Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auzmish

Marketing

Poreži!

U ova betežna vremena, kad i Sulejman nekako zabrinuto gleda kroz penđer, odlučio sam pomoći Vladi. Jer, ponekad dođe do blokade; kakogod okreneš, vrtiš se ukrug, nema novih deja, nema onog bljeska. Odlučujem dakle mozgoburno nabaciti par ideja, kako da se dodatno izvučemo iz krize, i ne pitam, koliko smo mi to dugi, da nam toliko treba za izvlačenje.
(Frendovima u Njemačkoj, Austriji i Švedskoj rekao sam sinoć da je Premijer rekao da je kod njih kriza; noge su im se odsjekle, vele, dobro da sam im rekao...)
Dakle, ja mislim da su porezi dobar put. Predlažem zato slijedeće:

1. Porez na cipele
2. Porez na bake
3. Porez na nezaposlenost
4. Porez na hemeroide
5. Porez na zimske gume (ili ljetne)
6. Porez na bubrege

Porez na cipele

Sudeći po broju dućana obućom u Hrvatskoj – a donekle potvrđeno prodajnim statistikama ormarića za obuću – evidentno je da se ima pinke za šuze. E, fino. Ajmo odmah 5% prosječne rvacke plaće mjesečno kao porez na drugu i svaku iduću desnu cipelu. Lijeva je neoporeziva. Tko nema desnu nogu, 7%, jer izbjegava porez. A tko krene u poreznu evaziju pa se balkanski vispreno dosjeti nositi samo lijeve cipele, odma' ga lupit' posebnim porezom za nošenje dviju lijevih cipela, po stopi a vista.
/Porez na antene, poznavanje stranih jezika, dioptrijska pomagala i rodbinu u dijaspori tek je u nacrtu./

Porez na bake

Tko ima baku, ima mu se mjesečno naplaćivati po sto kuna za svaki nedostajući zub u bakinoj vilici; implantati (u istoj) se ne računaju. Tko baku nema, ili pak ova ima većinu zubića, plaća dupli iznos maksimalnog broja zubnih mjesta, jer izbjegava plaćati porez na baku.
/Ovo ne brkati sa porezom na baRke; građanin koji nema baRku ima mjesečno u proračun uplaćivati porez u visini najma veznog mjesta./

Porez na nezaposlenost

Računica je jednostavna, 350.000 nezaposlenih po pedeset kuna mjesečno, u prvoj godini. Dalje, progresivnom stopom. Naši nezaposleni su naš kapital , koji neiskorišten ćubi na burzi! Naravno, na drugu diplomu ide dodatni porez, jer ta nemre bit za vlastite potrebe. (Porez na posjedovanje PTSP-a i osobnog vozila još nisam izrafiniral u detaljima. I da, poreznu olakšicu, kao za solarne kolektore, dobija, tko se zimi grije na deset nezaposlenih. Koji mu imaju boraviti u prostoru. O detaljima – „Obnovljivi izvori energije u doba socijalnog senzibiliteta“, Staljin et al.)

Porez na hemiće

Treba uvesti, da nemreš registrirati auto ili upisati dijete u vrtić, ako nisi bio na Poreznoj i tamo kod stručnog/e referenta/ice obavio pregled na hemeroide. Ovisno o vrsti, unutrašnji ili vansjki - klizna stopa PeEnHa. Poreza na hemiće.
(Porez na plombe još je u razmatranju.)

Porez na zimske gume, ili ljetne sa preko 4mm profila

Samoobjašnjavajuće. Tko ima za nove gume ili čak za dva sezonska seta, ubuduće će plaćati jedinstvenu stopu od 3,14% vrijednosti jedne gume po jednoj gumi, mjesečno. Jer, em ekologija, em znate li vi, koliko košta kvadrat skladišnog prostora za vansezonsko odlaganje guma, recimo, u Japanu?! Luksuz! Čisti luksuz! I da, ako je guma na felgi, ide duplo. I drug Lenjin vožen je u Rolls Royceu sa gusjenicama, a mi se tu pravimo grbavi...

Porez na bubrege

Ovaj je poseban. Pazi sad: Država konfiscira sve bubrege svojih državljana. Pa im ih iznajmljuje, uz posebnu pogodnost nevađenja, ali samo u prvoj godini po uvođenju ove mjere. Naravno, uz ispostavljen račun za korištenje državnih bubrega, plaća se PeDeVe. Tko ima samo jedan bubreg, oslobođen je plaćanja najma drugog bubrega, uz uvjet da taj iznos uplaćuje u fond solidarnosti ili u za-jam za ceste.

Eto; Vlado, vidi, što i kako. Samo nemoj ništa ne učiniti. Stvar je kredibiliteta!




Post je objavljen 07.12.2012. u 13:30 sati.