Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SAMO 10 POGLAVLJA ZAVRŠILO PRILAGODBU SA STEČEVINOM EU



POLJOPRIVREDA I RIBARSTVO
JOŠ NE ZADOVOLJAVAJU UVJETE
IZ PRAVNE STEČEVINE EU !

Europska komisija objavila je u Bruxellesu 10.10.2012. Sveobuhvatno izvješće o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU, koje je upućeno Europskom parlamentu, Vijeću i Hrvatskoj Vladi. U dokumentu koji ima 58 stranica o p i s a n a je Sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz pristupanja u Članstvo Europske unije. Komisija je Sposobnost analizirala u sva 33 pregovaračka poglavlja te u zaključku svakog poglavlja navela svoje mišljenje i upozorila na nedostatke na kojima se još treba raditi. No nisu sva pregovaračka poglavlja u istoj fazi završetka te je Komisija u 33 poglavlja koristila tri formulacije iz kojih se može isčitati koja su pregovaračka poglavlja završila sa primjenom prilagodbe pravnoj stečevini EU, a koja još treba prilagoditi.
Prilagodba stečevine EU nije završena ni u poglavlju 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj, ni u poglavlju 12.Sigurnost hrane, veterinarstva i fitosanitarna politika, kao ni u poglavlju 13. Ribarstvo. Ta su poglavlja u ovom tekstu glavni predmet mog interesa.

10 POGLAVLJA ISPUNJAVA UVJETE O PRISTUPANJU !
…….Hrvatska ispunjava svoje uvjete i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju i u mogućnosti je provoditi pravnu stečevinu od pristupanja EU. Takvu formulaciju ima samo 10 poglavlja i to
2. Sloboda kretanja radnika, 6.Pravo trgovačkih društava, 7.Pravo intelektualnog vlasništva, 9.Financijske usluge, 10. Informacijsko društvo i mediji,17. Ekonomska i monetarna politika, 21. Transeuropske mreže, 25. Znanost i istraživanje, 9.Obrazovanje i kultura, 10. Vanjska sigurnosna i obrambena politika .

…Zatim….. Hrvatska ispunjava svoje obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju i očekuje se da će od dana pristupanja biti u mogućnosti ili da će biti sposobna provoditi pravnu stečevinu EU od dana pristupanja. Međutim potrebni su dodatni / ili daljnji napori/… u daljnjem usklađivanju ….. u 15 pregovaračkih poglavlja i to :
1. Sloboda kretanja robe , 3. Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga ,4. Slobodno kretanje kapitala ,5. Javna nabave ,14. Prometna politika , 15.Energetika, 16. Porezi, 19. Socijalna politika i zapošljavanje, 20. Poduzetništvo i industrijska politika, 28. Zaštita potrošača i zdravlja, 29. Carinska unija, 30.Vanjski odnosi, 32.Financijski nadzor, 33.Financijske i proračunske odredbe , 18. Statistika

…..Formulaciju….. Hrvatska ispunjava svoje obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju i očekuje se da će biti u mogućnosti provoditi pravnu stečevinu od dana pristupanja. Potrebni su daljnji napori / ili povećani napori / u još osam pregovaračkih poglavlja a to su:
8. Tržišno natjecanje, 11. Poljoprivreda i ruralni razvitak,12. Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, 13.Ribarstvo, 22.Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, 23. Pravosuđe i temeljna prava, 24. Pravda sloboda i sigurnost, 27.Okoliš i klimatske promjene.

Tijekom pregovora Hrvatska je preuzela niz obveza koje, ako nisu dogovorene posebne prijelazne odredbe, treba provesti najkasnije do dana pristupanja EU. U skladu s člankom 36. Akta o pristupanju Komisija, sve do pristupanja, u okviru svojih redovitih tablica praćenja i izvješća izdaje ocjene koje je Hrvatska preuzela u pregovaračkim područjima. U ovom se Sveobuhvatnom izvješću procjenjuje napredak koji je Hrvatska ostvarila od listopada 2011. do rujna 2012., Procjenjuje se razina spremnosti za članstvo u EU i ističu se područja u kojima nisu zadovoljeni uvjeti iz pravne stečevine.
U izvješću se opisuje stanje s obzirom na usklađenost s političkim kriterijima, s ekonomskim kriterijima, te se razmatra sposobnost Hrvatske da preuzme sve obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju.
U tom kontekstu, kaže se u uvodu dokumenta, Hrvatska mora osigurati prijevod ukupne pravne stečevine na hrvatski jezik. Od gotovo 144 000 stranica pravne stečevine, Hrvatska je do sada prevela oko 114 000 stranica. Ali još oko 50% tih već prevedenih stranica moraju pregledati tijela državne uprave, a to prije dostavljanja institucijama EU-a. Komisija poziva hrvatske vlasti da zadrže fokus na ovom ključnom pitanju za osiguranje pravne sigurnosti u provedbi zakonodavstva EU. Program IPA za 2012. iznosio je ukupno 156 milijuna eura. Ta je pomoć usmjerena na izgradnju institucija i pripreme za provedbu zajedničke poljoprivredne politike i kohezijske politike.

Procjena ovog izvješća temelji se na informacijama koje je prikupila i analizirala Komisija, uključujući i podatke koje je dostavila Hrvatska, na informacijama koje u kontaktima s Komisijom razmjenjuju države članice, međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva, te na podacima iz ažuriranih tablica praćenja radnog alata Komisije kojima se prate sve obveze koje je Hrvatska preuzela u kontekstu pristupanja EU.

Iz radnog dokumenta „Sveobuhvatno izvješće o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU„ /web stranica Europske komisije u Zagrebu / objavljujem sadržaj koji se odnosi na Poljoprivredu i ruralni razvoj, 12. Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13. Ribarstvo

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic





Post je objavljen 26.11.2012. u 23:59 sati.