Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Vatikanski muzeji putuju u Seoul

Muzejski sklop Vatikanski muzeji, dom najveće kolekcije neprocjenjivih antikviteta i umjetnina na svijetu, idući mjesec gostuje u Seulu, gdje će južnokorejskoj javnosti predstaviti svoju povijest s naglaskom na razdoblje renesanse, smatranog vrhuncem zapadne civilizacije, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Iako će obuhvatiti tek djelić goleme zbirke remek-djela koja se čuvaju u zgradi Vatikanske palače u srcu Vatikana, izložba "Musei Vaticani" koja se otvara 8. prosinca u seulskom muzeju Hangaram, predstavlja prvo gostovanje Vatikanskih muzeja u Južnoj Koreji radi velike izložbe posvećene renesansnom razdoblju u umjetnosti.

Izložbom će biti predstavljeno ukupno 73 djela, uključujući dekorativne umjetnine, slike i skulpture, među kojima remek-djela renesansnih velikana poput Leonarda da Vincija, Michelangela Buonarrotija i Rafaela. Da Vincijeva nedovršena slika iz oko 1480. "Sv. Jeronim", Rafaelovo "Milosrđe" (1507.), crtež najvažnije ljudske vrline na drvenom panelu, te "Anđeo svira violu" popularnog talijanskog slikara 15. stoljeća Melozza da Forlija, neka su od djela koja će biti obuhvaćena izložbom, kao i osam skulptura, među kojima remek-djelo renesansne skulpture "Pieta" Michelangela Buonarrotija.

"Kad je Umjetnički centar u Seulu pristupio Vatikanskim muzejima s idejom o organizaciji velike izložbe u Seulu, vatikanske su vlasti reagirale s oduševljenjem budući je to prvi puta u povijesti da talijanska renesansna umjetnost putuje tako duboko u Aziju", rekao je kustos Vatikanskih muzeja Guido Cornini.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka iduće godine.

Izvor: Hina

Post je objavljen 13.11.2012. u 11:05 sati.