Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Lisa Jewell: "Istina o Melody Browne"

Sviđa mi se većina onog što izlazi u Knjizi dostupnoj svima, osim vampire-lita, dakako. Ovog puta, u ruke mi je dopao roman Lise Jewell pod naslovom „Istina o Melody Browne“. Za Lisu Jewell urednici u Znanju kažu da se radi o jednoj od najpopularnijih spisateljica chick-lita u Velikoj Britaniji, čija je prva knjiga, „Ralph's Party“, objavljena 1999. godine, bila najprodavaniji debitantski roman te godine.

Isto tako kažu da je „Istina o Melody Browne“ savršeno štivo za godišnji odmor; iznenađujuće je lepršava unatoč ozbiljnosti teme, a istovremeno je napeta i dirljiva.

Moram se složiti s ovom ocjenom, no dopustite da to potkrijepim detaljima o radnji: Melody Browne je samohrana majka u dobi od trideset-i-nešto godina, koja radi kao školska kuharica i živi sa 17-godišnjim sinom Edom (nakon što je zatrudnjela kao tinejdžerka, roditelji su joj rekli da se ne mora vraćati u obiteljski dom, pa je u rodila u prihvatilištu za maloljetne majke, upoznala se sa Stacey, koja joj je postala najbolja prijateljica). Živjela je mirno, dok u podzemnoj željeznici nije upoznala Bena. Na prvom spoju Ben ju je odveo na predstavu poznatog hipnotizera, koji je upravo Melody izabrao za svoju dobrovoljku. Na pozornici, Melody je pala u nesvijest, a od idućeg dana počeli su joj se javljati flashevi iz djetinjstva. Sjećala se ljudi i mjesta koji nisu imali smisla, činilo joj se da njezini roditelji i nisu njezini roditelji, sjetila se skvota u kojem je nekoć živjela... i polako je počela slagati slagalicu vlastitog života.

Autorica vrlo pomno gradi stube putem kojih čitatelj zajedno s glavnom junakinjom ide u potragu za njezinim životom, pa je najjači adut ovog romana ustvari struktura njegove fabule. Priča je dirljiva, tim više što zorno prikazuje kako se glavna junakinja mijenja otkrivajući detalje svog života koji su joj dotad bili nepoznati, i kako je dotad živjela u jednoj izmišljenoj, umjetnoj stvarnosti – odjednom se otvara prema nepoznatima, iskušava nove vještine, usuđuje se pokušati ono što dotad nije...

Iako je knjiga preporučena za (ljetni) godišnji odmor, ja je mogu preporučiti i za zimske dane, dok je vani mećava i dok čekamo proljeće. Uz ovakvo štivo, vrijeme će brže proći.


Post je objavljen 14.12.2012. u 16:00 sati.