Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Na Interliberu predstavljena knjiga "Kad hrabrost prevlada"

Knjiga dr. Gitman poručuje da je hrvatski narod jedan od rijetkih na razini Europe koji je toliko pridonio u spašavanju Židova
Zagreb, (IKA) – Knjiga dr. Esther Gitman "Kad hrabrost prevlada Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945." u izdanju Kršćanske sadašnjosti predstavljena je u srijedu 14. studenoga na 35. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber.
Predstavljač knjige znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest prof. dr. sc. Jure Krišto istaknuo je kako je objavljivanje ove knjige doprinos ozdravljenju hrvatskoga društva te pomirenju dviju hrvatskih povijesnih priča.
Osvrćući se na hrabre ljude koji su spašavali Židove, dr. Krišto je posebno istaknuo nadbiskupa Alojzija Stepinca. Dr. Gitman nije mogla vjerovati da je nadbiskup toliko mnogo učinio za spašavanje Židova, pa ponekad i riskirajući vlastiti život. Postala je ne samo zagovornik, nego zanesenjak nadbiskupom Stepincem, rekao je dr. Krišto te istaknuo kako se znalo da je nadbiskup Stepinac spašavao mnoge ljude, i Srbe i Židove i mnoge koji su bili u nevolji. No, to znanje nije se reflektiralo na službenu historiografiju, to se nije učilo na sveučilištima i nije ulazilo u udžbenike niti u literaturu kojom se služe studenti. Stoga je na neki način ova knjiga plaćanje duga nadbiskupu Stepincu, ali i svojevrsna rehabilitacija hrvatskoga naroda, poručio je dr. Krišto. Knjiga dr. Gitman poručuje da je hrvatski narod jedan od rijetkih na razini Europe koji je toliko pridonio u spašavanju Židova, zaključio je Krišto.

Izvor: IKA

Post je objavljen 15.11.2012. u 12:37 sati.