FESTIVAL KULTURE STOLA!
Sedmi međunarodni festival vina i kulinarstva VINOcom održan je u hotelu Esplanade u Zagrebu 30. studenog i 1. prosinca. Premi riječima direktora festivala prof. Ivana Dropuljića festival je to koji je okrenut kulturi stola. Vino i kulinarska ponuda dio su turističke ponude, pa festival ima i turističku konotaciju. Manifestacija je okupila preko 250 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena i slatkih delicija, osim iz RH, Europske unije i iz zemalja u okruženju.
BOROVNIČEK
Ekonomist Željko Jurić, alias, Zdravko Dren, zaljubljenik u voćku drenjak koja daje đem, liker i rakiju, iz Zadra i njegova supruga koja je ing. strojarstva u Esplanadu su došli sa unikatnim pićem Borovničekom, vinom sa čistom šumskom borovnicom koju miješaju sa svojim vinima Vrancem, Frankovkom, Merlotom i vinom Plavac mali. Nije to borovnica sa plantaže, to je borovnica ubrana u prirodi, sa 9,5 % alkohola. „Tri kilograma borovnice osoba bere cijeli dan“ – kaže Zdravko Jurić.

Željko Jurić sa suprugom
I u omjeru vina i soka borovnice nastaje desertno vino Borovniček koji ima 15 -22% alkohola. Dok razgovaramo, gospodin Jurić se sjetio stihova Meše Selimovića pa kaže :_ „suviše ste mladi da ne biste imali želja, a suviše ste stari da bi te želje počeli ostvarivati“. Ovo što radimo uz posao je hobi s namjerom, da postane posao. „Zaljubili smo se u borovnicu i željeli smo to to podijeliti sa svijetom“- rekli su za kraj supružnici Jurić.
Meil: zdravkodren7@gmail.com
SMOKVE

MARLENA OSTOJIĆ
Iz Ploča, OPG Tomo Ostojić došao je sa kolačima od ekološke smokve. Kolači od smokve su plod manufakture, kaže Marlena Ostojić . Sajmovi su vrlo pozitivna stvar, to je promocija i direktan kontakt s kupcima. Meil: smokva.ostojic@gmail.com
ČOKOLADER

Dubravko Vitlov iz Zadra je proizvođač čokolade.Meil : dvitlov@gmail.com
PIK VRBOVEC

Ivan Javor s radnom kolegicom i samoreznicom
Ivan Javor djelatnik Mesne industrije d.d. promovirao je rezanje mesnih prerađevina, koje su posjetioci degustirali; mortadelu, buđolu, zimsku, pancetu itd. ručnom samoreznicom BERKEL iz 1898. godine. I dok su drugi svoje proizvode za degustaciju rezali noževima različitih veličina, na štandu mesne industrije d.d. sve mesne prerađevine bile u jednako u milimetar izrezane i ponuđene na drvenim srcolikim daskama. Samoreznica je sjajno pomagalo, posebno kada treba nareske rezati cijelo poslijepodne!
PRŠUT IZ TRILJA

Voditelj prodaje ekonomist Tomislav Matan sa gospodinom mesarom.
meil: tomislav.matan@prsut-vostane.hr
Post je objavljen 03.12.2012. u 23:18 sati.