Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/planine

Marketing

Gradiška tura - Nanos - Abram

17.11.2012.

Nanos (1313m ) je visoka kraška zaravan koja povetuje Alpsku i Primorsku Sloveniju. To je 12 km duga i 6 km široka zaravan sa strmo odrezanim rubom zvanim Pleša. Dio južnog i zapadnog obronka proglašen je parkom prirode zbog brojnih botaničkih zanimljivosti.

Iako su mnogi, nebrojeno puta prošli pokraj Nanosa ili na njega ipak bili, malo ih zna da sa zapadne strane iz Vipavske doline postoje primamljive staze za sve one sladokusce što se adrenalina tiče. Zadovoljava potrebe svakog tko želi provesti zanimljivo dan u prirodi a pri tom i iskusiti nešto adrenalina.
Penjački smjerovi koji vode po zapadnoj stijeni Nanosa u mjestu Gradišće pri Vipavi, gdje se nalazi i penjačka škola po umjetnoj stijeni a nakon toga slijedi penjanje po pravoj stijeni Nanosa.

No, mi ovog puta nećemo sebe stavljati u takvu poziciju već ćemo se držati ferate koja je postavljena jedino iz tog mjesta i jedino na tom mjestu Nanosa.
Na lokalnoj cesti koja vodi iz Razdrtog prema Vipavi skreće se u Gradišće desno, gdje se autom ili čak i autobusom može doći uskom cestom koja vodi uz brdo do parkirališta ( 250m n.v. ) ispod Nanosa.

Dobro označena staza od parkirališta, vodi do ispod stijene gdje se dijeli na lakšu ( u desno ) stazu koja nije zahtjevna i vodi uz stijenu do vrha ili pak lijevo do ispod stijene na kojoj je sajla kojom se može uz nešto prakse lako popeti na vrh.
Slovi za vrlo zahtjevnu stazu, ali po mom mišljenju, svaki planinar mora i trebao bi proći jednu ovakvu feratu i na taj način razbiti predrasude o sajli kada se na nju naiđe na nekim stazama.

Oprezno, uz stručne upute i pravilno korištenje opreme, kao i koncentreciju, svatko može savladati uspon od tristotinjak metara po sajli i na taj način steći potrebne vještine penjanja i razbiti predrasude. Naravno penjačka oprema i kaciga su obavezni a i penjačke rukavice jer sajla nije ugodna na goloj koži.
Na polovici uspona nalazi se odmorište tj polica na kojoj se može odmoriti i razgledati dolina Vipave.

Nastavak po sajli je nešto strmiji od početne točke jer vodi po grebenu koji je dosta oštar i na jednom dijelu treba se prebaciti s desne na lijevu stranu sajle i tu je potrebna koncentracija i dobro odmjeren svaki korak.
Nakon što sajle završe, staza vodi po stijeni dalje bez osiguranih dijelova a to znači da nema opuštanja već i dalje treba biti koncentriran na svaki korak i paziti kamo se staje. U nastavku staze do vrha Vipava koji se nalazi na 761m što znači da se savladava visinska razlika od 500-tinjak metara, potrebno je još nekih pola sata uspona.

Za sve one kojima je to dovoljno za jedan dan mogu sići po istoj stazi natrag ili po planinarskoj uskoj stazi uz stijenu koja od vrha vodi u lijevo za dolje i na nekim dijelovima ima sajlu koja je čisto za manji oslonac nego za potrebe vezivanja i svatko je može proći pa čak i djeca.
Ili pak, nastaviti dalje od vrha, dobro označenom šumskom stazom do seoskog imanja Abram gdje se nudi dobra i povoljna gasto ponuda.
Ukupno je potrebno uspona po sajli, od parkirališta do vrha Vipava, sa zaustavljanjem i laganim hodom cca 2 sata. Od vrha Vipava do sesokog imanja Abram, laganog hoda 1,5 -2 sata. Pri silasku sve to se umanjuje za po pola sata po dionici, ovisno o kondiciji i o sastavu grupe.
Što znači, približno 6 -7 sati provedenih na stazi.

Ovo je moj drugi posjet ovoj dionici koja me svaki put oduševi a plan mi je da istražim i ostale staze koje vode po Nanosu a kojih ima dosta. Mnoge od njih su kružne i izvedivo je sastaviti kvalitetna kružnu turu sa svim elementima u kombinaciji, od penjanja do laganog hodanja.

Prikaz staze kuda bi trebali ići, okomito sajla, desno staza koja nije zahtjevna


Uploaded with ImageShack.us


Parkiralište s kojeg se polazi


Uploaded with ImageShack.us

Mjesto gdje se staza razdvaja na onu lakšu i na stazu po sajlama


Uploaded with ImageShack.us


Početak uspona po sajli


Uploaded with ImageShack.us


Polica po sredini uspona na kojoj se može odmoriti i uživati u pogledu


Uploaded with ImageShack.us


Pogled s police za dole


Uploaded with ImageShack.us


Dio na usponu nakon police, kada se po grebenu treba biti oprezniji


Uploaded with ImageShack.us


Još malo pogled za dole


Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us

Pozdrav onima do nas


Uploaded with ImageShack.us

Predivan pogled na dolinu Vipave


Uploaded with ImageShack.us

Na vrhu stoji oznaka


Uploaded with ImageShack.us


Oznake su jasne


Uploaded with ImageShack.us

Staza do Abrama je dobro obilježena i uglavnom kroz šumsko područje. Nakon što se izađe na put krenuti desno do prvog skretanja( kod lokve ) lijevo a onda prije kuće desno


Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us


S desne strane uz stazu ukazat će se manji privatni posjed sa kućicom a onda još desetak minuta naprijed dolazite do seskog imanja Abram


Uploaded with ImageShack.usUspavani i nezainteresirani medo


Uploaded with ImageShack.us

Dobra gastro ponuda


Uploaded with ImageShack.us

U povratku stižemo na zalazak sunca


Uploaded with ImageShack.us

Post je objavljen 19.11.2012. u 17:14 sati.