Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Čačkova peć u Majićima biti će pretvorena u pretovarnu stanicu za odlaganje otpada!


Županijska skupština Splitsko-dalmatinska uskoro će donijeti Izmjene i dopune Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije o kojem se govori već godinama. Tim izmijenjenim prostornim planom, među ostalim, planirano je i formiranje devet pretovarnih stanica za otpad.

Naime, prema prijedlogu novog Prostornog plana, jedinice lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije dužne su riješiti zbrinjavanje komunalnog, kao i posebne vrste otpada za svoj teritorij, odnosno to mogu uraditi dvije i/ili više jedinica lokalne samouprave zajednički na temelju prethodnog dogovora i točno utvrđenih međusobnih obveza. Gradovi i Općine na području Županije obvezni su Prostornim planom uređenja Grada/Općine razgraničiti utvrditi mjere i uvjete za zbrinjavanje otpada kao i odrediti odgovarajući prostor za tu namjenu.

Navedena obveza odnosi se na razdoblje do uspostave i puštanja u rad jedinstvenog Centra za gospodarenje otpadom za cijelu Županiju. Puštanjem u rad ovoga Centra, postojeća odlagališta jedinica lokalne samouprave će se reorganizirati kao pretovarne stanice (sortiranje, baliranje, obrada i sl.), a ostala će se u potpunosti zatvoriti uz provedbu postupka sanacije terena (nasipanje, sadnja drveća i sl.).

Radi uspostave županijskog sustava gospodarenja otpadom planiraju se pretovarne stanice kao integralni dio toga sustava. Pretovarna stanica (transfer stanica) je građevina za privremeno skladištenje, pripremu i pretovar otpada namijenjenog transportu prema centru za gospodarenje otpadom. U sklopu pretovarne stanice mogu se graditi kompostane, međuskladišta, sabirni centri, reciklažna dvorišta i druge građevine za neopasni otpad.

Ovim novim prijedlogom Prostornog plana SDŽ planirano je devet pretovarnih stanica: 1. PS Brač-Pučišća, Gornji Humac; 2. PS Hvar-Stari Grad, Tusto brdo; 3. PS Šolta-Grohote, 4. PS Vis, Vis, Welington; 5. PS Split, Karepovac; 6. PS Sinj, Kukuzovac; 7. PS Zagvozd, Livodine; 8. PS Vrgorac-Zavojane, Čačkova Peć; 9. PS Trogir, Vučje brdo.

Ideja da se u zapadnim vrgorskim krajevima izgradi odlagalište otpada nije od jučer. Pokušala se provući još 2004.-2005. godine i kasnije, ali tada je naišla na veliki otpor građanstva, vodstva mjesnih odbora i oporbenih stranaka u Vrgorcu, pa nije provedena. Jedina je razlika što se tada govorilo o lokalitetu Vitasovica u trokutu Kozica-Vlaka-Duge Njive, a sada je za odlagalište aktualan lokalitet Čačkova peć, smješten u Mjesnom odboru Majići, nedaleko zaseoka Jurilji.

Iz popisa pretovarnih stanica vidljivo je da se na području Makarskog primorja ne planira niti jedna pretovarna stanica za otpad (za razliku od drugih regija poput Hvara, Brača, Sinja, Splita...), a kako je vrgorska stanica najbliža Makarskoj, jasno je u kojem će se smjeru razvijati situacija. Inače, Vrgorac ima svoje odlagalište Ajdanovac, čija se sanacija već godinama planira i odgađa, a Makarsko primorje je ranije otpad odlagalo na lokalitetu Donja gora na Biokovu, ali je uslijed čestih prosvjeda mještana Podgore i drugih mjesta posljednjih godina zatvoreno. Treći detalj vezan je za planirano županijsko odlagalište otpada u Lećevici, čija je izgradnja odavno stopirana i neizvjesno je kada će biti dovršena.

Dakle, Vrgorac ima odlagalište Ajdanovac, čija je veličina sasvim dovoljna za potrebe Vrgorčana, a posebno ako se napokon pokrenu programi reciklaže. Odlagalište Donja gora na Biokovu je već godinama zatvoreno, ali posljedice odlaganja otpada će se vidjeti još godinama. Županijsko odlagalište Lećevica neće se otvoriti idućih nekoliko godina, ako se i otvori. Imajući u vidu sve te činjenice, donosi se odluka da se pored dva zagađena područja (Ajdanovac, Donja gora) zagadi i treće, i to na prirodno netaknutom lokalitetu Čačkova peć u Majićima. Dobro znamo da kada se otpad jednom dovede, posljedice će se osjećati desetljećima.

Takvo nešto je neprihvatljivo! Prošlih godina ideju otvaranja pretovarne stanice na Vitasovici spriječili su sami građani svojim stalnim prosvjedima, dok se gradska vlast poklopila ušima i prihvaćala direktive iz Splita i Zagreba. Ako se krene u izgradnju ove pretovarne stanice, nadam se istoj reakciji Vrgorčana. Isto tako očekujem od vrgorskih vijećnika HDZ-a, SDP-a i HSS-a da će pojasniti svojim stranačkim kolegama u županijskoj skupštini da ovakvu odluku Vrgorčani neće prihvatiti! Ajdanovac je sasvim dovoljno velik prostor za vrgorski otpad dok se ne otvori Lećevica, pa zašto onda zagađivati neko drugo područje? Sve to ovdje pišem, a da me pritom uopće ne zanimaju makarski interesi, koji su očito ključni argument pretvaranja Čačkove peći u odlagalište. No pasaran!

Post je objavljen 02.12.2012. u 11:02 sati.