Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goransafarek

Marketing

Udruga Baobab na međunarodnoj konferenciji "Parkovi Dinarskog luka"

Ljepota zaštićenih područja i brend Parkovi Dinaridi povezat će regiju jer priroda ne prepoznaje granice, zaključak je petodnevne Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka koja se proteklog tjedna održala u Banja Luci. Dvjestotinjak sudionika konferencije, zaposlenika nacionalnih parkova i parkova prirode iz osam zemalja, upoznalo je metode procjene koristi zaštićenih područja te su učili o štetnostima klimatskih promjena, održivom turizmu i zaštićenim područjima u kontekstu EU.

Konferencija je jedna od aktivnosti projekta „Parkovi Dinarskog luka“ koji svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF provodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu*, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Brendom Parkovi Dinaridi, čiji je slogan „Neotkriveni svijet“, zaštitari prirode žele promovirati Dinarski luk kao regiju s neodoljivim krajobrazom i različitom, a opet jedinstvenom kulturom. Projekt financiraju Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške i MAVA fondacija, te je ambasadorica Norveške u BiH zatvorila konferenciju.




„Cilj ovog projekta je ojačati dijalog u regiji i suradnju razvijajući regionalni osjećaj pripadnosti na osnovu zajedničke prirodne ostavštine te ponovno izgraditi pozitivnu unutarnju i vanjsku sliku regije. Zahvaljujem WWF-u i Ministarstvu prostornog planiranja, graditeljstva i ekologije Republike Srpske na organiziranju tako važne konferencije i naglašavanju europske važnosti prirodnih vrijednosti u BiH. Norveško Ministarstvo vanjskih poslova je ponosno da je dio tako dobrog projekta i vjerujemo da će se nastaviti razvijati u ovako dobrom smjeru“, istaknula je veleposlanica Norveške u BiH Lilloe Anne Vibeke zatvarajući konferenciju.

Projekt „Parkovi Dinarskog luka“ započeo je u siječnju 2012. S glavnim ciljem stvaranja mreže 75 parkova u regiji. K tome ima i vrlo važnu zadaću naučiti zaposlenike parkova boljem upravljanju te održivom turizmu. Još jedan od ciljeva projekta jest raditi na prepoznatljivosti Dinarskog luka, koji bi u svijetu trebao biti jednako važan kao Alpe ili Karpati. Dinarski luk mogao bi postati sinonim za održivi razvoj.

Među glavnim govornicima na konferenciji bili su Lučka Kajfež Bogataj, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2007. godine, koja je održala prezentaciju o klimatskim promjenama i utjecajima koje imaju na zaštićena područja, prirodu i okoliš. Nigel Dudley je prezentirao dobrobiti i vrijednosti zaštićenih područja u regiji, dok je Erica Stanciu podijelila sa sudionicima svoje znanje o zaštićenim područjima u EU kontekstu. Wilf Fenten iz Europarc Consultinga održao je predavanje i trening o održivom turizmu. Sudionici konferencije su posjetili Nacionalni park Kozara.

Facebook stranice projekta


Post je objavljen 27.11.2012. u 20:22 sati.