Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

General Ante Gotovina: Vjera me vodi i daje snagu

„Svatko ima neko svoje tajno oružje. Meni je vjera. Kako sam izdržao 12 godina je duga priča. Zaboravljamo ružno, sjećamo se lijepog. A vjera je ta koja vodi, daje snagu, barem meni, tako to doživljavam“, rekao je general Ante Gotovina nakon mise koja je u utorak 27. studenog služena u svetištu sv. Šimuna u Zadru u sklopu molitve zadarskih svećenika 'Krunicom za pravdu - molitva za nevino utamničene hrvatske generale'.

Rado je prihvatio poziv svećenika da sudjeluje u misi koja se tri godine svakog utorka služila u crkvi sv. Šime, a potom u crkvi sv. Frane, za njihovo oslobođenje.

„Stalno dolazimo Ocu i pitamo ga nešto, daj mi ovo, daj mi ono. Lijepo je, s vremena na vrijeme, doći kod njega, sjesti s njime i reći mu 'Hvala'. Tako doživljavam ovu svetu misu“ rekao je Gotovina.

Dolaskom na misu ugodno ga je iznenadio i fra Ivica Jurišić koji je nakon Haaga premješten na službu u Njemačku: „Drago mi ga je vidjeti, tih svakih 15 dana misu koju nam je služio u Haagu, zahvalan sam mu na tome“.

Upitan što će novoga tražiti od Gospodina, general je rekao: „Dao mi je puno, u miru sam. To su moji prijatelji, ja sam kao oni, oni su kao ja. Mi smo zajedno. Ne pada mi to tako teško, toliki susreti s ljudima. Moramo vjerovati. Ja sam živio u mraku. I vjerovao sam. Trebate vjerovati kad je najteže. Nije uvijek lako, svaki dan. Ima dana kad ste pesimist. Kad tražite što sa sobom. I pojavi se negdje tračak nade, neka svjetlost. Morate izdržati. Ja vjerujem da mi imamo puno karaktera. Svaki od nas na svoj način - Slavonac, Zagorac, Ličanin, Dalmatinac“ poručio je Gotovina.

U kontaktu je s generalom Markačem.

„To je moj prijatelj. Ja i on se razumijemo iako smo daleko. Toliko smo prošli vremena zajedno. Tako da ga puštam na miru, i on mene. Ali ćemo se naći uskoro zajedno“ rekao je Gotovina, zaključivši: „I preostali utamničeni su jaki momci. General Slobodan Praljak i ostali. Moramo vjerovati. Ne smijemo zaboraviti. Kad zaboravite nekoga, zaboravili ste sami sebe“.

Nakon mise general Gotovina je iskazao štovanje sv. Šimunu dolaskom pred njegovu škrinju u prezbiteriju, između ostalog položivši ruke i poljubivši staklo škrinje u kojoj se nalazi svečevo tijelo.

Izvor: Ines Grbić, Laudato.hr

Post je objavljen 29.11.2012. u 16:26 sati.