Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Priča o ljubičici i ruži

O tome zašto Ruža poželi bogatog mužaNisam voljela školu. Uglavnom, bila sam hodajuća torba od koje se nisam ni vidjela. Uzaludna su bila objašnjenja kako moram učiti. Da škola je jako bitna i kako mi samo ona jamči budućnost. Sva umeljana od čokolade slušala sam prodike o budućnosti i skakutala prema izlaznim vratima. U psihologiji postoji više naziva za dijete kao što sam bila ja no tadašnje bake koristile su izraz ‘živo dijete’. U školu bi išla s noge na nogu. Krenula sam čista da bi stigla prljava, a vraćala bi se trčeći kao da torba na prednjoj stranu a ne na leđima jer ... Društvo je već čekalo.
‘Zadaća? Nismo ništa imali.' odgovarala bi majci zabrinutoj za moje ponašanje i nezainteresiranost za učenje ali ... O tome nisam imala vremena razmišljati.
‘Pa dobro Ljubice, što ti misliš, od čega ćeš živjeti ne budeš li učila?’ pitala bi me majka na što bi joj odgovarala:
‘Imat’ ću bogatog muža.’

U čemu je onda problem? Koji me ne bi poželio? Imam dobar posao, imućna sam, posjedujem najmodernije gađete, najbrže autiće i stotinjak lopti za različite sportove. Tada nisam razmišljala kakve zapravo žene traže bogati muževi. Pa valjda smo mi tu da biramo? Da male plastične autiće zamijenimo luksuznim limuzinama. Žene koje danas u tom smjeru idu nazivaju sponzorušama. Ali takve se ne udaju nego više služe kao manje više univerzalna dodatna oprema za sve tipove automobila.

Kako sam odrastala tako sam počela više čitati i zaključila da to neće izaći na dobro. Moj budući, bogati muž inzistirao bi da mi glavna lektira bude kuharica što mu dođe nešto kao teorija i praksa. Kako ću, pobogu, imati vremena za sebe i svog budućeg bogatog muža gubim li svoje vrijeme sa knjigama? No pravi problem je nastao jtk kad sam uspjela zaraditi svoju prvu 'kunu’. Tada sam si postavila pitanje:
‘Treba li mi bogati muž kad sama sebi mogu zaraditi sav novac koji trebam, pa i više. I ne trebam trpjeti nečija prigovaranja na što sav taj novac trošim. Ili nedaj Bože da još nekoga uzdržavam?’


I tako je moj budući bogati muž dobio još jednu prepreku. Bila je to uobražena mlada djevojka koja se inati. Kako sam bivala sve uspješnija, počela sam shvaćati kako su budući bogati muževi stekli svoje bogatstvo i da oni zapravo ne žele ženu kao dodatnu opremu. Naravno, sve to ako ih novac nije baš u tolikoj mjeri osvojio da je postao njihov službeni jezik jer ... Ipak su i bogati budući muževi samo muškarci.

I zato ne znam točno kada je nestala ta moja vizija rješavanja egizstencijalnih problema udajom za bogatog muža. Možda zbog kravate jer ... Kravata čini čovjeka pa mi se možda nije svidjela kravata na nekom bogatunskom odijelu. Nema veze, barem nisam morala strahovati gdje parkiram svoj novi BMW. A sve je zapravo bilo tako jednostavno, samo sam se trebala bogato udati.

Novela o Ljubici i Ruži‘imam 35 godina. živim sama. izgledam sasvim u redu dapače, kako bi neki rekli, bolji sam prosjek. normalnog sam ponašanja. nisam tadicionalna. spremna sam na izazove. voljela bi naći nekog za vezu ili barem za seks.' tipkala je @ruža na laptopu svoj oglas.

„U mojim godinama to nije lako.“ razmišljala je Ljubica dok čekala je da se ohladi kava koju joj je sekretarica netom donijela na radni stol.
„Danas je to tako jednostavno. U mikrovalnoj zagriješ šalicu vode i potom u nju samo ubaciš vrećicu čarobnog praha. Promiješaš i kava je spremna. Nije to kao nekad kad je baka uz šparhet morala strpljivo čekati kako bi voda zakipjela pa da u nju, uz pažljivo miješanje, stavi dvije tri žlicice netom samljevene mirišljave kave. I da sve to pažljivo sljubi miješanjem a sve kako se vrela mirisna pjena ne bi prolila i iscurila pa da poslije mora prati šparhet."

