Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theunique

Marketing

Tko je intelektualac?

Jesam li ja? Tko je to? Čuli smo za neke poznate osobe kao što su Albert Einstein, Steve Jobs, Bill Gates i neke druge. Što to ima u njima da je drugačije od drugih? Oni su uspjeli u životu zahvaljujući svome trudu i možda malo genijalnosti. Zašto možda, a ne sigurno? Nešto što se nekome čini posve običnim, netko drugi u tome vidi ideju, povod za stvaranje nečega novog. No, nije dovoljna samo ideja već mnogo više kako bismo je proveli.

Svijet se neprestano mijenja, ide prema naprijed. Čak i ako stojimo, već tada zaostajemo. Stvari za koje nismo ni znali prije desetak godina, danas su u masovnoj upotrebi. Postavlja se pitanje kako sve to nastaje, tko to stvara i da li nam to treba uopće.

Facebook, kao popularna društvena mreža, u samo osam godina, premašio je broj od mililjardu korisnika.1 Mark Zuckerberg uvidio je potrebu povezivanja ljudi. Istina da su tada postojali i mobiteli i elektronička pošta, ali očito to nije bilo dovoljno. Htjeli smo više, a da toga ni sami nismo bili svjesni. Tek kada smo dobili priliku koristiti ovu društvenu mrežu uvidjeli smo njene prednosti i jednostavno je zavoljeli. Nevjerojatna je činjenica da svaki trinaesti čovjek na svijetu koristi Facebook2, a do prije ni deset godina nije ni postojao. Neki bi mogli reći da je Mark Zuckerberg intelektualac, dok bi neki drugi rekli da je samo snalažljiv, uvidio je priliku i iskoristio je.

Steve Jobs, osnivač poduzeća Apple Computers, bio je jedan od najutjecajnijih ljudi u računalnoj industriji. On je imao veliki (možda i najveći) doprinos tome što danas koristimo računala.2 Sve je krenulo iz njegove garaže u kojoj se odvijala proizvodnja prvih matičnih ploča. Iako je upisao fakultet, odustao je od studija i posvetio se poslu koji ga je oduvijek privlačio. Iz toga bismo mogli zaključiti da intelektualac ne mora biti visoko obrazovan čovjek. Sve što mora jest imati ideju i određeno znanje kako tu ideju provesti. Steve Jobs je u tome uspio prvenstveno zahvaljujući svome znanju. Za mnoge on je intelektualac.

Znanje je moć.4 Bez njega smo nitko i ništa, a s njime imamo cijeli svijet pred sobom. Sve možemo izgubiti, svo bogatstvo i novac, ali znanje nam nitko ne može oduzeti. No, ne rađamo se pametni i „puni znanja“. Vlasništvo nad njime stvaramo vremenom, učeći kroz knjige, vlastita iskustva i iskustva drugih. Kada prikupimo to znanje, trebamo ga iskoristiti u pravilne svrhe. Za napredak svijeta. Prenijeti ga drugima i omogućiti im da se njime uspješno koriste.

Je li svaki čovjek koji na neki način da svoj doprinos čovječanstvu intelektualac? Je li to nešto što se može naučiti ili je potrebno i nešto više? Je li to način ostvarivanja popularnosti i bogatstva? Mogu li i ja biti intelektualac? Što trebam učiniti da bih to postao? To su pitanja koja si svatko od nas u toku života postavi. Iako postoje neke definicije toga pojma, najbolji odgovor dat ćemo individualno, sami sebi. Pokušajte. Možda u vama „čuči“ intelektualac, a da toga niste ni svjesni :)


1CrunchBase: Facebook, dostupno na: http://www.crunchbase.com/company/facebook [8.11.2012.]
2Digitalbuzz: Facebook statistics, stats & facts for 2011, dostupno na: http://www.digitalbuzzblog.com/facebook-statistics-stats-facts-2011/ [8.11.2012.]
3Znanost: Steve Jobs-čovjek koji je „ulaštio“ jabuku, dostupno na: http://znanost.geek.hr/clanak/steve-jobs-covjek-koji-je-ulastio-jabuku/# [8.11.2012.]
4Fin24: Why knowledge is power, dostupno na: http://www.fin24.com/Opinion/Columnists/Why-knowledge-is-power-20120827 [8.11.2012.]


Post je objavljen 09.11.2012. u 15:45 sati.