Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nibttf

Marketing

Dodatne upute za provedbu štrajka

Predmet: dodatne upute za provedbu štrajka


Poštovane kolegice i kolege,


Vezano za traženje popisa štrajkaša od strane poslodavca, a prema naputku Ministarstva, još jedan put napominjemo da čelnici ustanova ne smiju spriječavati niti remetiti tijek i provedbu štrajka, a posebno nisu ovlašteni zahtijevati od Vas liste ili potpise zaposlenika koji sudjeluju u ovom zakonitom štrajku.

Time se neposredno krše odredbe članka 244. i 279. Zakona o radu (149/09, 61/11 i 82/12), te izravno utječe na provedbu sindikalnih aktivnosti i javno diskriminiraju - dovode u nepovoljniji položaj sudionici štrajka. Navedeno predstavlja teži prekršaji poslodavca (prema članku 293. stavak 1. točka 50. i 55.

Zakona o radu). Popisivanje štrajkaša predstavlja objektivno, neovisno o motivu, vrstu prijetnje i ometanja ispunjenja ustavnog i ljudskog prava na štrajk.

Dakle, ako se od Vas zahtijevaju popisi osoba koje u štrajku sudjeluju, zahtijevajte takav nalog u pisanom obliku. U tom slučaju možete tražiti i provedbu inspekcijskog nadzora, žurno utvrđivanje činjenica i izricanje mjera za nezakonito postupanje.

Nitko se nije dužan potpisati da li u štrajku sudjeluje ili ne sudjeluje. Naglašavamo, povjerenici ne smiju dostavljati poslodavcu popis osoba koje su u štrajku. Za slučaj potrebe, u prilogu dostavljamo obrazac prijave državnom inspektoratu zbog postupanja poslodavca.

Ako se na Vašoj ustanovi vodi evidencija radnog vremena putem kartica i sl., predlažemo Vam da prema procjeni specifične situacije na Vašoj ustanovi u povjereništvu donesete odluku o načinu provedbe te evidencije na dan štrajka.

Zaposlenici koji sudjeluju u štrajku evidentirat će se pri dolasku na posao, a nakon održanog skupa zaposlenika, mogu se razići i napustiti ustanovu ili ako žele mogu ostati na radnom mjestu i sudjelovati u štrajku na način da uskraćuju svoj rad u vrijeme kada su ga dužni pružati

(nema nastave, konzultacija, ispita). Naglasak je na tome da se u vrijeme štrajka NE RADI, a pitanje ostanka na ustanovi je pitanje drugog reda.

Što se tiče plaćanja dana provedenog u štrajku, upućujemo Vas na članak 280. Zakona o radu kojim je određeno da se radniku koji je sudjelovao u štrajku, plaća i dodaci na plaću, osim doplatka na djecu, mogu umanjiti razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku (naravno, ako imaju evidenciju).

Mi im tu evidenciju nismo dužni osigurati. Naprotiv, suprotstavite se evidenciji na način koji vam je na svakoj ustanovi dostupan.

Upozorite ravnatelja ili dekana na stajališta Sindikata i nezakonitost postupanja naloženog od Ministarstva. Dekani i ravnatelji mogu odgovoriti Ministarstvu da se nitko od zaposlenika nije izjasnio o sudjelovanju u štrajku i time su ispunili svoju obvezu iz naputka.

Zaposlenici ne mogu biti prisiljeni naknadno odrađivati dan proveden u štrajku. Ako će dobrovoljno ipak odrađivati dan proveden u štrajku, imati će pravo da im poslodavac navedeno plati kao prekovremeni rad ili rad subotom.

Zbog svega gore navedenog, može se očekivati da najavu o neplaćanju dana provedenog u štrajku, plasiranu putem medija realno neće biti moguće provesti, baš kao što to nisu uspjeli niti u prethodnim štrajkovima.

Posebno, napominjemo da je štrajk borba za prava ljudi i u toj borbi moramo biti spremni na pritiske, odricanja pa i neka trpljenja.



S poštovanjem,



P.S. U slučaju kada dekan ili ravnatelj inzistira na provedbi nezakonitog naputka dostavljamo vam obrazac prigovora poslodavcu, kako bi vam olakšali situaciju.



Sastavila Odobrio



Kristina Begović, dipl.iur., Voditelj pravne službe Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća

Post je objavljen 28.11.2012. u 18:39 sati.