‘nemam s kime izlaziti. prijateljice su udane. na poslu ne mogu naći nikoga. vrtim se u začaranom krugu. muškarci mojih godina ili oni stariji, oženjeni su ili su iz iz nekih svojih razloga sjebani. i tako patim bez seksa. nisam zainteresirana za traženje preko interneta jer tamo ima previše luđaka i teoretičara. jednostavno, kako naći normalnog muškarca za seks?' kuckala je @ruža ostavljajući topik na forumu ni sama ne znajući zašto sve to uopće piše.
Je li zato što uistinu želi savjet ili zato što pod skrivenim nick-om čovijek može lakše otvoriti dušu? Ispovijed je to svemogućem Internetu.


Ubrzo stigne prvi odgovor, @egy je pisao:
‘muškarca za seks trebala bi lako naći. na to su spremni i oženjeni, i neoženjeni, i normalni, i sjebani. no teško ćeš ga naći za vezu jer tražiš slobodnog i nesjebanog što je rijetka kombinacija. a ti, iako nisi tradicionalna, ipak bi htjela nekog normalnog i slobodnog za vezu. samo postavlja se pitanje zašto da normalni slobodni muškarac uleti u vezu s tobom kada možda i on misli da su u tim godinama sve normalne žene udane a sve slobodne žene sjebane?’

@ruža na to otipka odgovor:
‘hvala na filozofskom savjetu, ali moj problem je konkretne prirode: gdje i kako sresti muškarca za seks i nešto više? iako ću se ja kasnije već nekako snaći, odgovor za seks nije lagan. to zna puno žena moje dobi. svi pričaju o seksu ali kad treba nešto konkretno, e onda baš i ne.’
Ljubica otpije gutljaj kave prije no što pročita netom prispjeli @egyev odgovor:
‘muškarca možeš sresti svugdje. samo teško ćeš naći slobodnog tipa koji nešto vrijedi a da nije zauzet. svi su oni uglavnom zauzeti a oni koji nisu ... znam nekoliko slučajeva uspješnog traženja preko neta. ne vidim razlog zašto od toga zazireš.’

„Ah, još jedan filozof. Pacijent troši vrijeme na netu jer ne zna ni tko je ni što je niti što će sa samim sobom. Ili se možda zafrkava? Nema veze, samo još jedan u nizu bezveznjaka.“ pomisli Ljubica a @ruža otipka:
‘probala sam nekoliko puta. blago rečeno, nisam imala sreće. stvarno su bili objektivni čudaci.'
I tek što otipka, eto ti odgovora. Opet @egy:
‘gledaj, i u kafiću će od 10 muškaraca možda samo jedan biti po tvojoj mjeri. samo trebat će ti puno više vremena da to skužiš nego preko neta gdje s par jednostavnih pitanja odmah skužiš kako tko diše.'


„Tip je uporan. Zalijepio se za mene kao taksena marka i ne skida se sa frekvencije.“ nasmije se Ljubica a @ruža otipka:
‘ne bi znala gdje se mogu upoznati slobodni tipovi od 35+. mislim da oni relativno normalni ne izlaze baš puno i da ne postoji neko mjesto na koje te itko može uputiti. ili se spetljaš s nekim preko nekih frendova ili preko neta pa kao u potonjem slučaju gubiš vrijeme u virtuali. u današnjem svijetu sve ostalo su puke slučajnosti na koje možeš čekati godinama. i ne dočekati ih.’


„Mogla sam si i misliti. Tip je zaista frik.” nasmije se Ljubica dok @ruža čita odgovor u kom @egy piše:
‘možeš s nama van. onda ću te upoznati s nekim. ti mi samo pokaži koga želiš.
btw, odakle si?
zlato moje, prvo trebaš promijeniti pristup. ovdje si sjebana samo i jedino ti jer ... postavljaš pitanje koje postavljaju sve sjebane osobe. nije problem u muškarcima što ti sa 35+ nemaš muža, dopusti da budem fin jer vjerojatno imaš 40+, što i nije neobično ali jednako tako niti prijatelja, ljubavnika, pa čak kako veliš ni nekoga samo za seks.
problem je u tebi pa ga tu i rješavaj. a ne analizom kakvih sve spadala ima među muškarcima. ima naravno, baš kao što ima i svakakvih žena. za seks je lako no za ozbiljnu vezu moraš imati pameti i neke vrijednosti iako ... ni to nije ništa nerješivo...
nego kako naći nekoga za seks, evo @egy ce ti najbolje reći. ostavi broj na pp i dobiješ seks od bilo koga kome ga ostaviš ...’


„Vidi ti sjebanog tipa! Ma pokazat’ ću ja njemu.“ pomisli Ljubica a @ruža otipka:
‘tražila sam konstruktivan savjet, a ne vrijeđanje i odgovor: lako.
to svi znamo i to nije poanta. još bi nekako bilo ok da imaš ikakvih argumenata.
i tu završava pitanje tko je sjeban.’

