Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jutarnjadozadrustveneodg

Marketing

I nastade DOP!

Diplomski studij, takozvana 5.godina, jedan izborni predmet, nas sedmero članova grupe i on, MAO. Većina nas je upisala Društvenu odgovornost poduzeća zbog njega, profesora koji je poznat po zalaganju za studente i njihov razvoj. No zašto zapravo društvena odgovornost poduzeća?

Društvena odgovornost je pojam koji je postao „popularan“ prije nekoliko godina. Mnogi čim vide objavu vezanu uz društveno odgovorno djelovanje nekog poduzeća traže dlaku u jajetu, pitajući se što ono zapravo želi sakriti ili dobiti. Većina prvo pomisli da je riječ o nekoj muljaži. No društvena odgovornost je izuzetno bitno, potrebno i hvalevrijedno djelovanje od strane onih koji se istinski zalažu za prave stvari.

Temelj cijele ove grane su vrednote i poslovna etika. Etika je općenito znanost o moralu, koja se odnosi na nekoliko polja djelovanja, od ljudskih prava do pravila ponašanja u stranim kulturama i sl. Jedna zanimljiva činjenica je da većina nas razlikuje etično i neetično, no jednako tako svjesni smo da su u našoj kulturi, kao i u mnogim drugim, ustaljena neka neetična djelovanja. Na primjer, mobitel nam je pao na pod dok smo u ne toliko trijeznom stanju trčali cestom, razbio se i odlučili smo PROBATI na 'lijepe oci' iskoristiti garanciju. U jednoj od neonski osvjetljenih trgovina tehničke opreme dolazimo do šaltera i sa zabrinutim izrazom lica pričamo neku sasvim drugu priču kako nam se mobitel pokvario zbog tvorničke pogreške. To NIJE etično, nikako, ali nikome niti ne pada na pamet da kaže istinu koja ce rezultirati neželjenim rezultatom. Svi znamo kako se treba ponašati, ali ipak se u nekim situacijama ponašamo prema „VLASTITOJ ETICI“ .

No, kako je sve krenulo?!? Svi smo čuli za održivi razvoj, društvenu odgovornost, poslovnu etiku, etiku, moral i vrednote, no zašto su tek nedavno svi ti pojmovi, ili bolje rečeno društveni koncepti, postali odjednom toliko popularni? Kažemo popularni jer „svemogući“ Google kaže da su pretraživanja na riječ „Ethics“ skočila za 212 posto!!! (rezultati se odnose na 2011. i 2012.godine)

Kao uvod u naš blog pojasnit ćemo Vam neke osnovne pojmove, njihove početke i temelje. Smatrajte naš blog platformom za dodatnu edukaciju, za one koji žele znati više (famozni moto svake dodatne literature) i mjestom gdje ćete moći slobodno izražavti svoje mišljenje.

Vrijednosti ili vrednote su skup općih uvjerenja, mišljenja i stavova o tome što je ispravno, dobro ili poželjno, koji se formira kroz proces socijalizacije. Premda svaki pojedinac može imati svoj sustav vrijednosti, postoje i neke opće ili socijalne vrijednosti koje dominiraju u nekoj zajednici. Tipične takve vrijednosti su sloboda, pravda, jednakost, obrazovanje, itd. (izvor: http://darhiv.ffzg.hr/52/1/HrvojeHajnic.pdf).


Gdje se tu uklapa DOP? Društvena odgovornost poduzeća nadilazi zakonske zahtjeve, što znači da poduzeće samo bira područje fokusa. U prvom planu su velika poduzeća koja imaju priliku učiniti nešto za društvo u kojem djeluju - za ljude, prirodu, životinje... Mnogi još nisu svijesni koliki utjecaj imaju velika poduzeća, a s druge strane niti im vjeruju. Nisu svi ekonomisti pohlepni, egocentrični i beskrupulozni. Mnoga poduzeća i pojedinci u njima usmjereni su na veće ciljeve - očuvanje šuma, oskudnih resursa, brigu za ljudska prava, prava zaposlenika i potrošača, uvjete života, ne zagađivanje zraka i sl. Sve je to danas izuzetno važno, no za 20 godina biti će još i važnije! Postoje četiri razine društvene odgovornosti - osobna uključenost i uključenost svih zaposlenika, odgovornost za materijalne i druge potrebe svih dionika (dioničari, zaposlenici, kupci, dobavljači), odgovornost usmjerena na izravne rezultate poslovanja organizacije, te odgovornost koja se odnosi na područje koje nije egzaktno definirano.

Za sada Vas ostavljamo da razmislite o svemu tome uz riječi pjesme "One day, baby, we'll be old, o baby, we'll be old..." jer svi ćemo jednog dana biti stari, a vrijeme za pokretanje i stvaranje nečega je SAD!



Post je objavljen 19.11.2012. u 20:03 sati.