Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

vrijeme leptirica

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, službenom odlukom Ujedinjenih naroda, od 1999.god. se obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine tri sestre, Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal (političke aktivistkinje skupine "Leptiri" / Las Mariposas), u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

(dan se neslužbeno počeo obilježavati nešto ranije, 1981. godine u Bogoti, nakon sastanka feministkinja iz Latinske Amerike i Kariba. Na sastanku se govorilo o nasilju u obitelji, seksualnom zlostavljanju, silovanju te nasilju nad ženama i političkim zatvorenicima pod tadašnjim diktatorskim režimom Južne Amerike)

Sestre Mirabal

Sestre su djelovale kao političke aktivistkinje i kasnije postale vidljiv simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Upravo zbog svojih revolucionarnih aktivnosti, borbe za pravdu i demokraciju, uhićivane su nekoliko puta. Kada su 25. studenog 1960. godine išle u posjetu svojim muževima u zatvor, uhvatila ih je Trujillova policija. Nedugo nakon toga zadavili su ih, a njihova su tijela pronađena polomljenih kostiju.

O sestrama Mirabal napisane su knjige, opjevane su u pjesmama, a njihove su stvari izložene u Nacionalnom muzeju povijesti i zemljopisa.

Na Međunarodni dan žena, 1997. godine u Santo Domingu, otkrivena je slika sestara Mirabal. Slika se danas nalazi na velikom obelisku koji je Trujillo dao podići u svoju čast, a nazvana je ‘Un canto a la Libertad’ (Pjesma o slobodi). Godine 2001. snimljen je film prema noveli Julie Alvarez In the Time of the Butterflies, sa Salmom Hayek u ulozi Minerve i Edwardom Jamesom Olmosom kao Trujillom:

"Pri samom kraju 1960. godine, u podnožju litice na sjevernoj obali Dominikanske Republike pronađena su mrtva tijela triju sestara Mirabal. Režimski dnevni list El Caribe objavio je kako je bila riječ o tragičnoj nesreći, ali ne spominje dvije važne činjenice. Prva je ta kako su pokojnice imale još jednu sestru (Dédé), koja je još uvijek živa, te kako su bile oštre protivnice diktature generala Trujilla. Ovo je priča o tome kako je Minerva zakotrljala tragediju odbijanjem generala, kako se Patria režimu protivila iz redova same crkve te kako se María Teresa revoluciji priključila iz ljubavi.

Istinitu priču o hrabrim sestrama Mirabal koje su se bez imalo krzmanja usprotivile opasnoj diktaturi generala Trujilla redatelj Mariano Barroso na veliki je ekran prenio kao izvorom se koristeći romanom Julije Álvarez."

Hrvatska verzija sestara Mirabal su hrabre sestre Baković, žrtve nasilja i zločinačkog režima ovaj su put bile Rajka i Zdenka. Za one koji žele znati više, priča o sestrama Baković...


sestre Baković

O njima, koliko znam, nije snimljen film, ali je kolega bloger GP-Zagrebancije svojim budnim okom i fotoaparatom početkom ove godine zabilježio prelijepu fotografiju pod nazivom Tri sestre.

Vidite, tako krhke, no ujedno snažne.

Svim leptiricama u spomen.


Post je objavljen 25.11.2012. u 09:00 sati.