje zemlje korpotativnom kapitalu, dirigovanom Cikaskom skolom "Bad boysima", pripada intelektualnom komformizmu,. koji ugodno prezimlje u svojim akademskim kuloarima. Severino



Post je objavljen 09.12.2012. u 01:04 sati.