„Bezobraznik. Kakvih sve tipova ima na netu. A i ja glupača, ne znam što mi sve to uopće treba. Za sat vremena imam intervju za novog zaposlenika pa se moram pripremiti.“ pomisli Ljubica i zatvori laptop. Potom otvori fascikl sa životopisima kandidata i uroni u posao.


„Malo sam se rasteretio. Baš sam pravi @egy.“ nasmije se Furbi „A sad da se spremim pa pravac na intervju za onaj posao.“ isključi laptop te uskoči u odijelo.
„Izgledam kežual. Kravata možda nije potrebna ali ipak ću je staviti u džep.“ pomisli uzimajući ključeve automobila.

Sjedila je u sredini a oko nje, s lijeva i desna bila su članovi komisije.
„Vi se uvijek ovako oblačite?“ Ljubica postavlja pitanje čovjeku koji sjedi nasuprot nje.
:ovjek nasuprot, Furbi, malo zastane, pa veli:
„Zar mislite kako je ovo prilika za koju treba obući nešto posebno, na primjer kravatu?“ ispali pa iz džepa izvadi uredno složenu kravatu.
Članovi komisije se nasmiju ali ... Ljubica je ozbiljna pa se brže bolje i oni uozbilje.

„Mislim da je tako i bolje. Čitavo vrijeme je buljila u mene. Ne mogu podnijeti mobing za siću: ‘da, i ja tako mislim šefe, pardon šefice’. I tko zna što bi još bilo, kako bi se sve završilo?“ letjele su misli dok se prisjećao kako ga je direktorica odbila na intervjuu. I baš u to zazvoni mobitel a Furbi vidjevši blokiran broj automatski otpozdravi:
„Hello ... Yeah, really. Oh It’s wonderfull! ... I got the contract? OK, just drop me a mail, will sign it and return.” osmijehom je razvezivao lice.


„Koji tip, ozbiljne stvari a on iz njih radi sprdačinu iako ...“ razmišljala je Ljubica o obavljenom intervjuu „Iz početka, sve do scene sa kravatom djelovao je simpatično ... Nego, baš sam glupača, čitavo sam vrijeme buljila u njega pa tko zna kako je sve to shvatio. A možda je baš zato tako reagirao?“ nasmije se pri pomisli što bi bilo da su se našli u nekoj drugoj prilici.
„Ipak ... Napravila sam dobar potez jer bi mi samo rušio autoritet.“ zaključi.
Zatim uključi laptop i brže bolje otvori stranicu foruma gdje je bio @egyev odgovor:
‘ja kao ŽENSKO potpisujem svoj tekst! oprosti ... ali mene hoće i ženiti, a ne samo potrošiti. e da ima u WGW majica "sexa mi se". kupi si je i stvar je riješena.’
„Kreten. “ pomisli Ljubica a @ruža otipka:
‘muškarac ima dvije jednostavne emocije: glad i uspaljenost. zato ostane li bez erekcije, napravite mu sendvič.’

Nedugo poslije stigne odgovor:
‘znam da se ozbiljno želiš udati pa ti zato ovaj puta i ozbiljno odgovaram. velim ti, lijepo reci momčiću: želim se udati i roditi pokoje dijete, a znaš znam i kuhati pa će uvijek biti pokoja sarma i za tebe; tako ćeš ga sigurno imati. čak i bez majice.'
„Kad baš želi lekciju, dobit će je.“ pomisli Ljubica a @ruža napiše:
‘krivo, znaš onu? nemam škole, imam sise, udat ću se, jebe mi se. :P’
„Evo ti ga na. Kad baš želiš dobio si što si zaslužio.“ zlobno se nasmije Ljubica i isključi laptop.

