Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPEAN MILK BOARD !

ZAJEDNIČKO OBLIKOVANJE BUDUĆNOSTI!


Najveći Međunarodni skup poljoprivrednika iz Europskih zemalja održan je od 23. do 25. listopada u Tuheljskim Toplicama u hotelu Terme Tuhelj. Bila je to 2. Međunarodna konferencija o proizvodnji mlijeka na kojoj su bili prisutni predstavnici Austrije, Njemačke, iz koje su predstavnici Europskog odbora za mlijeko European Milk Bord, (EBD) a u Njemačkoj je i sjedište svjetske mljekarske asocijacije, zatim Francuske, Irske, Italije, Kosova, Litve, Danske, Nizozemske, Švicarske i Poljske. Iz Hrvatske je Konferenciji prisustvovalo 50-ak proizvođača mlijeka i inžEnjera agronomije koji surađuju i rade s poljoprivrednim proizvođačima mlijeka.

Image and video hosting by TinyPic

Da podsjetim, konferencija se održavala upravo u vrijeme prosvjeda mljekara u Hrvatskoj, kada je mlijeko na farmama dijeljeno susjedima, a ostatak je prolijevan, a sve to u znak nezadovoljstva zbog niske cijene mlijeka, čija proizvodnja nadilazi visinu dobiti, s idejom da proizvođači žele 4,05 kuna za litru isporučenog mlijeka.
U uvodnom obraćanju predsjednik Hrvatskog Saveza Udruga Proizvođača Mlijeka (HSUPM) Davorin Blažić je rekao da u Hrvatskoj 93% proizvođača mlijeka zadovoljava europsku kvalitetu mlijeka, da je posao proizvodnje mlijeka spori obrtaj kapitala, te zbog nastalih poteškoća niske cijene mlijeka, velikih ulaznih troškova, te ne mogućnosti otplate kredita hrvatski proizvođači traže pomoć RH Vlade i banaka.
Predsjednik EMB Romuald Schaber rekao je u uvodu da hrvatski proizvođači imaju probleme, koje žele otkloniti kako bi bili konkurentni, „ a mi koji proizvodimo u EU još nismo dovoljno konkurentni“. Rekao je da su ovakve konferencije važne radi razmjene iskustava za zajedničko oblikovanje budućnosti. Konstatirao je da i političari nose veliku odgovornost – jer oni stvaraju političke uvjete za razvoj proizvodnje kako bi poljoprivrednici imali šansu da prežive i opstanu, da u lancu dodane vrijednosti zadrže uvjete povoljne za poljoprivrednu proizvodnju,da ne dopuste da veliki lanci ubiru vrhnje, a da farmerima ne preostane ništa.“ Mi kao proizvođači to ne možemo riješiti sami“
rekao je Romuald Schaber.

Image and video hosting by TinyPic
Zainteresiranih za tijek 2. Međunarodne konferenciji o proizvodnji mlijeka bilo je mnogo

2.Međunarodnu konferenciju o proizvodnji mlijeka otvorila je M. First u ime ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.
Glavna tema konferncije bila je „Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj; šanse i rizici
kroz pristup u EU.
Utvrđeno je da će Europski proizvođači mlijeka od 26.-28.11. u Bruxellesu održati prosvjed, a hrvatski proizvođači mlijeka će im pružiti potporu svojim sudjelovanjem.

Zaključci 2.Međunarodne konferencije nisu doneseni ili nisu objavljeni. European Milk Bord izdao je priopćenje povodom Konferencije u Tuheljskim Toplicama, koje uz prijevod objavljujem.

Image and video hosting by TinyPic

Priopćenje:
Članstvo u EU
Hrvatski poljoprivrednici suočeni s dramatičnom situacijom na europskim tržištima mlijeka

Članstvo Hrvatske u EU je neizbježno. Za hrvatske proizvođača mlijeka, ovaj korak uključuje i mogućnosti i značajne rizike. U farmeri mljekari Europskog odbora za mlijeko i njihovi kolege u Hrvatskoj razgovarali su u gornjem kontekstu na Međunarodnoj konferenciji u Hrvatskoj i opisane načine za uspješan start u EU.

(Tuheljske Toplice, 2012/10/25) od 23. do 25 Listopada 2012. Ove godine i Generalna skupština Europskog odbora za mlijeko (EMB), i Europska konfederacija poljoprivrednih organizacija u Europi je održana u Tuheljskim Toplicama u Hrvatskoj. Vrhunac Glavne skupštine je međunarodna konferencija o proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj: „Mogućnosti i rizici članstva u EU"

Iznad svega, trenutna situacija na tržištu EU cijena koštanja kod proizvođača mlijeka izazvala je zabrinutost ovdje. "Iskreno, ja ne znam treba li hrvatskim prijateljima uopće čestitati za pristupanje, zbog dramatične situacije na tržištima EU što djelomično pogone kolega mljekara odvodi u gospodarsku propast" predsjednik EMB Romuald Schaber. "Ova situacija može samo dobiti učinkovitu količinu kontrole na Europskim centrima za praćenje mliječnih tržišta. Dajem aktivnu podršku našim hrvatskim kolegama kao članovima EMB i uskoro partnerima u EU. "
Hrvatski SAVEZ Udruga Proizvođača Mlijeka (HSUPM), Savez za EMB u Hrvatskoj podržava ove pozicije u potpunosti. On također poziva na poboljšanje u plaćanju poljoprivrednih kredita, pune cijene studija hrvatske proizvodnje mlijeka i jednostavnu legalizaciju vlasništva nad proizvodnim pogonima u cilju poboljšanja gospodarske situacije hrvatskih proizvođača mlijeka, čak i prije stupanja na unutarnja tržište EU.
Europski odbor za mlijeko (EMB) je europska krovna organizacija organiziranih poljoprivrednika . On trenutno predstavlja 19 organizacija iz 14 europskih zemalja s ukupno oko 100.000 proizvođača. HSUPM je od srpnja 2008 Član EMB i predstavlja oko 4.500 mliječnih poljoprivrednika s oko 70 posto hrvatske proizvodnje mlijeka.
Kontakti:
EMF predsjednik Romuald Schaber (DE): 0049 1603524703
Prije Blasic HSUPM predsjednik (HR):00 385 915 693 797
EMF Tiskovni: Christian Schnier (DE, HR, FR): 0032 28081935
HSUPM Tiskovni : Milan Husnjak (HR, D): 00385 98219833










Post je objavljen 08.11.2012. u 16:32 sati.