Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

HOT NEW ALBUM: Mumford and Sons "Babel"(Island, Glassnote, 2012), žanr: indie folk rock

Nasljednik hvaljenog prvijenca ovog engleskog indie folk rock quartet je zasigurno dostojni nastavak onog što su započeli 2009. Bez uzbuđenja doduše, ili sasvim malog. I to je uglavnom stoga što sve zvuči tako blisko i poznato. S druge strane: ovaj žanr tj. stil folk rocka ne ostavlja mnogo prostora za neka luda uzbuđenja i novotarije. Ukoliko kanite ostati u okvirima žanra, dakako.
Mumford And Sons su napravili strašan posao sa „Sign No More“ kada je izašao 2009: pokupili su hrpu važnih nagrada, prodali hrpu albuma i napravili si mjesto u glazbenoj industriji.

Drugi album naročito, ili bilo koji sljedeći koji nasljeđuje jedan tako uspješan album uvijek ima pred sobom vrlo tešku zadaću. Materijalu na „Babelu“ možda nedostaje uzbuđenja, ali mu ne nedostaje žestine. Ionako ima malo drugih albuma koji su jednakovrijedni uspješnim debijima, a kamoli onih koji su bolji od istog. Ni ovaj album ne odstupa od te poznate činjenice.
Bez obzira na sve, “Babel” je svejedno jako dobar folk-pop album i uopće nije neobično, iako me je iznenadilo, da je već prvog tjedna nakon izlaska zasjeo na prva mjesta top lista u SAD i UK, a i šire.

12 pjesama su jedan kompaktan set dobro napravljenih folk melodija, kao i očit pokušaj da Marcus Mumford digne kvalitetu tekstova stepenicu više, u čemu je uglavnom uspio, makar je još miljama daleko od išta sličnog što bi John Steinbeck napisao.

Tekstovi se ponovo bace ljubavnom i biblijskom tematikom, pa ni tu nema ništa nova. Glazba je daleko glasnija i dinamičnija. Gotovo da podsjeća na kolekciju veselih country melodija. Bogatstvo aranžmana je vidljivo a Marcusovi vokali su ‘bolni i pucaju od emocija’ i izvrsni, no ipak mi se sve skupa čini manje suptilno nego na debiju. Ovdje je očito igrano na sigurno.Za one kojima ova vrsta glazbe nije naročito pri srcu – nećete ni u ovom albumu naći nešto što će vam to preokrenuti, ali će vam možda ovaj album biti ugodan za slušanje bez prevelike pažnje. Za one kojima je debi album mrak – ne ponadajte se prebrzo da je ovaj jednako dobar, ali ćete dobiti točno ono što ste do sada naučili od Mumford And Sons, ni manje ni više.
No od sljedećeg albuma trebamo očekivati daleko više. Nakon što su ‘ubili’ top liste odmah nakon izlaska albuma, jasno je da će i ovaj album postati uspješnica, možda i više nego prvi. No nakon njega zaista im slijedi teži posao za treći album, koji bi ipak morao biti daleko jači.

No do tada, treba reći ovo: ako me itko ikada podsjećao, pa čak i jako izdaleka na Simon & Garfunkela – onda moram reći da su to Mumford And Sons. Posve izvjesno je da ih čeka jako mnogo posla i da će proteći još mnogo vode kako bi napravili samo jednu epsku pjesmu kakve imaju Simon & Garfunkel , te da još trebaju prijeći Himalaju da budu na razini legendarnog dua – no osjećam da Mumford And Sons imaju ono nešto posebno što ih može jednoga dana učiniti zaista velikima.

Popis pjesama:

1. Babel
2. Whispers in the Dark
3. I Will Wait
4. Holland Road
5. Ghosts That We Knew
6. Lover of the Light
7. Lovers’ Eyes
8. Reminder
9. Hopeless Wanderer
10. Broken Crown
11. Below My Feet
12. Not With Haste


cereksretan

Legenda: sretanyessretan - mrak mrakova, cereksretan - a dobar je nema šta, sretanbeljzujo - tu ima svega al je uglavnom dobro, tuzancry - ne znam jel bi plakao ili pobjego, burninmad - i pakao je bolji od ovoga albuma


Post je objavljen 16.11.2012. u 23:52 sati.