O tome kako nije grijeh što žena odlazi ljubavniku, već daje li se onom koga ne voli, pa makar to bio i njen vlastiti suprugSjedio je. Došavši u pab uspio se ugurati na svoje staro mjesto, uz šank. Pored njega uvaljena u visoku stolicu sjedila je Violeta, kolegica. Pričali su:
„I tako, dobio si novi posao. Možda bi i nas mogao ubaciti među freelance-ere?“ pitala je aludirajući tu na sebe i svog supruga, inače Furbijevog mlađeg kolegu.
„Ne znam, nije to Hrvatska gdje se poslovi dobivaju po rođačkoj ili stranačkoj podobnosti. Radi se o korporaciji gdje se stvari odvijaju potpuno drugačije. I gdje moraš biti spreman na stalna putovanja, gdje god i kad god te upute. Ja sam na takav život već navikao ali ne znam kako je s vama? Znaš ono, svakog dana s posla se vraćaš u praznu hotelsku sobu.“ Furbi upitno pogleda Violetu.
„Pa nije baš sve tako. A vikendi?“ upita Violeta.
„To je drugi dio priče. Kad te nema, svi te zaborave, veze izblijede ...“ pričao je da bi ga Violeta u trenutku prekinula jer ... Veselo je mahala prema poznatoj osobi koja im prilazi:
„Bok Ljubice, baš si došla k'o naručena. Da te upoznam, moj kolega i prijatelj, Furbi.“ osmjehne se Violeta i nastavi govoriti pogledavajući Furbija:
„Ovo je Ljubica, moja neudana starija sestra koja preko interneta pokušava naći dobru priliku. Znaš, njena osnovna želja je bogato se udati iako i sama ima i previše.“ veselo namiguje Violeta.
„Mi se poznajemo, zar ne?“ osmjehne se Furbi sjetivši se epizode sa kravatom „Vjerovali ili ne ali zapravo, morao bi vam biti zahvalan za ono.“ namigivao je pogledavajući čas jednu a čas drugu sestru.
„Da, svijet mali!“ usklikne Ljubica i nastavi:
„Eto vidite, napravila sam vam najbolju uslugu.“ sa ciničnim smiješkom pokazujući bijele zube i širok pravilan osmijeh govorila je Ljubica a u sebi mislila:
„Sa kakvim se sve kretenima druži ova moja sestra. A i ja! Kud baš da opet naletim na tog tipa.“
„Slobodno nam se pridruži.“ pozove Violeta sestru u društvo.
A kako to obično biva, kada se razgovori opuste, pa krenu nekim svojim prirodnim tokom, stvari koje čine se mrskima obično postaju sasvim drugačije. A to se dogodi i sa našim čudnim društvom. Pa na kraju zatičemo kako Ljubica i Furbi, ruku pod ruku izlaze iz paba.


Sjedio je u uredu i tipkao u mobitel:
‘Dobar i uspješan dan mojoj najdražoj vili želi njen vilenjak’
Odgovor nije morao dugo čekati:
‘I tebi mileni. ;) Vidimo se u petak uveče. Ljubavi, čekam te i veselim se suboti..’ na što se Furbiju rastegne osmijeh pri pomisli na Ljubicu i predstojeće vjenčanje.

Sjedila uz laptop. Poslavši sms, Ljubica otipka web adresu svog omiljenog portala. Nakon što otvori novi topik, @ruža stane mahnito kuckati po tastaturi:
'samo se vi sprdajte no, dobro znate da duboko u vašim srcima leži zakopana želja za raskošnim vjenčanjem i onom Vivienne Westwood vjenčanicom kakvu je nosila Carrie u prvom filmu. sve želite savršenog tipa kako bi ostale na vas bile ljubomorne. i šetnju Maksimirom s bebicom u kolicima.
ja posebno iščekujem trenutak kad s tamburašima i uz fijuke ‘ijujuuu’, sa zastavom, dođu u po mene, u moje selo. pa kad sve ljubomorne babe i susjede budu naslonjene na ogradu i gledaju ljutito što udaju mene a ne njih.’


Nedugo stigne odgovor:
‘kao prvo, nađi potencijalu žrtvu iliti ženika. pazi da je zgodan, ali ne i prepametan jer ... kao što sve žene rade, trebaš nekog kog ćeš vrtiti oko malog prsta. dakle, treba biti dobar i odgovoran. znaš ono, ženit ću te budeš li trudna. zato ostani trudna lažući da piješ pilule i stvar je gotova. i najvažnije da bi te ikoji muškarac uopće pogledao, ne zaboravi par osnovnih pravila: budi lijepa, budi uvijek sređena i nasmijana, budi pametna i zabavna i najvažnije od njih, nemoj previše pričati.
a sad na posao jer svakim danom ne postaješ mlađa.
tvoj @egy :P’

„Opet onaj kreten. Moram smisliti način kako da ga se riješim. Nego ... da nazovem Furbija i podsjetim ga na probu vjenčanice u subotu ujutro. Nadam se kako će sve biti u redu.“ pomisli Ljubica i uzme mobitel.

„Jesam li joj i ovaj puta zapaprio!“ smijao se s druge strane @egy dok je Furbi mislio:
„Kakvih sve budala ima na tom netu. Baš mi ih je gušt ovako otprašiti.“
U to zazvoni mobitel. Zvala je Ljubica.
(gotovo)

Il magnifico: Eros Ramazotti in duetto com grande Andrea Bocelli

Post je objavljen 10.11.2012. u 11:41 sati.